Jidáše velikonoční
Přemýšlíte co upéct letos na Velikonoce? Zkuste tyto vláčné a lehké, máslem a medem vonící jidáše. Tvarem mají podle tradice připomínat provaz, ale fantazii se meze nekladou - zvláště když vám s pečením a tvarováním budou pomáhat děti.
Suroviny pro 25 kusů
25kusů
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 8 759 kJ / 2 094 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 32,75 g |
Tuky | 177,33 g |
Vláknina | 7,34 g |
Cholesterol | 1,18 g |
Sodík | 663 mg |
Sůl | 1,58 g |
Sacharidy | 87,97 g |
Postup přípravy
Krok 1: Ze lžíce cukru, mouky, trochy vlažné smetany a droždí připravíme kvásek.
Krok 2: Zhruba po 15 minutách ho smícháme se zbytkem cukru a mouky, žloutky, měkkým máslem, citronovou kůrou a šťávou, vanilkovým cukrem a trochou soli.
Krok 3: Na závěr přilijeme vlažnou smetanu.
Krok 4: Zaděláme těsto a pokud je třeba, lehce ho podsypeme moukou. Těsto přikryjeme utěrkou a necháme asi 1 hodinu kynout.
Krok 5: Troubu předehřejeme na 180 °C, horkovzdušnou na 160 °C.
Krok 6: Plech vyložíme pečicím papírem.
Krok 7: Z vykynutého těsta odebíráme kousky přibližně stejné velikosti a vyvalujeme z nich válečky.
Krok 8: Na plechu je stočíme do spirály a necháme ještě 15 minut kynout.
Krok 9: Pak je potřeme rozšlehaným vajíčkem, vložíme do trouby a pečeme asi 15-20 minut.
Krok 10: Horké jidáše pokapeme medem a podáváme.
Zveřejněno 27. 3. 2013
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Jidáše velikonoční
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/1pj3
Moje poznámka
Jidáše velikonoční
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/1pj3
Nejnovější recepty
Hráškové řízečky
Přidáno před 13 hodinami
Tarhoňa s kuřecím masem a pikantní rajčatovou omáčkou
Přidáno před 14 hodinami
Špaldový chléb rychlý, bez hnětení, v troubě
Přidáno před 15 hodinami
Proteinové ovesné vločky s malinovým proteinem a hořkou čokoládou
Přidáno 10. 7. 2025 15:47:10
Rýžové nudle se zeleninou, sójovými kousky a arašídovou omáčkou
Přidáno 10. 7. 2025 15:39:58
Roláda Harlekýn podle Míši Landové
Přidáno 10. 7. 2025 09:00:02
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Slepičí polévka se zázvorem a hříbky
bhsvls před 4 hodinami
Cikánské řízky
Liberko před 9 hodinami
Luxusní a rychlý makovník
Injathefox před 11 hodinami
Cuketovo sýrové kuličky
iveta.kroul před 11 hodinami
Pikantní vepřová kýta
rastislav007 před 12 hodinami
Zasněžená rybízová buchta - báječná a rychlá
juannita před 12 hodinami
Těstovinový salát s lilkem
TondaJ před 13 hodinami
Meruňkový koláč s drobenkou
Malinka89 před 15 hodinami
Pečená krkovice s lilkem a smetanou
Kovisova před 15 hodinami
Meruňkový koláč s tvarohem a drobenkou
Malinka89 před 16 hodinami
Tématické fráze:
velikonoční jidáše bez kynutí,
cukroví na velikonoce jidáši,
velikonoční jidáše,
kdy péct jidáše,
jidase recept,
recept na jidáše,
velikonoční recepty,
velikonoční jidáše recept,
jak vypadají velikonoční jidáše,
recept na velikonoční jidáše,
jidáše bez kynutí,
jidáše,
jak péct jidáše,
tvarohove jidase,
jidáše velikonoční,
jidáš,
jidáše z tvarohu,
velikonoční jidáše s medem,
jidase bez medu,
jidáše s medem
Suroviny:
cukr krupice,
mouka hladká,
smetana na vaření,
droždí,
žloutek,
máslo,
citron,
šťáva citronová,
cukr vanilkový,
sůl,
vejce,
med
Komentáře (8)