Suroviny
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 19 476 kJ / 4 655 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 56,44 g |
Tuky | 123,07 g |
Vláknina | 10,38 g |
Cholesterol | 719 mg |
Sodík | 456 mg |
Sůl | 1,35 g |
Sacharidy | 825,20 g |
Postup přípravy
Do vyšší mísy na šlehání si dáme bílky a šleháme je skoro do tuha. Pak přidáme polovinu cukru a došleháme do pevna. Krok 2: V druhé vyšší míse si ušleháme žloutky s druhou polovinou cukru do pěny a postupně přidáváme olej, vodu a mouku smíchanou s práškem do pečiva. Krok 3: Nakonec zlehka vmícháme sníh z bílků. Krok 4: Těsto vlijeme do vymazané a vysypané dortové formy a pečeme na 175°C. Pak opatrně vyjmeme a necháme vychladnout. Krok 5: Vychladlý dort prokrojíme na půl, spodní část pomažeme pikantní marmeládou, pak krémem a přiklopíme horním dílem. Krok 6: Dort dokola i ze shora, pomažeme slabou vrstvou krému. Dort vložíme do lednice, aby nám ztuhl a při potahování držel tvar. Krok 7: Krém:
Mléko (200 ml) si vlijeme do hrnce a přivedeme k varu. Krok 8: Mezitím si ve zbytku studeného mléka rozšleháme pudink, ten vlijeme do hrnce k vroucímu mléku a dle chuti osladíme. Za stálého míchání jej necháme dojít k varu a vypneme. Hrnec odstavíme, na "hladinu" pudinku položíme mikroten folii (zabraňuje dělání škraloupu) a necháme vychladnout. Krok 9: Změklé máslo (pokojová teplota) si vyšleháme do pěny a pomalu zašleháváme vychladlý pudink. Krok 10: Potahovací hmota:
V míse si smícháme prosáté sypké suroviny a sirup a směs vysypeme na vál. Pak do směsi uděláme důlek a přidáme lžíci vody. Rozmícháme a trpělivě zpracováváme za občasného přikápnutí trošky vody. Krok 11: Potahovou hmotu si vyválíme na moučkovým cukrem posypané ploše na asi 0,5 cm vysoký plát, opatrně podebereme rukama a položíme na vychladlý dort. Rukama urovnáme povrch do hladka a přebytečnou hmotu odkrojíme. Z ní pak můžeme dělat ozdoby. Já jsem si vykrajovátkem vykrojila tvar ryby a ty jsem pak dotvářela dle fantazie. Ozdoby se nejlépe lepí čistým alkoholem. Potahovou hmotu si můžeme také obarvit potravinářskými barvami
Zveřejněno 19. 9. 2010
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Potahovaný dort k narozeninám
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/my7R
Moje poznámka
Potahovaný dort k narozeninám
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/my7R
Nejnovější recepty
Kuře na šalvěji pečené v mléce
Přidáno před 2 hodinami
Gravlax vejce
Přidáno před 18 hodinami
Cuketové válečky ve slanině
Přidáno 1. 5. 2025 09:43
Losos na pánvi s pikantní česnekovou chilli omáčkou
Přidáno 1. 5. 2025 06:19
Řezy s pudinkem a ostružinami
Přidáno 1. 5. 2025 04:28
Litý meruňkový koláč s ostružinami
Přidáno 1. 5. 2025 04:21
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Buchta se zakysanou smetanou
Panova před 33 minutami
Drůbková polévka
Kajkajak před 1 hodinou
Vepřové na smetaně s mrkví a hráškem
RenataMaresova před 2 hodinami
Vepřová plec pečená pomalu společně s bramborami a mrkví
Lastovia před 2 hodinami
Fazolky s hráškem ve smetanové omáčce se slaninou
Patricia97 před 3 hodinami
Makronky Danča
Malickakucharka před 4 hodinami
Rebarborový koláč
JitkaJS před 4 hodinami
Ořechový chlebíček s čokoládou
Yanushka před 6 hodinami
Čočka na kyselo
el.mencl před 6 hodinami
Bramboračka se smetanou a sušenými houbami na maďarský způsob
Kamkara před 6 hodinami
Tématické fráze:
recepty na dorty k narozeninám,
potahovaný dort,
potahované dorty,
dorty k narozeninam,
recept dorty k narozeninám,
recept na marcipán n a potažení dortu,
marcipánový dort k narozeninám pro rybáře,
potahovaný dort recept,
marcipánové dorty k narozeninám,
recept na potahovaný dort,
co upéct k narozeninám,
peter shaffer,
jaký dort k prvním narozeninám,
dort k narozeninám,
krém na potahovaný dort,
krém do potahovaného dortu,
recepty dorty k narozeninám,
potahované dorty recept,
marcipánový dort k narozeninám,
potahované dorty recepty
Suroviny:
mouka hladká,
prášek do pečiva,
vejce,
cukr moučkový,
cukr vanilkový,
olej,
voda,
kakao,
máslo,
pudink vanilkový,
mléko,
cukr krupice,
mléko polotučné,
cukr moučkový,
sirup pšeničný,
voda
Komentáře (37)
Dekuji za recept, da se rict, ze jsem dort uspesne spatlala :) synovi k prvnim narozeninam... Je vyborny a sklid pochvalu, jen nechapu, ze mi od vcera porad prosakoval a vytekal zpod marcipanu :( a pak strasne ta potahovaci hmota lepila, nebylo mozne marcipan normalne rozvalet, ale pak ksem pod i nad dala folii a uz to slo. Asi to chce cvik.. Ale dort skutecne oproti kupovanemu chutnejsi o 100%. davam fotku, snad se podari zobrazit.
Jeste jednou diky
děkuji
Jinak barvu v tubě neznám - používám práškové z drogerie Teta. Stojí pár korun a krásně se s nimi pracuje.
čistě bílý pravý marcipán neexistuje, jak píše Mirca, musel bys koupit profi potahovací hmotu (K2, Formix atd.), na netu je řada eshopů....nebo si udělat falešný marcipánový potah - to je jen sušené mléko, cukr moučka, med a mandlová tresť (ta nejjednodšší varianta bez pšeničného sirupu), barva je slonová, ne čistě bílá....
recept na něj http://www.toprecepty.cz/recept/16692-falesna-marc...
Každopádně oba tyto sirupy můžeš použít na výrobu falešné marcipánové hmoty
- Potahovací hmota (třeba Formix) přináší jednodušší a kvalitnější práci než s marcipánem, je hedvábná na dotyk.
Čistě bílá je spíš potahovací hmota a lze si jí zakoupit - třeba Formix,... a nebo si jí vyrobit a použít při výrobě bělobu. Záleží na vás...
Chtěl bych se zeptat zda mi můžete poradit chtěl bych manželce upéct dort jenže jsem ještě nikdy dort nepekl.Chtěl bych aby dort byl jednopatrový a s marcipaném.Jsem však zmatený když se píše hmota na potažení dortu a marcipán.Chtěl bych tam mít marcipán čistě bílý.Můžete mi prosím dát neco říct jaký je v tom rozdíl a popřípadě i recept.Děkuji