

Ořechový koláč s jablky a brusinkami
8 hodně velkých - 16 menších ke kávě Moučníky , Řezy s ovocem, bublaniny 0 názorů
Suroviny
- Na náplň:
- 4 jablka
- cca 200 ml vody
- šťáva z poloviny citronu
- 50 g sušených brusinek
- Na těsto:
- 5 vajec
- špetka soli do sněhu
- 125 g moučkového cukru
- 1 vanilkový cukr
- 175 g rostlinného tuku - Hera apd.
- citronová kůra asi z poloviny bio citronu
- 125 g jemně strouhaných vlašských ořechů
- 200 g polohrubé mouky
- 1 prášek do pečiva
Postup přípravy receptu
Jablka oloupeme, rozkrojíme na poloviny a vydlabeme jádřinec. Nebo před oloupáním a rozkrojením použijeme odstaňovač jadřinců. Půlky jablek vložíme do vařící vody s citronovou šťávou a krátce podusíme. Pak jablka vyjmeme a necháme zchladnout.
Do bílků dáme špetku soli a vyšleháme sníh. Pak do něj po částech zašleháme polovinu cukru.
Druhou polovinu cukru, vanilkový cukr, změklý tuk a žloutky šleháme do bělavé pěny. Už velmi lehce vmícháme sníh, nastrouhanou kůru, ořechy a nakonec po částech prosátou mouku smíchanou s práškem do pečiva.
Těsto rozetřeme do pekáčku vyloženého papírem na pečení o velikosti cca 35 x 25 cm. Povrch, obrazně řečeno, "rozdělíme"na 8 dílků a do středu každého dílku dáme malou hromádku brusinek. Na brusinky položíme půlku podušeného jablka. Nemusíme je nijak zatlačovat do těsta, stačí jen položit.
Pekáček vložíme do trouby vyhřáté na 180°C a pečeme zhruba 40 minut.
Moučník necháme po upečení mírně zchladnout a pak za pomocí papíru na pečení vyjmeme na mřížku. Po úplném vychladnutí pocukrujeme a krájíme na řezy. Můžeme dozdobit meduňkou nebo mátou.
Poznámka
Zdroj receptu: Vaříme krok za krokem
Pokud máme menší jablka, tak se ještě může udělat prostřední řada, kde dáme ne čtyři, ale jen tři poloviny jablek.
Pochutnali jste si? Sdílejte recept!
Sdílet na Facebooku Poslat emailem
Recept sdílelo již 8 kuchařů a kuchařek
Alternativy k tomuto receptu
Zobrazit další alternativyOhodnoťte recept: Ořechový koláč s jablky a brusinkami
K receptu nejsou žádné komentáře.