Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Dýňový koláč s mandlovou drobenkou

Když za oknem šustí listí a déšť jemně bubnuje na parapet, nastává ta pravá chvíle na voňavý dýňový koláč. Tento recept nabízí poctivé linecké těsto, sladkou dýňovo-jablečnou náplň a navrch ještě křupavou mandlovou drobenku.

Hodnocení receptu je 4,0 (1×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

zdraveskamcou zdraveskamcou

Snadný

Doba přípravy 85 min Doba přípravy: 40 min Doba tepelné úpravy: 45 min

85 min (40 min příprava + 45 min tepelná úprava)

Suroviny pro 1 kus

koláčová nebo dortová forma o průměru přibližně 24 cm

1kus

Nahlásit chybu v receptu

Postup přípravy

Krok 1: Troubu předehřejeme na 180 °C. Krok 2: Nejprve připravíme dýňovo-jablečnou náplň. Jablka zbavíme jádřinců. Dýni ani jablka nemusíme loupat, jen je nakrájíme na kostky a dáme do hrnce s vodou. Přivedeme k varu a uvaříme doměkka, do konzistence pyré. Krok 3: Dochutíme skořicí, cukrem a citronovou šťávou. Nakonec vmícháme vanilkový pudinkový prášek a postupně, za stálého míchání a mírného varu, přiléváme mléko do konzistence hustšího pudinku (náplň nesmí být příliš hustá ani tekutá, jen tak, aby se náplň dala nalít na koláč). Krok 4: Do mísy vsypeme prosátou mouku, moučkový cukr, vejce a nakonec vychlazené máslo, které nastrouháme na hrubším struhadle. Krok 5: Vše zpracujeme v hladké těsto, kterým vyplníme dno a okraje koláčové nebo dortové formy. Na těsto vlijeme náplň. Krok 6: Nakonec smícháme změklé máslo, hladkou mouku, vločky, kokos, cukr a hlavně mandle. Spojíme do drobivé konzistence, kterou posypeme celý koláč. Krok 7: Koláč vložíme do trouby vyhřáté na 180 °C a pečeme dozlatova přibližně 45 minut, občas zkontrolujeme. Krok 8: Koláč po upečení necháme vychladnout, aby náplň zatuhla a držela tvar.

TIP: Čím se liší dýně hokaido od jiných

Zveřejněno 12. 10. 2025

Poznámka autorky zdraveskamcou

Neobsahuje přehnané množství cukru, takže si na něm mohou bez obav pochutnat i děti! Pokud se rozhodnete recept vyzkoušet, moc děkuji a budu ráda, když se s ostatními podělíte, jak vám chutnal. Najdete mě na Instagramu: zdraveskamcou

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

Toprecepty.cz

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/ER1ng

Moje poznámka

Toprecepty.cz

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/ER1ng

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (3)

I když nejsem fanoušek dýní, tento koláč vypadá tak lákavě, že bych se nechala ukecat😁

KrisZaezemi: Jé, tak to mě těší. ♡ Moc si toho vážím a děkuji. 🥰 Budu ráda, když ho vyzkoušíte

Suroviny:
mouka hladká, máslo, cukr moučkový, vejce, dýně hokkaido, jablko, mléko, voda, pudink vanilkový, cukr vanilkový, skořice mletá, šťáva citronová, máslo, mouka hladká, vločky ovesné, kokos, mandle plátkové, cukr krupice

Naposledy jste si prohlédli

Přidat fotografie receptu