Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Koláč s cuketou bez mouky

Překvapte své hosty zdravým pohoštěním. Tento nápaditý koláč nepotřebuje ani špetku mouky. Jemný rýžový základ z vajec a sýru nese vrstvu nastrouhané mrkve a tenkých plátků cukety, které propojí krémová náplň z fety a zakysané smetany.

Recept nikdo nehodnotil, buďte první

Ohodnotit

Buďte první kdo ohodnotí recept

Handour Handour

Snadný

Doba přípravy 60 min Doba přípravy: 20 min Doba tepelné úpravy: 40 min bez doby vypocení cukety

60 min (20 min příprava + 40 min tepelná úprava, bez doby vypocení cukety)

Suroviny pro 4 porce

koláčová forma o průměru 32 cm

4porce

Nahlásit chybu v receptu

Postup přípravy

Krok 1: Koláčovou formu vytřeme olejem. Troubu předehřejeme na 180 °C. Krok 2: Očištěnou cuketu nakrájíme na tenké plátky, lehce osolíme a necháme asi 30 minut vypotit. Mrkev očistíme a nastrouháme najemno. Česnek oloupeme a utřeme. Krok 3: Oba sýry nastrouháme na jemném struhadle do samostatných misek. Krok 4: Uvařenou rýži smícháme s vejcem a nastrouhaným tvrdým sýrem. Směs rovnoměrně rozprostřeme na dno formy a lehce ji stlačíme. Krok 5: Na náplň smícháme smetanu, vejce, nastrouhaný sýr feta, utřený česnek, trochu oleje, citronovou šťávu, sůl, pepř a nasekaný kopr. Krok 6: Nastrouhanou mrkev rovnoměrně rozprostřeme na rýžový základ koláče. Na ni rozložíme osušené plátky cukety a vše zalijeme smetanovou směsí, kterou důkladně rozetřeme po celém povrchu. Krok 7: Pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C po dobu 30–40 minut, dokud povrch nezezlátne a náplň neztuhne.

TIP: Jaké mouky jsou bez lepku

Zveřejněno 12. 10. 2025

Poznámka autorky Handour

Místo kopru můžeme použít bazalku nebo koření dle chuti.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

Toprecepty.cz

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/zpQLy

Moje poznámka

Toprecepty.cz

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/zpQLy

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Suroviny:
rýže, sýr tvrdý, vejce, sýr feta, smetana zakysaná, vejce, česnek, olej olivový, šťáva citronová, kopr, pepř mletý, sůl, cuketa, mrkev, olej

Naposledy jste si prohlédli

Přidat fotografie receptu