Velikonoční Jidáše
Jidášky jsou kynuté kousky tradičního velikonočního pečiva. Ať již pro koledníky, nebo ke kávě, či hrnečku kakaa, budou se hodit. Tvarování je jednoduché, hlavní je kvalitní a jemné těsto. Postupujte podle našeho receptu a výsledek bude skvělý.
Suroviny pro 1 dávka
1dávka
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 16 467 kJ / 3 936 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 76,71 g |
Tuky | 206,05 g |
Vláknina | 18,20 g |
Cholesterol | 1,01 g |
Sodík | 1,70 g |
Sůl | 4,27 g |
Sacharidy | 434,49 g |
Postup přípravy
Krok 1: Do mísy prosejeme mouku, osolíme, uděláme důlek vložíme žloutky a nastrouhanou citronovou kůru, posypeme cukrem a vanilkovým cukrem a sušeným droždím, lehce promísíme.
Krok 2: Smetanu, máslo a vodu ohřejeme, až se máslo rozpustí a je teplé. Teplou směsí zaděláme těsto. Můžeme zadělat i v robotu s malými otáčkami. V ruce hněteme vařečkou, až se v něm dělají bubliny.
Krok 3: Lehce posypeme hladkou moukou, zakryjeme utěrkou a necháme 30 minut kynout v teple.
Krok 4: Z čerstvého droždí musíme nejdříve udělat kvásek z droždí, trošky vlažného mléka a cukru. Jakmile vzejde, přidáme do těsta, dál je postup stejný.
Krok 5: Vykynuté těsto dále již nezpracováváme. Utrhujeme kousky přibližně o váze 50 g. Ušouláme provázek o průměru 1 cm a zatočíme do šneku, konec zaštípneme, aby se neroztočil.
Krok 6: Na plech dáme pečicí papír nebo ho jen potřeme máslem.
Krok 7: Klademe šneky a pečeme při 185 °C asi 20 minut, až zezlátnou. Ještě horké šneky potíráme směsí z medu a rumu.
Krok 8: Pocukrujeme moučkových cukrem.
Zveřejněno 30. 5. 2011
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Velikonoční Jidáše
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/P6Z4
Moje poznámka
Velikonoční Jidáše
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/P6Z4
Nejnovější recepty
Meruňkový páj
Přidáno před 9 hodinami
Třešňový džem s griotkou
Přidáno před 11 hodinami
Rebarborový džem s hodně zralými jahodami
Přidáno před 11 hodinami
Pikantní angreštový džem s ostružinami
Přidáno před 11 hodinami
Banánovo-meruňková marmeláda s meduňkou
Přidáno před 11 hodinami
Mirabelky ve vlastní šťávě
Přidáno před 11 hodinami
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Šneci z listového těsta
Kava 2 před 4 hodinami
Meruňkový koláč s drobenkou
AndreaAbb před 6 hodinami
Hop do vody - přílohové noky
hanaw před 8 hodinami
Cuketová omáčka na špagety
rejt9 před 9 hodinami
Babiččiny tvarohové šátečky s tvarohem
Olympus před 11 hodinami
Propadlá pudinková buchta s jahodami
collins před 11 hodinami
Vdolky naší holky
Martina S. před 13 hodinami
Květákové placičky
Linova před 13 hodinami
Kmínová polévka s cizrnou
Konsel před 13 hodinami
Tématické fráze:
jidáše nejlepší recept,
nejlepší recept na jidáše,
nejlepší velikonoční jidáše,
jidáše ze sušeného droždí,
jidáše recept z hladké mouky,
velikonoční jidáše,
jidáše recept,
jidáše se sušeným droždím,
recept na velikonoční jidáše,
jidáše,
velikonoční jidáše bez droždí,
hrnkové jidáše,
recept na jidase,
velikonoční recepty,
nejlepší jidáše,
jidáše bez droždí,
jidáše z hladké mouky,
pečeme jidáše,
velikonocni jidase ze suseneho drozdi,
velikonoční jidášky recept
Suroviny:
mouka hladká,
cukr krystal,
cukr vanilkový,
droždí čerstvé,
smetana ke šlehání,
voda,
žloutek,
kůra citronová,
máslo,
sůl,
med,
rum,
cukr moučkový
Komentáře (6)