Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Koláčovo-vánočkové těsto

Pro možnost hodnocení
se prosím přihlašte

14. 2. 2010 08:41

Suroviny

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Energie16 304 kJ / 3 897 kcal
Bílkoviny69,54 g
Tuky177,73 g
Vláknina15,00 g
Cholesterol 653 mg
Sodík 148 mg
Sůl0,35 g
Sacharidy497,29 g

Zobrazit více hodnot

Hodnoty jsou přibližné Více o hodnotách

Postup přípravy

Poznámka autora receptu

Jak jste jistě všichni pochopili, jedná se o pšeničné, kynuté "vánočkové" těsto. Nejsou v něm ale rozinky a také malé množství cukru, takže jej můžeme považovat i za "koláčové".

Množství surovin a postup (těsto není moc sladké) máme mnoha lety a dá se říct i generacemi v rodině ověřeno a vlastně jiné těsto na buchty nepoužíváme. Vhodné je na VÁNOČKY, KOLÁČE, ČESKÉ BUCHTY, ZÁVINY a další. Poslední dobou pečeme tyto výrobky zásadně v domácí pekárně. Výsledek je vidět z přiložených fotografií, nebo se to můžete najít i na mém blogu:

http://clupmi.blog.cz/1001/skoricovy-zavin

Moje poznámka

Přidat poznámku

Nahlásit chybu v receptu

Alternativy k tomuto receptu Zobrazit více

Načíst další

Přečtěte si

Komentáře

Irrena Irrena

30. 12. 2010 14:01

Tohle usím vyzkoušet, vypadá parádně:yes:

k.radulka k.radulka

16. 2. 2010 16:56

já teda se s tím tak nepářu, naházím to v jedno, nechám vykynout, jak knedle. A plním mákem a nebo tvarohem. Výýýýbornééé! :yes::-))

clupmi clupmi

15. 2. 2010 15:03

...sacharid...to byl překlep (za to může počítač):-D

clupmi clupmi

15. 2. 2010 15:01

Kvásek, omládek, poliš, zákvasek. Jak tomu kdo říká. Přesně vzato, jsou v tom jisté rozdíly. Já bych se držel toho, že bych tam dal i mouku, a to tolik, aby vzniklo takové řídké těstíčko. I mouka (škrob)je v postatě cukr i když složený. A jde právě o to, aby se ho kvasinky "naučily" papat, a proto ta sacharóza - disacharid. Zkuste jim někdo dát glukózu - monosacharit, co tomu budou říkat???:-D:-D:-D

clupmi clupmi

15. 2. 2010 14:52

K droždí: Do domácí pekárny Panasonic používám zásadně droždí instantní a dávkuji přiloženou odměrkou přesně podle receptury. Je zajímavé, že Panasonic vyžaduje obrácené pořadí dávkování surovin, než většinou uvádíte, a to napřed sypké a až nakonec tekuté.
Manželka zase pokud dělá těsto klasicky, t.j. ručně, byť za pomocí nějaké mechanizace, tak zase jiné než lisované droždí nepoužívá. Instantní se jí také nějak neosvědčilo. :-//

clupmi clupmi

15. 2. 2010 14:46

Jo, ještě jsem zapoměl napsat, že ty záviny děláme tak, ža na rozválené těsto natřeme třeba tu skořici s máslem nebo makovou náplň, stočíme do závinu a pak ještě napříč do takového balónu. Ten pak vhodíme do nádoby domácí pekárny, kterou vyložím pečným papírem. Buchta se pak stoprocentně nepřilepí i když nádoba má nepřilnavý povrch. Papír nastříhám na přesný tvar. Napřed dno, do kterého vystřihnu otvor pro osičku (vrtulku vyndám) a pak jeden nebo dva pruhy dokola stěn (podle toho jaké mám zbytky pečného papíru. :-))

cardanka

15. 2. 2010 00:03

Těsto ukládám k vyzkoušení, opravdu vypadá parádně:yes:4.bodík už tam je;-)

pipre pipre

14. 2. 2010 22:49

Dnes jsem podle receptu pekla buchtičky s povidly. Byly opravdu moc chutné, ale já použila sušené droždí a nějak mi to nechtělo ani po hodině a čtvrt vykynout, ikdyž kvásek vzešlel. V troubě se ale zvedly. Příště udělám z kostky droždí, ale každopádně zopakuji.

spagetka spagetka

14. 2. 2010 21:51

Já používám hodně podobné těsto - ale nejsem si jistá tím poměrem mléka na kvásek - 250 ml, dávám určitě méně a pak mám mléko ještě do vlastního těsta, doufám, že to někdo vyzkouší - netvrdím, že to nefunguje,jen mám jiný recept a na kostku droždí se mi zdá toho mléka na kvásek moc ;-)

Jana P

14. 2. 2010 14:48

toto těsto používám také, je nadýchané a křehoučké, vřele doporučuji:yes::-p

JanaDorazinova JanaDorazinova

14. 2. 2010 14:09

:-O:-O:yes:

pipre pipre

14. 2. 2010 13:56

To těsto vypadá opravdu skvěle:yes::yes:+2

michsamant michsamant

14. 2. 2010 11:23

:-):yes::yes:

Přidat komentář

Přidat komentář

Moje poznámka

Josef Maršálek

nově v eshopu

Do obchodu

Každé ráno pro Vás vyberu osvědčené recepty a pošlu Vám je e‑mailem. Vaše Marie Marie

Přidejte se k více jak  100 000 odběratelům

Právě bylo uvařeno:

Další recepty

Tématické fráze: vánočkový věnec litá vánočka honzovy buchty recept čerti z vánočkového těsta vánočková forma čert z vánočkového těsta věnec z vánočkového těsta vanočkové těsto z pekarny vánočkové těsto v domácí pekárně vánočkový čert vanočkove těsto z domaci pekarny vánočková buchta vanockove testo do pekarny honzovy buchty z domácí pekárny domaci pekarna-honzovy buchty vánočkové těsto do domácí pekárny výrobky z vánočkového těsta litá vánočka do formy z vánočkového těsta recept na vánočkové knedle

Suroviny: mléko, droždí, cukr, cukr moučkový, žloutek, olej, mouka polohrubá, cukr vanilkový, sůl, kůra citronová

TopRecepty.cz

Koláčovo-vánočkové těsto

Aktuální verzi receptu a video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/VA1z