Cheesecake podle Míši Landové
I když se příprava tohoto dortíku může zdát zdlouhavá, určitě stojí za to se do něj pustit. Poctivý domácí cheesecake inspirovaný receptem Míši Landové je vyhlášeným dezertem a dokonalou tečkou za slavnostním obědem.
Postup přípravy
Krok 1: Suroviny na náplň vyndáme v předstihu z lednice, aby měly stejnou pokojovou teplotu.
Krok 2: Dno dortové formy vyložíme pečicím papírem, boky vymažeme máslem. Troubu předehřejeme na 180 °C.
Krok 3: Sušenky nadrtíme nebo rozmixujeme v sekáčku, smícháme s cukrem a rozpuštěným máslem. Směs přesypeme do formy a pomocí lžíce vytvarujeme dno a okraje. Hotový korpus na chvíli odložíme do lednice.
Krok 4: V míse prošleháme sýr, cukr a mouku. Postupně zašleháme vejce, smetanu a přidáme vanilkový extrakt a citronový olej (nebo nastrouhanou citronovou kůru). Šleháme na nižší výkon, aby se do směsi nedostalo moc vzduchu. Dort by mohl popraskat.
Krok 5: Náplň nalijeme na sušenkový základ, položíme na plech (zachytí případnou tekutinu, která by mohla při pečení vytékat z formy) a vložíme do předehřáté trouby. Pečeme nejprve 15 minut na 180 °C, poté snížíme teplotu na 120 °C a pečeme dalších 60–90 minut, až je cheesecake pevný, ale uprostřed se ještě trochu třese.
Krok 6: Cheesecake vyjmeme z trouby. V misce smícháme zakysanou smetanu, cukr a vanilku a vzniklou polevu opatrně nalijeme na cheesecake. Lehce rozetřeme a dort vrátíme zpět do trouby. Pečeme dalších 15 minut, troubu vypneme, dvířka pootevřeme a cheesecake necháme uvnitř další čtvrthodinku chladnout.
Krok 7: Po 15 minutách vyndáme cheesecake z trouby a ostrým nožem objedeme vnitřní boky formy. Díky tomu cheesecake během chladnutí nepopraská.
Krok 8: Dort necháme vychladnout na pokojovou teplotu a uložíme do lednice (nejlépe přes noc), aby pořádně ztuhnul.
Krok 9: Cheesecake můžeme dozdobit oblíbenou ovocnou polevou, třeba z manga.
Krok 10: Želatinu namočíme do studené vody a necháme pár minut nabobtnat.
Krok 11: Mezitím umyjeme mango, nakrájíme ho a odstraníme slupku. Dužinu rozmixujeme ponorným mixérem na pyré, osladíme podle chuti a chuť doladíme trochou citronové šťávy.
Krok 12: Asi 1/3 pyré zahřejeme v malém hrnci téměř k varu. Stáhneme z plotny a přidáme vymačkané plátky želatiny. Důkladně promícháme, až se želatina rozpustí, a smícháme se zbylými 2/3 pyré.
Krok 13: Takto připravenou polevu nalijeme na cheesecake a necháme alespoň hodinu ztuhnout v lednici. Dále dort dozdobíme podle fantazie, třeba jahodami a lyofilizovanými malinami.
Zveřejněno 2. 9. 2025
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Cheesecake podle Míši Landové
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/31Erx
Moje poznámka
Cheesecake podle Míši Landové
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/31Erx
Nejnovější recepty
Tuňákový tatarák s avokádovým pyré podle Marka Raditsche
Přidáno před 1 hodinou
Slepované linecké cukroví podle cukráře Skály
Přidáno před 2 hodinami
Jablečné koláčky z listového těsta
Přidáno před 3 hodinami
Špaldové rohlíčky
Přidáno před 11 hodinami
Oříškové oválky
Přidáno před 14 hodinami
Americké lívance s javorovým sirupem
Přidáno před 14 hodinami
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Domácí utopenci
mmmMichal před 11 hodinami
Rychlá rajská omáčka
vladhn před 12 hodinami
Červená polévka s pohankou
Bretik před 13 hodinami
Kokosové cukroví ze strojku
dejvi01 před 14 hodinami
České buchty
abigail.horynova před 14 hodinami
Pomazánka Palivec
Jarda1972 před 14 hodinami
Kynutý čert a Mikuláš (pajtáše)
JanaPav před 14 hodinami
Nejlepší vyprošťovací česnečka
Patoja před 15 hodinami
Marinovaná křidélka z horkovzdušné fritézy
Fijajda před 15 hodinami
Koule v rajdě - dietní a skvělé
Jan Nemec před 18 hodinami
Suroviny:
sušenky,
cukr krupice,
máslo,
sýr měkký tavený,
cukr krupice,
mouka hladká,
vejce,
smetana ke šlehání,
extrakt vanilkový,
olej citronový,
smetana zakysaná,
cukr krupice,
extrakt vanilkový,
mango,
šťáva citronová,
želatina,
cukr krupice
Komentáře (3)