Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Porcovaná žemlovka s jablky a tvarohem, zapečená se sněhem

Žemlovku si asi všichni pamatujeme jako vydatný sladký oběd u babičky. Tahle je pečená v menších miskách, které tak akorát odpovídají jedné porci. Žemlovku tedy můžete podávat přímo v nich. Sněhová čepice pokrm povýší na opravdovou lahůdku.

Hodnocení receptu je 5,0 (1×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Marie Svarcova Marie Svarcova

Snadný

Doba přípravy 55 min Doba přípravy: 10 min Doba tepelné úpravy: 45 min

55 min (10 min příprava + 45 min tepelná úprava)

Suroviny pro 2 kusy

2 formy o velikosti 16 x 11 cm

2kusy

Nahlásit chybu v receptu

Postup přípravy

Krok 1: Zapneme troubu na 180° C a zapékací misky vymažeme důkladně máslem. Krok 2: Jablka omyjeme, zbavíme jádřinců a nasekáme nahrubo, promícháme se skořicí, 1 lžíci cukru a 1 vanilkovým cukrem. Krok 3: Do misky dáme tvaroh, přidáme 2 žloutky, změklé máslo, 1 lžíci cukru a 1 vanilkový cukr. Vše důkladně promícháme. Krok 4: Do jiné misky nalijeme mléko, přidáme 1 žloutek, 1 lžíci cukru, 1 vanilkový cukr a vidličkou rozkvedláme. Krok 5: Do mléčné směsi namáčíme pečivo a ukládáme těsně vedle sebe (4 plátky) do zapékacích misek. Na pečivo dáme vrstvu jablek, na ně vrstvu tvarohu a přikryjeme namočeným pečivem. Krok 6: Formy přikryjeme pečicím papírem a vložíme do vyhřáté trouby (spodní/horní ohřev) asi na 35 minut. Krok 7: Z bílků, 2 lžiček cukru a špetky soli ušleháme pevný sníh. Krok 8: Pečicí papír odstraníme, na žemlovky navrstvíme sníh a dopečeme je dozlatova 5-10 minut.

TIP: Jak na domácí veku

Zveřejněno 24. 5. 2025

Poznámka autorky Marie Svarcova

Většinou je jedna zapékací miska pro jednoho dospělého, dětem rozpůlíme. Obsah zapékací misky je 176 ml, lze dělat i ve větším pekáčku a rozdělit na porce.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Porcovaná žemlovka s jablky a tvarohem, zapečená se sněhem

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/wpZK8

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Porcovaná žemlovka s jablky a tvarohem, zapečená se sněhem

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/wpZK8

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (5)

Juuu, žemlovku (zemlbábu) už jsem neměla ani nepamatuju. 🤗 Mňam! 😋 Tu budu muset jednou fakt udělat. Dostala jsem na ní obrovskou chuť. 😋
Končím u Tebe svůj ranní čas pro relaxaci, přeji Ti krásný víkend. 😉🙂

Moanka: :-K Já ji neměla spoustu let a najednou jsem dostala také chuť na sladký oběd (tak 3x za rok) a fakt dobrá. Pa pa mějte se super. :-K

V té malé formičce vypadá žemlovka opravdu roztomile :-). No, co Vám budu vyprávět, zblajzla bych ji za 3 minuty 💗

pavlina.simr: :-K Děkuji za milý komentář :-K přeji příjemné zakončení večera a krásnou neděli. :-K

Suroviny:
jablko, skořice, vejce, máslo, tvaroh měkký, kůra citronová, cukr moučkový, cukr vanilkový, cukr, sůl, mléko, cukr moučkový, cukr vanilkový, veka, máslo

Naposledy jste si prohlédli

Zapoj se do programu Foodie! Sbírej body za své aktivity. Body pak proměníš za skvělé odměny. Bez zapojení nemůžeš dostat body za přidání fotografie.
Zapojit se

Přidat fotografie receptu