Den koláčů
Den koláčů slavíme 23. ledna. Když se řekne “koláč”, každý si představí ten, který má nejraději. Někdo kynuté koláče nebo frgály od babičky, jiný linecký koláč s marmeládou či ovocný páj. Jedno ale mají všechny společné – jejich chuť a vůně nám připomíná domov…
Koláče nás provází celým životem, všichni si je pamatujeme už z dětství. Ovocný koláč s máslovou drobenkou jak ho dělala babička jen tak někdo neumí, s dvojctihodnými koláčky je to podobné. Víte, odkud mají svůj název? Jsou to koláče se dvěma náplněmi, a jsou proto hodné “dvojí cti”. Buclatý koláč z vláčného kynutého těsta je naplněný tvarohovou náplní s rozinkami a pod bohatou korunou z drobenky najdeme ještě vrstvu lahodných švestkových povidel. Hotové koláče můžeme těsně po upečení potřít rozpuštěným máslem s rumem, které jim dodá neodolatelnou vůni. Názorné video poradí, jak jednoduše připravit skvělou máslovou drobenku.
Jiný kraj, jiný mrav?
Druhů a podob koláčů je nespočet. Na Valašsku se setkáváme s tradičními frgály - velkými, kulatými koláči s tenkou vrstvou těsta a různými náplněmi (nejčastěji tvarohovou, hruškovou, makovou nebo povidlovou) a drobenkou. Obdobou frgálů jsou chodské koláče, které jsou navíc bohatě zdobené merhováním. Na žádné svatbě - ať už v Čechách, nebo na Moravě - nesmějí chybět svatební koláčky. Rohové koláče jsou zdobené čtyřmi druhy náplní a na svatbě se podávají všem neprovdaným. Tradice praví, že ten, kdo rohový koláč sní pod stolem, se do roka provdá.