Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Křehký koláč s mákem

Jemné máslové těsto, bohatá maková náplň a pikantní povidla se spojují v dokonalý moučník - křehký na povrchu, vláčný uvnitř a krásně voňavý. Chutná skvěle ke kávě i čaji a vydrží vláčný i další dny.

Recept nikdo nehodnotil, buďte první

Ohodnotit

Buďte první kdo ohodnotí recept

Handour Handour

Středně náročný

Doba přípravy 60 min Doba přípravy: 30 min Doba tepelné úpravy: 30 min

60 min (30 min příprava + 30 min tepelná úprava)

Suroviny pro 1 kus

kulatá forma o průměru 26 cm

1kus

Nahlásit chybu v receptu

Postup přípravy

Krok 1: Pšeničnou hrubou krupici namočíme na 10 minut do vody. Po této době jí slijeme přes sítko. Krok 2: Troubu zapneme na 170 °C. Krok 3: Všechny suroviny na těsto zpracujeme na vláčné těsto a rozdělíme na 3 díly. Na chvíli odložíme do chladu. Krok 4: Na makovou náplň bílky, vejce a cukr vyšleháme do husté pěny. Přidáme mletý mák, skořici, namočenou krupici a lehce promícháme. Krok 5: Z jednoho dílu těsta vyválíme kulatý plát, který vložíme do dortové formy (průměr 26 cm) a vytvoříme 2 cm vysoký okraj. Plát potřeme povidly. Krok 6: Z těsta vyválíme další plát, ořízneme ho podle formy a položíme na povidla. Krok 7: Rozprostřeme na něj makovou vrstvu, kterou přikryjeme drruhým plátem, oříznutým na míru. Krok 8: Propícháme povrch koláče vidličkou. Spojíme všechny odřezky a použijeme je na ozdobný okraj. Krok 9: Vložíme do vyhřáté trouby a pečeme na 170 °C asi 30 minut, dorůžova.

TIP: Co se dá upéct z lineckého těsta

Zveřejněno 13. 10. 2025

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

Toprecepty.cz

Křehký koláč s mákem

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/jR5zv

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

Toprecepty.cz

Křehký koláč s mákem

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/jR5zv

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Suroviny:
mouka hladká, cukr moučkový, tuk hera, žloutek, kůra citronová, vanilka, mák mletý, cukr moučkový, krupice pšeničná, bílek, vejce, skořice, povidla švestková

Naposledy jste si prohlédli

Přidat fotografie receptu