Základní rybí salát

Jiri V. Kuchař: Jiri V.

Ryby 2 názory

Suroviny

80 dkg cejnů
sůl
ocet
2 větší cibule
1dl oleje
Nálev:
20 kuliček pepře
10 kuliček nového koření
3 bobkové listy
troška rybího koření
1,5-2 dcl vody
Recept si zatím oblíbilo 7 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Ryby vykucháme, zbavíme šupin, odřízneme hlavy. Větší ryby naporcujeme.

    Rybí maso se před vložením do kyselého láku musí nasolit, aby se pomocí soli zbavilo tekutiny a zpevnilo. Solí nemusíme šetřit, maso si vezme jen potřebné množství.
    Navíc sůl rozpustí sliz a další nečistoty a ryby se vyčistí.
    Pokud bychom nasolení vynechali a ryby vložili rovnou do kyselého láku, tak by se působením láku téměř roztekly.
    V chladnu necháme nasolené ryby 3 – 4 dny odležet.
    V soli odležené ryby propereme ve studené vodě.

  2. Rybí maso nyní vložíme do mísy a zalejeme 6% octem – na 2 díly 8% octa přidáme jeden díl vody.
    Kyselý lák necháme působit 3 - 4 dny.
    Po této době se v mase ryb rozloží drobné kostičky a uvolní větší kosti.

  3. Po 3 – 4 dnech ryby vyjmeme z kyselého láku a propláchneme ve studené vodě.
    Nyní začne největší ,,piplačka". Z ryb odstraníme kůži, ploutve (dají lehce vytrhnout), páteř a silné kosti.
    Drobné kostičky jsou již rozležené, velké kosti se dají bez námahy z masa vytáhnout.

  4. Vykostěné maso nakrájíme na kostky cca 0,5 cm velké.
    Z kostek masa vytvoříme v ruce koule velikosti většího rajčete a dobře vymačkáme , aby maso neobsahovalo moc vody.
    Vymačkané maso (z 0,8 kg cejnů po naložení, vykostění a vymačkání tekutiny zůstane cca 0,5 kg suroviny) dáme do mísy, ve které budeme salát míchat. Přidáme cibuli, mělo by jí být cca 1/3 množství rybího masa.

  5. Ještě než začneme ryby obírat, svaříme nálev ze 1,5 – 2 dl vody, 20 kuliček pepře, 10 kuliček nového koření, 3 bobkových listů a přidáme i trošku rybího koření.
    Nálev necháme vychladnout.
    Nálev je na cca 0,5 kg rybího masa, pokud budeme dělat salát z většího množství ryb, přiměřeně přidáme suroviny na nálev.

  6. Rybí maso a cibuli v míse promícháme, přilijeme vychladlý nálev a cca 1 dl oleje a znovu dobře promícháme. Natlačíme do zavařovací sklenice a necháme pár dní v chladničce odležet.

  7. Tento základní rybí salát vydrží ve sklenici v chladničce dlouhou dobu.
    Salát se dá jíst jak je, jen s cibulí.
    Můžeme si taky odebrat ze sklenice potřebné množství, na sítku nálev vymačkat a salát smíchat s majonézou, jogurtem, přidat čalamádu, Moravanku.....tak jak budeme mít chuť.
    K tomu čerstvé rohlíky.......

Poznámka

Zdroj receptu http://www.mrk.cz/kucharka.php?id=3021

Na Topreceptech je již více receptů na rybí saláty, ale bez podrobného popisu jednotlivých kroků.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 16 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Základní rybí salát

  • maiva maiva

    Podobný, možná shodný jsme doma několikrát dělali. Byl asi recept z Rybářství:-D Moc dobrý salát:-D:yes:

    Odpovědět

  • cathleen cathleen(moderátorka)

    Díky za podrobný postup:-Krybí saláty mám moc ráda, snad ho jednou vyzkouším:yes::yes:

    Odpovědět

Tématické fráze: rybi salat rybi salát recept recept na rybí salát ryby salat jak udělat rybí salát rybí saláty domácí rybí salát z cejnů rybísalat nálev na rybí salát rybí salát z cejnů recepty rybí saláty rybí salát recept s majonézou recept rybi salat rybi salat recepty domácí rybí salát z cejna rybí salát s majonézou domácí rybí salát rybí salát s jogurtem recepty na rybí salát z cejnů recepty na rybí salát