Medová roláda "Karamelka"

Hella Kuchařka: Hella

Doba přípravy: 20 min Moučníky , Záviny, rolády 16 názorů

Suroviny

4 bílky
3 žloutky
2 žíce medu
100 g cukr moučka
120 g polohrubé mouky
/2 lžičky jedlé sody (nebo prášku do pečiva)
Karamelová šlehačka:
250 ml smetany ke šlehání
2 cukr krystal
Na ozdobu:
5x karamelové bonbony
Recept si zatím oblíbilo 24 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Ušleháme bílky se špetkou soli nebo pár kapkami citronové šťávy na sníh, pak přidáme cukr a znovu vyšleháme. Pak do tuhého sněhu postupně zašleháváme jeden žloutek po druhém, přilejeme med a nakonec přidáme prosátou mouku se sodou.

  2. Pečeme na plechu vyloženém pečícím papírem asi 8-10 min do mírného zrůžovění, až těsto na dotyk nelepí.

  3. Pak placku vyklopíme na pocukrovaný jiný papír, stáhneme pečící papír na kterém se roláda pekla, přiložíme mokrou vyždímanou utěrku a roládu do ní zamotáme. Já motám z té širší strany (chceme-li mít raději větší množství menších zákusků).

  4. Za chvilku roládu rozmotáme, utěrku vyjmeme, roládu znovu smotáme a necháme vystydnout. Já se přiznám, že většinou na plechu roládu zamotám i s pečícím papírem nebo se silikonovou podložkou a nechám vystydnout, ale to chce trochu cviku.

  5. Studenou roládu plníme karamelovou šlehačkou, necháme si tak 2-3 lžíce na potření povrchu.

  6. Zamotanou roládu pak potřeme zbylou šlehačkou a posypeme strouhanými karamelkami.

  7. Karamelová šlehačka: cukr necháme v kastrolku se silnějším dnem na středním teplotě rozpustit, pak stáhneme z ohně, opatrně přilejeme šlehačku (pozor, příliš horké může prskat nebo vzkypět). Karamel na okamžik ztuhne a zesklovatí, ale dalším varem se postupně rozpustí. Většinou na dně ještě zůstanou kousky, což nevadí, ve studenu se rozpustí.

  8. Převařenou šlehačku dáme vychladit - nejlépe přes noc, ale stačí i hodinka.

  9. Pak šlehačku vyšleháme, můžeme - jsme-li zvyklí - přidat Ztužovač šlehačky nebo Želatinový ztužovač šlehačky, ale není to potřeba.

  10. Pokud se bojíme přípravy karamelu, můžeme si vše zjednodušit tím, že si ušleháme normální šlehačku a do tuhé pak nastrouháme mléčné karamely. Je to dobré, ale není to až tak výrazné.

Poznámka

Domnívala jsem se, že mléčné karamely zcela zmizely z našeho trhu, až jsem je objevila v Tescu. Jsou velmi dobré a navíc i cenově výhodné - sáček má 400 g a stojí 30.- Kč

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 1 885 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Medová roláda "Karamelka"

  • E-Rika E-Rika

    Tohle byla moje první roláda kterou jsem zkoušela a dopadla dost katastrofálně!!:-D První piškot se mi přilepil na pečící papír při pečení a z druhé strany po vyklopení na ten cukr..takže jsem dělala napodruhé a obojí pomazala olejem:yes: A krém tak samo..nejprve mi vyskýpala šlehačka, karamel na dně ztvrdnul..tak jsem vařila a vařila až povolil a potom mi to nešlo vyšlehat(i když byla nachlazená šlehačka i mísa) a bylo toho málo a to jsem dávala šlehačky dvě tak jsem přidala máslo a ono se to zdrclo :-D byla jsem nešťastná a chtěla to vyhodit z okna;-(..nakonec jsem to nechala rozpustit, přidala jsem puding a jelikož to bylo řidší potřela jsem tím ten piškot, nerolovala jsem ho a posypala ho těmi karamelkami:-/ Vypadalo to hrozně ale všem moc chutnalo a jen se po tom zaprášilo :-8 :-D akorát dám příště méně cukru do piškotu, s tím cukrem a medem je hodně sladký a ještě když se plní tou karamelovou šlehačkou:-!:-)

    Odpovědět

  • rebeka rebeka

    puinek: nejsem autor, ale někde jsem četla, že má být šlehačka před samotným šleháním a třeba i nádoba, ve které budeme šlehat, hooodně vychlazená;-)

    Odpovědět

  • nejsemzadnemaslo nejsemzadnemaslo

    Taky mi nešla našlehat šlehačka. Teda když trochu zhoustla konečně, tak se zdrcla. Nakonec jsem to spravila přilitím mléka a zavařením pudingu, ale zajímalo by mě, kde je problém :-O

    Odpovědět

  • puinek puinek

    Mi se nechce udělat šlehačka ;-( kde jsem udělala chybu ??? Šlehačka je 31% a šlehám jako ďas a pořád nic ;-(;-(

    Odpovědět

  • Hella Hella(autorka receptu)

    Pet-S, určitě by šlo udělat jinou náplň, ale Salko smíchané se šlehačkou, jsem ještě nezkoušela a nevím, jak se spojí. Já Salko (vařené i nevařené) šlehám na krém jen s máslem, nic dalšího nepřidávám (ani pudink, ani cukr). Jen si dovolím malou radu. Pokud máš Salko uvařené od vánoc, což je skoro půl roku, může se stát, že za tu dobu se v něm vytvořily krystalky cukru (záleží taky na tom, jak dlouho jsi ho vařila). Krystalky nejdou nijak vymíchat a v krému by dost vadily. Proto bude nutné, abys ho otevřela, ochutnala ode dna a pokud bude zkrystalizované, musíš ho v hrnku rozehřát a jen lehce nechat přejít varem, aby se cukr znovu rozpustil. Pak ho vychlaď a jakkoliv použij, třeba do krému.

    Odpovědět

  • Pet-S Pet-S

    napadlo mě a co do šlehačky přidat trocha karamelu ze svařené konzervy salka? zbyla mi tu od Vánoc.

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka

    Zas nádhera, nádherný múčnik, skvelý popis...+

    Odpovědět

  • Sodovka Sodovka

    Jak vždy.:yes: :-p :yes:. Hella má jenom suprové recepty.:yes: :yes: :yes: . Dělám stejně karamelovou šlehačku. Šlehačka musí být 33 %. Pak perfektně drží a nemusíme používat žáden ztužovač. Když šlehačku 33% nemáme, tak stačí ve šlehačce rozpustit kousek másla. Kolik má šlehačka procent tuku je napsáno na obale. Typ na karamelky :yes:. Za podrobně napsaný recept, perfektní fotky, posílám velkého bodíka. :yes: +9.

    Odpovědět

  • AniCiz AniCiz

    :yes:mi se to určitě tak krásně nepovede,ale zkusím..:-K

    Odpovědět

  • pipre pipre

    Hello, tak to je paráda. Ukládám a dávám bod!!!+7.

    Odpovědět

  • zizala zizala

    Nádhera ;-):-p:yes:

    Odpovědět

  • JanaDorazinova JanaDorazinova

    Heli, děláš nádherné věci, ať už z pažitky, ředkviček, mrkve, tak i z těsta:yes::yes:

    Odpovědět

  • michsamant michsamant

  • mirca75 mirca75

    Hello:-)to je nádhera:yes:.Krásně nadýchaná a jistě i moc dobrá roláda.No my u nás rolády můžeme a tak tuto ukládám a jistě brzy vyzkouším.A jestli můžu pro ty co nemají Tesco poblíž,tak mléčné karamely prodává i Lidl;-).Posílám boďku č.3.

    Odpovědět

  • k.radulka k.radulka

    ježiš no to je náááádhera :-p:yes:

    Odpovědět

1 2

Tématické fráze: medova rolada medová roláda recept karamelová roláda recept zdrclá šlehačka karamelová roláda karamelky ze salka krém z karamelek medova rolada s karamelem řezy karamelka medova karamelová roláda jak zamotat roladu roláda s karamelem recept zákusek salko karamelo karamel z karamelek roláda s karamelovou slehačkou recept na medovou roládu rolada medova mléčné karamelky karamelová šlehačka mléčné karamely

Zapomněl/a jsem heslo