Koláčovo-vánočkové těsto

clupmi Kuchař: clupmi

Moučníky , Kynuté 13 názorů

Suroviny

1. skupina surovin
250 ml mléka (vlažné)
kostička droždí á 42 g (Noli nebo FALA)
kostka cukru
…………………………………………………………………………………
2. skupina surovin
100 g moučkového cukru
3 žloutky
150 g oleje (kvalitní, slunečnicový)
……………………………………………………………………………………
3. skupina surovin
500 g polohrubé mouky výběrové
1 balíček vanilkového cukru
špetka soli
trochu citrónové kůry (kdo chce, může a nevadí mu)
Recept si zatím oblíbilo 8 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Z první skupiny surovin necháme vzejít kvásek; než bude dobře vykynutý pracujeme na dalším.

  2. Moučkový cukr a žloutky ušleháme do pěny a pomalu - po kapkách přidáváme olej, aby se emulze nesrazila a vše společně dobře utřeme.

  3. K této směsi přidáme vykynutý kvásek a třetí skupinu surovin.

  4. Vypracujeme hladké, nelepivé, puchýřky vytvářející těsto. Pak necháme kynout. Můžeme znovu přemíchat - přetužit.

  5. Po dokynutí (jakmile těsto zdvojnásobí svůj objem)následuje tvarování a plnění (podle toho, co chceme, aby z toho bylo).

  6. Výrobky necháme na plechu, popř. v domácí pekárně znovu nakynout, potřeme rozpuštěným máslem a upečeme do zlatova. Pocukrujeme a papáme.

Poznámka

Jak jste jistě všichni pochopili, jedná se o pšeničné, kynuté "vánočkové" těsto. Nejsou v něm ale rozinky a také malé množství cukru, takže jej můžeme považovat i za "koláčové".

Množství surovin a postup (těsto není moc sladké) máme mnoha lety a dá se říct i generacemi v rodině ověřeno a vlastně jiné těsto na buchty nepoužíváme. Vhodné je na VÁNOČKY, KOLÁČE, ČESKÉ BUCHTY, ZÁVINY a další. Poslední dobou pečeme tyto výrobky zásadně v domácí pekárně. Výsledek je vidět z přiložených fotografií, nebo se to můžete najít i na mém blogu:

http://clupmi.blog.cz/1001/skoricovy-zavin

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdíleli již 2 kuchaři a kuchařky

Ohodnoťte recept: Koláčovo-vánočkové těsto

  • Irrena Irrena

    Tohle usím vyzkoušet, vypadá parádně:yes:

    Odpovědět

  • k.radulka k.radulka

    já teda se s tím tak nepářu, naházím to v jedno, nechám vykynout, jak knedle. A plním mákem a nebo tvarohem. Výýýýbornééé! :yes::-))

    Odpovědět

  • clupmi clupmi(autor receptu)

    ...sacharid...to byl překlep (za to může počítač):-D

    Odpovědět

  • clupmi clupmi(autor receptu)

    Kvásek, omládek, poliš, zákvasek. Jak tomu kdo říká. Přesně vzato, jsou v tom jisté rozdíly. Já bych se držel toho, že bych tam dal i mouku, a to tolik, aby vzniklo takové řídké těstíčko. I mouka (škrob)je v postatě cukr i když složený. A jde právě o to, aby se ho kvasinky "naučily" papat, a proto ta sacharóza - disacharid. Zkuste jim někdo dát glukózu - monosacharit, co tomu budou říkat???:-D:-D:-D

    Odpovědět

  • clupmi clupmi(autor receptu)

    K droždí: Do domácí pekárny Panasonic používám zásadně droždí instantní a dávkuji přiloženou odměrkou přesně podle receptury. Je zajímavé, že Panasonic vyžaduje obrácené pořadí dávkování surovin, než většinou uvádíte, a to napřed sypké a až nakonec tekuté.
    Manželka zase pokud dělá těsto klasicky, t.j. ručně, byť za pomocí nějaké mechanizace, tak zase jiné než lisované droždí nepoužívá. Instantní se jí také nějak neosvědčilo. :-//

    Odpovědět

  • clupmi clupmi(autor receptu)

    Jo, ještě jsem zapoměl napsat, že ty záviny děláme tak, ža na rozválené těsto natřeme třeba tu skořici s máslem nebo makovou náplň, stočíme do závinu a pak ještě napříč do takového balónu. Ten pak vhodíme do nádoby domácí pekárny, kterou vyložím pečným papírem. Buchta se pak stoprocentně nepřilepí i když nádoba má nepřilnavý povrch. Papír nastříhám na přesný tvar. Napřed dno, do kterého vystřihnu otvor pro osičku (vrtulku vyndám) a pak jeden nebo dva pruhy dokola stěn (podle toho jaké mám zbytky pečného papíru. :-))

    Odpovědět

  • cardanka cardanka

    Těsto ukládám k vyzkoušení, opravdu vypadá parádně:yes:4.bodík už tam je;-)

    Odpovědět

  • pipre pipre

    Dnes jsem podle receptu pekla buchtičky s povidly. Byly opravdu moc chutné, ale já použila sušené droždí a nějak mi to nechtělo ani po hodině a čtvrt vykynout, ikdyž kvásek vzešlel. V troubě se ale zvedly. Příště udělám z kostky droždí, ale každopádně zopakuji.

    Odpovědět

  • spagetka spagetka

    Já používám hodně podobné těsto - ale nejsem si jistá tím poměrem mléka na kvásek - 250 ml, dávám určitě méně a pak mám mléko ještě do vlastního těsta, doufám, že to někdo vyzkouší - netvrdím, že to nefunguje,jen mám jiný recept a na kostku droždí se mi zdá toho mléka na kvásek moc ;-)

    Odpovědět

  • Jana P Jana P

    toto těsto používám také, je nadýchané a křehoučké, vřele doporučuji:yes::-p

    Odpovědět

  • JanaDorazinova JanaDorazinova

  • pipre pipre

    To těsto vypadá opravdu skvěle:yes::yes:+2

    Odpovědět

  • michsamant michsamant

Tématické fráze: vánočkový věnec honzovy buchty recept litá vánočka čerti z vánočkového těsta vánočková forma věnec z vánočkového těsta vanočkové těsto z pekarny čert z vánočkového těsta vánočkové těsto v domácí pekárně vánočkový čert vanočkove těsto z domaci pekarny vánočková buchta honzovy buchty z domácí pekárny domaci pekarna-honzovy buchty vánočkové těsto do domácí pekárny výrobky z vánočkového těsta vanockove testo do pekarny litá vánočka do formy z vánočkového těsta recept na vánočkové knedle

Zapomněl/a jsem heslo