Lněné bulky bez mouky

petram Kuchařka: petram

Slané pečivo 14 názorů

Suroviny

6 lžic drceného lněného semínka
1 lžíce sezamových semínek - nemusí být
1/2 lžičky chlebového koření
sůl
3/4 lžičky prášku do pečiva
1 vejce
3 lžíce vody
Recept si zatím oblíbilo 11 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. V misce smícháme všechny ingredience. Těsto přendáme do zapékací nádoby a necháme chvíli odstát.

  2. Pečeme 20 minut na 180°C. Po upečení vyklopíme a necháme vychladnout na mřížce, aby se bulky ve formě nezapařily.

Poznámka

Lněné semínko se sice dá koupit už namleté (např. v DM drogerii), ale je zbytečně drahé. V DM kupuji 500g balení lněného semínka a melu si ho doma na mlýnku na mák. Další varianta je drtit ho v hmoždíři, ale to je dost zdlouhavé.

Na zapékání se mi osvědčila silikonová forma (bohužel mám jen formu na muffiny, ale aspoň jsou houstičky roztomilé). Na rozdíl od jiných forem se silikon nemusí vymazávat olejem, což je velké plus, protože lněné semínko samo o sobě obsahuje dost oleje.

Ze 6 lžic lněných semínek mi vychází 2 menší bulky-muffinky nebo jedna velká. Bulky jsou měkké a nadýchané. Chuťově se těžko k něčemu přirovnávají, možná k měkkému celozrnnému chlebu.

Velkým plusem tohoto pečiva je fakt, že neobsahuje žádnou mouku, a je tudíž vhodné pro celiaky.

Inspirovala jsem se na http://delicious-blog-lucie.blogspot.cz/2013/03/ln..., ale recept jsem značně pozměnila.

Tento a další recepty naleznete na mých stránkách http://www.varimbezlepkumlekavajec.estranky.cz/.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 37 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Lněné bulky bez mouky

  • petram petram(autorka receptu)

    Jana: Děkuji za vyzkoušení, jsem ráda, že se recept líbí.

    Odpovědět

  • Jana Jana(neregistrovaná)

    tak jsem bulky udělala, jak z mandlí tak z lněných semínek, je to úžasný nápad a je to jedlé.bohužel jsem to přesolila, a to dost, nic méně třetí várka už byla fajn, tak to občas udělám, neb je to zdraví prospěšné a každá změna receptu je vítaná. :-p :yes:

    Odpovědět

  • zuzun zuzun

    to je sexy prurez! Laka me to, zkusim se po tech seminkach podivat, ale nemam mlynek, takze budu muset koupit mlete a hned napict, vsak napecene se da vzdy zamrazit. Diky a napad a nadherne vypadajici muffinek, davam bodik a hned zejtra se pujdu podivat do obchodu po tech seminkach:yes::-K

    Odpovědět

  • tejaja tejaja(moderátorka)

    medmic: bohužiaľ, neide. Ľanové semienka sú veľmi malé, lietalo mi to tam popod a ponad nože, skúšala som to kedysi, ale fakt ostali celé potvory :-D:-D:-D

    Odpovědět

  • petram petram(autorka receptu)

    medmic: Netuším, nezkoušela jsem to. Předpokládám, že by na to byl potřeba kvalitní mixer s hlubokou nádobou. Jinak se semínka rozlétnou po stěnách.
    Jako alternativa mě ještě napadá ruční mlýnek na kávu.

    Odpovědět

  • medmic medmic

    Skvělý nápad, technická otázka. Mixérem je jde rozdrtit také do požadované hrubosti?

    Odpovědět

  • Aralka Aralka

    Úžasné :-p to musím udělat sestře :-K :yes:

    Odpovědět

  • pipre pipre

    Zajímavý recept a nufinky vypadají krásně:yes::yes:+3

    Odpovědět

  • Jitkas Jitkas(neregistrovaný)

    petram: Kouzelne babovicky!

    Odpovědět

  • spagetka spagetka

    tejaja: No vidíš a já měla vždycky strach, aby prostě nežluklo, tak kupuju jen na spotřebu, ne do zásoby. Souhlas, do chleba ho dávám taky.

    Odpovědět

  • tejaja tejaja(moderátorka)

    Veľmi zaujímavé :yes::-) Ľanové semienká mám doma vždy, pridávam ich do chleba. Laďka, kupujem ich v Metre, vo veľkom 1 kg balení, a ešte sami nestalo, aby stratilo na kvalite. Držím ho v kumbále na chodbe, teda teplota ako v byte. A odsypávam si do malej fľaštičky,ktorú mám v kuchyni.
    Mleté som nekupovala, ani doma nemlela, ale toto ma veľmi láka vyskúšať. Vďaka za recept. ;-):yes:

    Odpovědět

  • spagetka spagetka

    petram: Pravda je, že neskladuji také, protože muž klidně schroupe celý pytlík k televizi - teda nejen lněné, aby bylo jasno,:-D:-D:-D
    Takže máš asi pravdu, že by v lednici vydrželo déle, také ale nepřežije pár dní :-)):-)):-)). Vyzkouším, na řezu jsou pěkné :yes::yes::yes:

    Odpovědět

  • petram petram(autorka receptu)

    spagetka: Já lněné semínko skladuji v lednici, i namleté tak vydrží několik měsíců. Ale tak dlouho poslední doboustejně nevydrží, naše spotřeba se notně zvýšila právě po objevení těchto bulek :-)

    Odpovědět

  • spagetka spagetka

    Já bYch ještě doplnila, že lněné semínko rychle žlukne a mleté ještě rychleji. Určitě je lepší vždy si umlít čerstvé.
    Petruš, neumím si to úplně bez mouky představit, ae fotka vypadá moc lákavě. Bez mouky i vhodné pro diabetiky :yes::yes::yes:
    Dám na tebe a vyzkouším ;-):-p:yes:

    Odpovědět

Tématické fráze: lněna mouka recepty lněná mouka recepty z lněné mouky lněný chléb bez mouky mleté lněné semínko recepty lněné bulky lněná mouka recept chléb z lněné mouky mleté lněné semínko recept chleba z lněné mouky chleb z lneneho seminka ruční mlýnek na lněné semínko mlýnek na lněné semínko lnene pecivo chleba z lneneho seminka recepty ze lněné mouky bulky z lněného semínka mouka ze lněného semínka chléb ze lněné mouky chleb ze lneneho seminka

Zapomněl/a jsem heslo