

Sachrův dort po česku
Suroviny
- 225 g cukru krupice
- 120 g hladké mouky
- 30 g hrubé mouky
- 6 vajec
- 75 g oleje
- 45 g kakaa
- 500 ml šlehačky
- malinová marmeláda nebo jahodová marmeláda
- ovoce
- filigránky na zdobení
Postup přípravy receptu
Žloutky postupně vymícháme s olejem do pěny.
Bílky vyšleháme s cukrem dotuha. Nejprve si trochu vvyšlehám bílky a potom přidávám postupně cukr, že je vše v pořádku poznám, když zvednu šlehač a na sněhu zůstanou pevné špičky.
Mouku smíchám s kakaem a přidáme ke směsi žloutků a oleje, nakonec opatrně přimícháme sníh z bílků.
Nalejeme do formy ( cca 25-28 cm) a pečeme asi 50 minut na 180°C (horkovzdušná).
Po vychladnutí dort rozříznu, potřu marmeládou a nazdobím šlehačkou.
Poznámka od kuchařky
dort mě naučila moje maminka a zatím jsme s ním měli všude úspěch- na upečení nenáročný, ale skvěle chutná:-)
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Sachrův dort po česku
-
pěkné foto
-
Výborný! Předevčírem jsem pekla, dneska jdu znova. Dovnitř dávám domácí marmeládu ze špendlíků a navrch tuto http://www.toprecepty.cz/recept/14154-cokoladova-z-kakaa-poleva/ výbornou polevu. Nemá chybu!!
-
Moc hezký dortík a vypadá i chuťově moc dobře
+15
-
Klariska - promiň, to ale to moc receptů nenajdeš - vím že to je jemné rýpnutí, nemyslím to zle
,ale prostě názvům v krajích a rodinách se musíme přizpůsobit, proto jsou vyhledavače i podle surovin.
Cathleen - u nás syrové - halušky, vařené - placky a totéž do celého pekáče - bramborák a v létě se švestkama sladkej bramborák
Jééé dortík jsem nehodnotila -
+13
-
Dortík je
Spagi, u nás doma se plackám z vařených brambor říkalo bramborové placky a ty ze syrových byly bramboráky....u manžela doma přesně naopak -
Špaget, já nechci, aby mi vyjelo všechno, co kdy potkalo brambory, chci recept na jedno konkrétní jídlo
. Recept na bramborák přece najdu i bez toho, abych musela vědět, že se mu krajově říká strouhanec, cmunda nebo sejkora.
-
Klariska - když si do vyhledavače dáš sach a zadáš moučníky, vyjedou všechny recepty jako sachr.
S těmi jinými názvy - jako např placky, bramboráky - my jim říkáme halušky, je to těžší, prostě musíš zadat víc variant, a hlavně v rozšířeném vyhledavači suroviny třeba bramb., pak ti vyjedou všechny názvy.
Ono nikde není řečeno, že jen ten jeden jediný název, na který jsi zvyklá, je správný ... liší se to od krajů, rodiny, zvyklostí atd...a je potřeba být tolerantní ke zvykům toho kterého kuchaře -
Nic ve zlém, Ryshlo. Jak už jsem psala, recept je to pěkný, ale s nezavádějícím názvem by se mi líbil ještě víc
. Pak člověk hledá recept například na bramborové placky, ale najde recept na bramboráky, jen proto, že autorova rodina bramborákům doma říká placky. U těch bramboráků se omyl pozná poměrně snadno, u méně obvyklých jídel už bohužel ne
.
-
Klariska: dortu prostě říkáme sachr, to, že se sachrem má společnou jen tu šlehačku, to vím... a také proto, jsem recept pojmenovala sachr po česku... navíc v cukrárnách prodávají podobný moučník také pod názvem sachr a se sachrem nemá nic společného
. Tvoje poznámka se mě trochu dotkla, ale děkuji za ni...
-
Jednoduchý recept a pěkné provedení, o tom žádná, ale proč název český Sachr, když se Sachrem nemá dort nic společného? Sachr se peče z čokoládového těsta, marmeládou (obvykle meruňkovou) se potírá celý, nejen na řezu a na závěr se potáhne čokoládou
. Pravda, jedna podobnost by tu byla, podává se také se šlehačkou
.
obrázek Sachru pro představu http://www.tyden.cz/obrazek/original-sacher-torte-48fe01db0808b.jpg -
-
Opravdu pěkný
, na dorty jsem si nějak netroufala ,ale to se asi tedˇ změní
.bodík
-
je krásný
-
Vypadá lákavě.