Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Vynikající ořechový chlebíček podle babičky Elišky je krásně nadýchaný a využijete do něj zbytky ořechů z Vánoc
Zdroj: Toprecepty, RubyRom

Sladké chlebíčky patří v poslední době k velmi populárním moučníkům. Jsou ideálním řešením ve chvíli, kdy se ohlásí nečekaná návštěva nebo zjistíte, že nemáte nic na snídani. Připomeňte si s námi, jak sladký chlebíček připravit a zkuste redakcí prověřený recept.

Sladký chlebíček - hit kaváren

Oproti tradiční bábovce jsou sladké chlebíčky mnohem jednodušší na přípravu, nemůžete toho na nich totiž moc pokazit a zvládne je upéct snad každý.

Není divu, že chlebíčky vytlačily bábovky i v různých cukrárnách a kavárnách do pozadí a narazíte na ně častěji než na jiné sladké pečivo.

Hitem je v současnosti hlavně ten banánový, k němuž se uchylujeme, když se nám doma nashromáždí přezrálé banány, sladký chlebíček se však běžně peče i v dalších variantách. 

Z jednoduchého litého těsta

Do formy na chlebíček můžete nalít různé druhy těst – nejčastěji se však dělá z jednoduchého litého těsta, na které potřebujete jen pár základních ingrediencí, a sice mouku, cukr, vejce a tuk, které stačí jen smíchat.

Pokud chcete chlebíčku věnovat víc času a energie, můžete si jej udělat z těsta kynutého, třeného nebo piškotového. I z univerzálního litého těsta ale chutná úžasně. Navíc se dá libovolně vylepšit. 

  • Mouka se obvykle používá hladká či polohrubá. Nahradit ji můžete i nějakou bezlepkovou alternativou (třeba pohankovou nebo jáhlovou) či část mouky ubrat a místo ní použít mleté ořechy (vlašské, lískové, mandle nebo pistácie). 
  • Jako tuk je možné dát běžný rostlinný olej, lahodnější však chlebíček bude, když do receptu využijete máslo
  • U litého těsta je třeba se řídit pravidlem, že se nejprve smíchají všechny sypké ingredience a teprve pak se s k nim přidají tekuté
    Chlebíček by měl být krásně nadýchaný, což zajistí prášek do pečiva nebo jedlá soda. Ta se dává všude tam, kde máme vysoký poměr tekutých ingrediencí k těm sypkým. Jedlá soda navíc reaguje s kyselým, proto je vhodné ji dávat do těst, kam používáte kysané mléčné výrobky.
  • Těsto s jedlou sodou a kypřicím práškem by se nemělo dlouze promíchávat a mělo by ihned putovat do trouby, aby tzv. nespadlo. 
  • Do litého těsta se často přidává i nějaká tekutina na naředění. Obvykle je to mléko, můžete ale sáhnout i po kefíru, podmáslí či jiném zakysaném mléčném výrobku, který těsto i krásně zvláční. 
  • Těsto na chlebíček pak ochucují další ingredience. Kromě rozmačkaných banánů to mohou být i další druhy ovoce, nejčastěji nastrouhaná jablka nebo cuketa. Přidat lze i najemno nastrouhanou mrkev nebo sušené ovoce, třeba rozinky nebo švestky.
  • Vynikající je chlebíček kakaový, čokoládový nebo ořechový. Chlebíček vylepší i různé druhy koření - přidat můžete skořici, muškátový oříšek, vanilku nebo směs perníkového koření. Báječně chutná i chlebíček makový.

Recept na ořechový chlebíček jako od babičky

Na sladké chlebíčky mají v mnoha rodinách své ověřené recepty, my vám představujeme ten podle babičky Elišky z Hranic na Moravě. „Tento chlebíček jsem snad jako jediný milovala v dětství,“ říká redaktorka Hanka, a dodává, že recept se po babičce Elišce naštěstí dochoval, tak teď ořechový chlebíček peče celá rodina.

Třeny ořechový moučník si zamilují i ti, kteří jinak ořechovým sladkostem moc nefandí, proto neváhejte a vyzkoušejte ho. Jak na to? 

Budete potřebovat: 4 větší vejce (velikost L), 180 g cukru krupice, 110 g mletých vlašských ořechů, 110 g polohrubé mouky, 2 lžíce oleje nebo rozpuštěného vychladlého másla, špetku soli, rozinky nebo kousky čokolády. 

  1. Vejce rozklepněte a oddělte bílky od žloutků. Žloutky utřete s cukrem do světlé pěny a pak přidejte olej a nakonec přisypejte mouku a mleté ořechy. Dobře promíchejte. 
  2. Z bílků a špetky soli ušlehejte tuhý sníh a opatrně jej vmíchejte do těsta. Případně zamíchejte rozinky nebo nasekané kousky čokolády. 
  3. Formu na chlebíček vymažte máslem a nalijte do ní těsto. Vložte do trouby předehřáté na 170 °C a pečte asi 40 minut. To, zda je chlebíček upečený zkontrolujte špejlí. Hotový chlebíček nechte chvíli vychladnout a pak vyklopte a nakrájejte na plátky. 

Náš tip: Populární banánový chlebíček si zase můžete upéct podle našeho video receptu

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více