Suroviny pro 12
12
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 15 438 kJ / 3 690 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 57,42 g |
Tuky | 182,43 g |
Vláknina | 13,00 g |
Cholesterol | 851 mg |
Sodík | 382 mg |
Sůl | 1,15 g |
Sacharidy | 448,06 g |
Postup přípravy
Krok 1: Začneme tím, že zapneme troubu na 180 stupňů (vrchní + spodní ohřev) a vymažeme formu.
4 žloutky vyšleháme s 25 dkg cukru do světlé barvy. Krok 2: Přidáme olej smíchaný s vodou a ještě chvíli šleháme. Krok 3: Ušleháme bílky na pevný sníh. Krok 4: Prosejeme mouku společně s práškem do pečiva. Krok 5: Ke žloutkové směsi postupně přidáváme vyšlehané bílky a prosátou mouku s práškem do pečiva na střídačku a vždy jemně a ručně promícháme. Znovu přidáme část bílků, část mouky a znovu jemně promícháme. Pokračujeme, dokud nic nezůstane. Krok 6: Do vymazané formy nalijeme 3/4 směsi. Do zbylé 1/4 těsta opět ručně vmícháme kakao a nalijeme do formy. Kakaová část je těžší, tudíž sama klesne a udělá pěknou mozaiku. Pečeme cca 1 hodinu podle výkonnosti trouby. Pro jistotu v průběhu pečení kontrolujeme a ke konci pečení uděláme test špejlí. Pokud je špejle suchá, máme hotovo. Krok 7: Necháme asi 15 minut vychladnout a opatrně překlopíme na talíř. Pocukrujeme a nakrájíme. Krok 8: Podáváme s dobrou kávou.
4 žloutky vyšleháme s 25 dkg cukru do světlé barvy. Krok 2: Přidáme olej smíchaný s vodou a ještě chvíli šleháme. Krok 3: Ušleháme bílky na pevný sníh. Krok 4: Prosejeme mouku společně s práškem do pečiva. Krok 5: Ke žloutkové směsi postupně přidáváme vyšlehané bílky a prosátou mouku s práškem do pečiva na střídačku a vždy jemně a ručně promícháme. Znovu přidáme část bílků, část mouky a znovu jemně promícháme. Pokračujeme, dokud nic nezůstane. Krok 6: Do vymazané formy nalijeme 3/4 směsi. Do zbylé 1/4 těsta opět ručně vmícháme kakao a nalijeme do formy. Kakaová část je těžší, tudíž sama klesne a udělá pěknou mozaiku. Pečeme cca 1 hodinu podle výkonnosti trouby. Pro jistotu v průběhu pečení kontrolujeme a ke konci pečení uděláme test špejlí. Pokud je špejle suchá, máme hotovo. Krok 7: Necháme asi 15 minut vychladnout a opatrně překlopíme na talíř. Pocukrujeme a nakrájíme. Krok 8: Podáváme s dobrou kávou.
Zveřejněno 29. 3. 2021
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Mramorová bábovka jako od babičky
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/7gX8
Moje poznámka
Mramorová bábovka jako od babičky
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/7gX8
Nejnovější recepty
Korejský salát z okurek
Přidáno před 15 hodinami
Tortilly z přebytkového kvásku
Přidáno před 17 hodinami
Kuřecí kousky v domácí Sweet chilli omáčce
Přidáno před 21 hodinami
Grilovaný ananas s karamelem a zmrzlinou
Přidáno 16. 7. 2025 17:24:59
Zapečené barbecue fazole
Přidáno 16. 7. 2025 17:22:43
Marinovaný grilovaný kapr
Přidáno 16. 7. 2025 17:18:55
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Rýžový nákyp
Tereziena před 2 hodinami
Slaný cuketový koláč
Markeeta před 2 hodinami
Pečená uzená makrela s cibulí a koprovými brambory
TutenOnen před 8 hodinami
Kuskusový salát - tabbouleh
Simona Maskova před 11 hodinami
Brynzová omáčka s brokolicí
Tonja před 11 hodinami
Bublanina s jogurtem
Lucie.. před 11 hodinami
Pečený čaj z čerstvého ovoce
jana.subi před 11 hodinami
Křehký mřížkový koláč
Kristinaaa před 12 hodinami
Cuketové halušky
Saratice před 12 hodinami
Obyčejná hrnková buchta s banány a malinami
Sian5 před 13 hodinami
Suroviny:
žloutek,
bílek,
cukr moučkový,
mouka polohrubá,
prášek do pečiva,
olej,
voda,
kakao,
olej,
mouka hrubá,
cukr moučkový
Komentáře (1)