Suroviny
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 21 512 kJ / 5 142 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 7,70 g |
Tuky | 207,63 g |
Vláknina | 0,00 g |
Cholesterol | 648 mg |
Sodík | 75 mg |
Sůl | 0,18 g |
Sacharidy | 810,58 g |
Postup přípravy
Krok 1: Nachystejte si misku nebo jinou nádobu s ledově studenou vodou a postavte v blízkosti sporáku.
Krok 2: Vymažte máslem plech o velikosti cca 30 x 20 cm nebo čtvercovou dortovou formu 25 x 25cm.
Krok 3: Vložte všechny ingredience, kromě vanilky, do velkého hrnce se silným dnem a přiveďte k varu. Musí se to stále míchat.
Krok 4: Vařte 12 - 20 minut, stále míchejte, dokud směs nezezlátne a dokud nedosáhnete teploty 115°C (soft ball na cukrářském teploměru). Zkouška je, když trochu dáte do té nachystané studené vody, ono to trošku zchladne a když to vytáhnete, tak je takové mačkací jako hodne žužlavá karamelka. Jak dlouho potrvá, než se to dostane na správnou teplotu, závisí na tom, jak moc to vaří a taky jaký je hrnec.
Krok 5: Jakmile dosáhnete teploty 115-118°C, sundejte hrnec opatrně ze sporáku a vmíchejte vanilku.
Krok 6: Pomocí elektrického šlehače (jde to i obyčejnou vařečkou, ale potrvá to mnohem déle) šlehejte tu hmotu asi pět minut. Musí se to podobat konsistencí hustějši nutele. Tahle hmota je stále dost horká, takže opatrně presunout z hrnce do vymazaného plechu.
Krok 7: Rozetřít a namačkat a uhladit vrch jak nejlíp se vám povede.
Krok 8: Nechte to vychladit v lednici cca 2 hodiny. Když se to tam nechá déle, bude to příliš tvrdé na krájeni a budete to muset nechat v pokojové teplotě trochu povolit (může se to rosit, ale toho se nebojte, ono to pak zase uschne).
Krok 9: Nakrájejte na čtverečky a dobrou chuť.
Zveřejněno 27. 10. 2014
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Vanilkové karamelky - fudge
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/w8oM
Moje poznámka
Vanilkové karamelky - fudge
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/w8oM
Nejnovější recepty
Tradiční prošívaná deka
Přidáno před 13 hodinami
Vafle z párků a vajíček
Přidáno před 16 hodinami
Tokáň z kuřecího masa se smetanou
Přidáno před 16 hodinami
Tartaletky s jablíčky a karamelem
Přidáno před 16 hodinami
Bramborovo-cuketový bramborák plněný hermelínem
Přidáno před 16 hodinami
Rajčatový salát se šunkovým salámem a Camembertem
Přidáno před 17 hodinami
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Bublanina II
dejvi01 před 2 minutami
Rajčatová polévka s nudlemi
Aknytsirk před 3 minutami
Polévka s krupicí a vejcem
Adinkaa před 1 hodinou
Bleskové Cottage bulky
Slivci před 1 hodinou
Domácí koprová omáčka
majka-24 před 2 hodinami
Brokolice s rajčaty, vejci a tofu
Dede. před 15 hodinami
Kynutý ovocný koláč s tvarohem
Tynaja před 15 hodinami
Sněhový rybízový koláč
Gablik před 16 hodinami
Rajská omáčka s masovými kuličkami
ilonkakulisek před 16 hodinami
Fofr broskvový koláč
GumovaKachnicka před 17 hodinami
Tématické fráze:
karamelky,
domácí fudge,
fudge.cz,
karamely recept,
recept na cokoladove fudge,
výborné domácí karamelky,
recept cukr softball,
fudge.czrecept,
recept na domácí karamelky,
fuage,
domaci fudge recept,
karamelky recept,
recept na fudge moučník,
youtube
Suroviny:
máslo,
mléko kondenzované,
mléko,
cukr,
extrakt vanilkový
Komentáře (7)
250 gr. pozdravujem Jozef