Suroviny
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 19 476 kJ / 4 655 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 56,44 g |
Tuky | 123,07 g |
Vláknina | 10,38 g |
Cholesterol | 719 mg |
Sodík | 456 mg |
Sůl | 1,35 g |
Sacharidy | 825,20 g |
Postup přípravy
Do vyšší mísy na šlehání si dáme bílky a šleháme je skoro do tuha. Pak přidáme polovinu cukru a došleháme do pevna. Krok 2: V druhé vyšší míse si ušleháme žloutky s druhou polovinou cukru do pěny a postupně přidáváme olej, vodu a mouku smíchanou s práškem do pečiva. Krok 3: Nakonec zlehka vmícháme sníh z bílků. Krok 4: Těsto vlijeme do vymazané a vysypané dortové formy a pečeme na 175°C. Pak opatrně vyjmeme a necháme vychladnout. Krok 5: Vychladlý dort prokrojíme na půl, spodní část pomažeme pikantní marmeládou, pak krémem a přiklopíme horním dílem. Krok 6: Dort dokola i ze shora, pomažeme slabou vrstvou krému. Dort vložíme do lednice, aby nám ztuhl a při potahování držel tvar. Krok 7: Krém:
Mléko (200 ml) si vlijeme do hrnce a přivedeme k varu. Krok 8: Mezitím si ve zbytku studeného mléka rozšleháme pudink, ten vlijeme do hrnce k vroucímu mléku a dle chuti osladíme. Za stálého míchání jej necháme dojít k varu a vypneme. Hrnec odstavíme, na "hladinu" pudinku položíme mikroten folii (zabraňuje dělání škraloupu) a necháme vychladnout. Krok 9: Změklé máslo (pokojová teplota) si vyšleháme do pěny a pomalu zašleháváme vychladlý pudink. Krok 10: Potahovací hmota:
V míse si smícháme prosáté sypké suroviny a sirup a směs vysypeme na vál. Pak do směsi uděláme důlek a přidáme lžíci vody. Rozmícháme a trpělivě zpracováváme za občasného přikápnutí trošky vody. Krok 11: Potahovou hmotu si vyválíme na moučkovým cukrem posypané ploše na asi 0,5 cm vysoký plát, opatrně podebereme rukama a položíme na vychladlý dort. Rukama urovnáme povrch do hladka a přebytečnou hmotu odkrojíme. Z ní pak můžeme dělat ozdoby. Já jsem si vykrajovátkem vykrojila tvar ryby a ty jsem pak dotvářela dle fantazie. Ozdoby se nejlépe lepí čistým alkoholem. Potahovou hmotu si můžeme také obarvit potravinářskými barvami
Zveřejněno 19. 9. 2010
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Potahovaný dort k narozeninám
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/my7R
Moje poznámka
Potahovaný dort k narozeninám
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/my7R
Nejnovější recepty
Gravlax vejce
Přidáno před 12 hodinami
Cuketové válečky ve slanině
Přidáno před 21 hodinami
Losos na pánvi s pikantní česnekovou chilli omáčkou
Přidáno 1. 5. 2025 06:19
Řezy s pudinkem a ostružinami
Přidáno 1. 5. 2025 04:28
Litý meruňkový koláč s ostružinami
Přidáno 1. 5. 2025 04:21
Odlehčená salámová pomazánka
Přidáno 1. 5. 2025 04:13
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Ořechový chlebíček s čokoládou
Yanushka před 5 minutami
Čočka na kyselo
el.mencl před 19 minutami
Bramboračka se smetanou a sušenými houbami na maďarský způsob
Kamkara před 20 minutami
Čokoládovo-banánové muffiny
Vitek2015 před 2 hodinami
Kedlubnový salát s vejci a medvědím česnekem
Krista56 před 2 hodinami
Domácí větrníky
Nanina před 10 hodinami
Litý perník
Lenka Sedlackova před 12 hodinami
Pomazánka z červené řepy s křenem
monyss před 12 hodinami
Hrníčkový borůvkový koláč na plechu
káťa před 13 hodinami
Hokaido pomazánka s Cottage sýrem
gabrus před 13 hodinami
Tématické fráze:
recepty na dorty k narozeninám,
potahovaný dort,
potahované dorty,
dorty k narozeninam,
recept dorty k narozeninám,
recept na marcipán n a potažení dortu,
marcipánový dort k narozeninám pro rybáře,
potahovaný dort recept,
marcipánové dorty k narozeninám,
recept na potahovaný dort,
co upéct k narozeninám,
peter shaffer,
jaký dort k prvním narozeninám,
dort k narozeninám,
krém na potahovaný dort,
krém do potahovaného dortu,
recepty dorty k narozeninám,
potahované dorty recept,
marcipánový dort k narozeninám,
potahované dorty recepty
Suroviny:
mouka hladká,
prášek do pečiva,
vejce,
cukr moučkový,
cukr vanilkový,
olej,
voda,
kakao,
máslo,
pudink vanilkový,
mléko,
cukr krupice,
mléko polotučné,
cukr moučkový,
sirup pšeničný,
voda
Komentáře (37)
Dekuji za recept, da se rict, ze jsem dort uspesne spatlala :) synovi k prvnim narozeninam... Je vyborny a sklid pochvalu, jen nechapu, ze mi od vcera porad prosakoval a vytekal zpod marcipanu :( a pak strasne ta potahovaci hmota lepila, nebylo mozne marcipan normalne rozvalet, ale pak ksem pod i nad dala folii a uz to slo. Asi to chce cvik.. Ale dort skutecne oproti kupovanemu chutnejsi o 100%. davam fotku, snad se podari zobrazit.
Jeste jednou diky
děkuji
Jinak barvu v tubě neznám - používám práškové z drogerie Teta. Stojí pár korun a krásně se s nimi pracuje.
čistě bílý pravý marcipán neexistuje, jak píše Mirca, musel bys koupit profi potahovací hmotu (K2, Formix atd.), na netu je řada eshopů....nebo si udělat falešný marcipánový potah - to je jen sušené mléko, cukr moučka, med a mandlová tresť (ta nejjednodšší varianta bez pšeničného sirupu), barva je slonová, ne čistě bílá....
recept na něj http://www.toprecepty.cz/recept/16692-falesna-marc...
Každopádně oba tyto sirupy můžeš použít na výrobu falešné marcipánové hmoty
- Potahovací hmota (třeba Formix) přináší jednodušší a kvalitnější práci než s marcipánem, je hedvábná na dotyk.
Čistě bílá je spíš potahovací hmota a lze si jí zakoupit - třeba Formix,... a nebo si jí vyrobit a použít při výrobě bělobu. Záleží na vás...
Chtěl bych se zeptat zda mi můžete poradit chtěl bych manželce upéct dort jenže jsem ještě nikdy dort nepekl.Chtěl bych aby dort byl jednopatrový a s marcipaném.Jsem však zmatený když se píše hmota na potažení dortu a marcipán.Chtěl bych tam mít marcipán čistě bílý.Můžete mi prosím dát neco říct jaký je v tom rozdíl a popřípadě i recept.Děkuji