Potahovací hmota

aviaris Kuchařka: aviaris

Zdobení 53 názorů

Suroviny

450 g bílých marshmallow bonbonů
4 lžíce vody
900 g přesátého cukru moučka
cca 100 g ztuženého rostlinného tuku (IVA)
Recept si zatím oblíbilo 17 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Do mísy dejte bonbony marshmallow a přidejte vodu. Jsou dva způsoby, jak se marshmallow dá rozpustit: 1. ve vodní lázni, 2. v mikrovlnné troubě.

  2. Pokud zvolíte mikrovlnnou troubu, tak ji nastavte na 30 sekund. Po zapípání marshmallow zamíchejte a vraťte zpět na dalších 30 sekund. Opakujte, dokud všechny bonbony nesou rozpuštěné. POZOR - velmi horké.

  3. Pokud máte v plánu to dělat z celé dávky, tak doporučuji vodní lázeň. Těch bonbónů je opravdu docela dost (objemově).

  4. Jakmile je marshmallow docela rozpuštěné, přisypte k němu cca 3/4 cukru a zpracujte ručním šlehačem s hnětacími nástavci.

  5. Až se vám podaří zapracovat většinu z těch 3/4, tak si řádně namažte ruce IVOU - dlaně, hřbet, i mezi prsty a i místo, kde hmotu hodláte zpracovávat (např. kuchyňskou linku). Je to proto, že hmota v této fázi je velmi, velmi lepkavá.

  6. Vyklopte hmotu na promaštěnou desku a začněte propracovávat ručně a zapracovávat zbylou třetinu cukru.

  7. Pravidelně si řádně promazávejte ruce. Ten tuk dá hmotě vláčnost a lepší zpracovatelnost a neovlivní chuť.

  8. Zapracujte veškerý cukr a veškerý tuk. Hmota má být krásně vláčná a sametová na dotek. Pokud se při natáhnutí lehce trhá, tak je moc suchá a zapracujte do ní trochu vody (přidávejte po kapkách).

  9. Je lepší ji nechat přes noc odpočinout, ale dá se výborně použít ihned po udělání.

  10. Používám bílé marshmallow, protože hmota zůstane krásně bílá a dá se různě barvit.

  11. Uchovávejte řádně zabalené ve fólii a v sáčku - pokud možno vakuově - a ne moc na světle. Vydrží až 3 měsíce.

  12. Před použitím hmotu propracujte. Pokud se zdá tuhá, tak ji dejte na chviličku do mikrovlnky povolit. 5-10 sekund stačí. Pozor, může být uprostřed velmi horká (pokud rozehříváte malé množství). Válejte na pocukrované ploše.

Poznámka

Hmota je velmi podobná této - http://www.potahovaci-hmota-formix.eu/cukrarska-po...

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 23 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Potahovací hmota

  • anna159 anna159(neregistrovaný)

    Co to je ten rostlin tuk nebo olej:-?:-?:-//

    Odpovědět

  • elis elis(neregistrovaný)

    tuto hmotu uz jsem zkousela lepila se a nedržela tvar a to jsem tam dala cca jeden a půl kilo cukru :-S

    Odpovědět

  • katka katka(neregistrovaná)

    Perfektní, už dělám podruhé a super :-) :yes:

    Odpovědět

  • zuzka zuzka(neregistrovaná)

    jo a bile maj i v tesku.na obarveni jsem do bile hmoty nasypala potravinářskou barvu v prášku a dala jen kapku vody ozmichala prstem a pak propracovala :-);-)

    Odpovědět

  • zuzka zuzka(neregistrovaná)

    tak jsem to zkusila jen z jednoho pitlíčku bombonu.super .

    :-))

    Odpovědět

  • Eliška Eliška(neregistrovaná)

    právě ji chci vyskoušet a jak vidím tak se dařila jduna ni :-)

    Odpovědět

  • Zdenka Zdenka(neregistrovaná)

    bílé jsem koupila v InterSparu

    Odpovědět

  • zsabina zsabina

    Dělala jsem poprvé teď o víkendu a byla jsem moc spokojená..:-) takže všem doporučuji..:) přidala jsem do toho pár kapek citronové štávy, aby to nebylo tak sladké.. :-)) :yes::yes::yes::yes::yes::yes:

    Odpovědět

  • Dasa Dasa(neregistrovaná)

    Obarvit se dá jak gelovym barvivem tak tekutym, praskove jsem nezkousela. S vodovým barvivem opatrně možná budete muset pridat cukr. Ja dávám potažený dort do lednice. Hmotu samotnou bych tam nedávala, tu uchovávám zabalenou v celofanu a v pytlíku co se dá zapnout tak aby tam nebyl vzduch, jinak hmota vysycha a tvrdne ;-)

    Odpovědět

  • miki miki(neregistrovaný)

    Janie:Bíle prodavají třeba Lidlu. Nevím jestli pořád, ale minimálně když tam bývá americký týden.

    Odpovědět

  • Andrea Květová Andrea Květová(neregistrovaný)

    A ještě dotaz, zda se dá dát hmota do lednice? Někde jsem četla, že může zvlhnout, díky :)

    Odpovědět

  • Andrea Květová Andrea Květová(neregistrovaný)

    Dá se tato hmota také barvit? tekutým, gelovým nebo i práškovým barvivem? Děkuji za odpověď :)

    Odpovědět

  • janie janie(neregistrovaný)

    magdalenka: no já jsem to nechtěla na tenhle recept ale na opékání a udělání jako sandwich podle američanů :) a ty naše české marshmellow jsou takové malé a není to z nich to pravé :)

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka

    Janie: ak nezoženieš biele u vás a máš napr. ružovobiele - tú ružovú časť odstrihneš...;-)

    Odpovědět

  • Janie Janie(neregistrovaný)

    Kde se dají koupit ty americké bílé marschmellow ? :)Nejlépe v Šumperku popř. okolí :) Nemůžu je nikde sehnat...:) Děkuji za odpovědi :)

    Odpovědět

1 2 3 4

Tématické fráze: fondan potahovaci modelovací hmota fondan potahovaci modelovací hmota recept domácí potahovací hmota na dorty cukrová hmota marschmelou marschmallow fondán recept na potahovou hmotu cukrová hmota k2 výroba potahovací hmoty na dort cukrová hmota recept potahovací hmota na dorty z bonbonů výroba fondánové hmoty potahovací fondánová hmota na dorty bila potahovaci hmota na dorty hmota z marschmelou marshmallow hmota cukrová hmota na dort domácí výroba potahovací hmoty na dorty domácí potahovací hmota na dort hmota z marshmallow bonbonů

Zapomněl/a jsem heslo