Zapečená dýně s bramborami

aviaris Kuchařka:

Bezmasá jídla 14 názorů

Recept si zatím oblíbilo 6 kuchařů
56

Suroviny

3 velké brambory
1 středně velká máslová dýně (butternut squash)
3 strousky česneku
rozmarýn
tymián (sušený či čerstvý)
250 ml smetany
sůl
pepř
máslo (na vymazání zapékací mísy)
Recept si zatím oblíbilo 6 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Předehřejte troubu na 180 stupňů. Lehce vymažte zapékací mísu máslem.

  2. Brambory oloupejte a nakrájejte a tenké plátky cca 3-4 mm pokud se vám bude dařit. Dýni oloupejte (obyčejnou škrabkou na zeleninu), podélně rozřízněte a vydlabejte veškerá semínka. Nakrájejte na plátky stejně jako brambory.

  3. Šlehačku dejte do malého kastrůlku, přidejte do ní utřený česnek a ohřejte. Nesmí vařit jen ohřát aby se rozložila chuť česneku.

  4. Nakrájenými brambory zakryjeme spodek mísy, na ně dáme vrstvu dýně, lehce osolíme a opepříme a posypeme rozmarýnem a tymiánem a přelijeme trochou smetany s česnekem. Poklademe další vrstvou brambor, dýně a koření a přelijeme smetanou. Opakujeme dokud máme místo v míse či dokud máme brambory a dýni. Poslední vrstva by měla být dýně s kořením a na ni vylijeme zbytek smetany s česnekem.

  5. Zakryjeme alobalem, přitlačíme aby se smetana dostala všude a řádně utěsníme po okrajích a zatížíme, (já používám brambory, ale pokud máte malá závažíčka tak to je ještě lepší - ne kameny protože mohou explodovat).

  6. Pečeme v troubě cca 45 min. Po 45 min vyzkoušejte špičkou nože zda jsou brambory krásně měkké, pokud ano sundejte alobal a nechte péct dalších 10-15 min.
    Doba pečení závisí na tloušťce brambor.

Poznámka

Dýně se zajímavým označením - má opravdu máslovou chuť s lehkou příchutí oříšků. Mladé plody jsou ideální pro přímý konzum. Starší plody se hodí k zavařování a výrobě kompotů. Plod má velmi malé množství semen, což zjednodušuje zpracování. Druhové odznačení Liscia.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Sdílet na Facebooku Poslat emailem

Recept sdílelo již 15 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Zapečená dýně s bramborami

  • Zuza Zuza(neregistrovaná)

    Vyzkoušeli jsme, ještě jsme prokládali strouhaným sýrem. Jídlo chutnalo báječně, ocenil i manžel :yes:

    Odpovědět

  • Andrea Z. Andrea Z.(neregistrovaný)

    Páni,už pár dní hledám nějaký zajímavý recept na máslovou dýni,která mě leží ve sklepě. Tento recept mě fakt zaujal ze všech nejvíc,prptože miluji zeleninu a tohle je tak ideální. Určitě ještě dnes vyzkouším. Děkuji za inspiraci...:-8;-):-)

    Odpovědět

  • EVA KOZIKOWSKA EVA KOZIKOWSKA(neregistrovaný)

    výborné skuste a bude dobrá večeřeeva.kozikowska@seznam.cz

    Odpovědět

  • Katastrophe Katastrophe

    Přiznám se, že jsem smetanu nezahřívala, náš česnek ze zahrádky i tak hezky rozložil chuť a vůni :-8
    Jinak výborné, měli jsme to i jako hlavní chod i podruhé už jako přílohu k osmahnutému masu, děkuji za recept :-K

    Odpovědět

  • Žirafka Žirafka(neregistrovaná)

    Česnek bych určitě nevynechávala. Do zapečených bezmasých jídel patří, oživí chuť a vůni. Zkuste použít dýni Hokaido, nemusí se loupat a výborně k bramborám chuťově ladí :-D:yes:

    Odpovědět

  • Žirafka Žirafka(neregistrovaná)

    ;-)Doporučuji přidat ještě osmahnutou červenou cibulku na trošce másla a oleje, recept to hodně oživí......a pokud nemáte uvedené bylinky,stačí i hodně petrželky jemně nasekané a trošku si ponechte i na posypání na závěr. :-))

    Odpovědět

  • Tvrďošek a Luciášek Tvrďošek a Luciášek(neregistrovaný)

    Pekli jsme skoro o 50% delší dobu... stejně byl výsledný dojem , že dýni prskla voda... chuť nevýrazná ale po dochucení solem a pepří stravitelné... a kde se kurna vzala ta voda ???

    Odpovědět

  • Fionay Fionay

    Výborný recept na zapečenou dýni Akawi
    http://www.popelky.cz/dum-a-byt/zapecena-dyne-akawi.html
    :yes:

    Odpovědět

  • Tereza Tereza(neregistrovaná)

    Dnes jsem tento recept zkusila udělat k večeři a bylo to výborné! Velmi doporučuji. :-)

    Odpovědět

  • aviaris aviaris(autorka receptu)

    Mila Zuzano. Ja osobne ten cesnek v te smetane mam rada a to ze by to bylo na skodu si nemyslim. Krasne to zvyrazni chut te dyne. Pokud se Vam to ale nelibi, je na Vas jak si recept podle sebe upravite sama. Vyzkousejte a uvidite. ;-)

    Odpovědět

  • Zuzana Zuzana (neregistrovaný)

    celkem zajímavá kombinace koření. Jediné, co bych vynechala je česnek. Mám česnek moc ráda, ale v této kombinaci je spíš na škodu, než k užitku:-(. Myslím, že smetana by stačila tak, jak je - netřeba ji ochucovat česnekem.

    Odpovědět

  • Veroly Veroly

    To bude dobrý. Pečená dýně mi chutná jako měkká mrkev a hlavně je to zdravý. Kombinace barev je super :yes:

    Odpovědět

  • Jana Remkova Jana Remkova

  • HankaPu HankaPu

    Z dýně jsem ještě nikdy nic nezkoušela a tohle vypadá moc lákavě:yes: :yes: +

    Odpovědět

1

Přidat komentář

Tato webová stránka používá cookies pro vylepšení naších služeb. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Zapomněl/a jsem heslo