Křehké řezy à la kolínské řepánky

Suroviny

Na těsto
600 g hladké mouky
250 g Hery
5 lžic cukru
8 lžic mléka
2 vejce
1 prášek do pečiva
šťáva a kůra z poloviny citronu
Na nádivku
cukrová řepa
200 g máku
1 lžička skořice
špetka mletého hřebíčku
šťáva a kůra z poloviny citronu
cukr dle chuti

Postup přípravy receptu

  1. Nejdříve si připravíme nádivku. Cukrovou řepu očistíme, uvaříme doměkka a vychladlou nastrouháme na hrubší nudličky.

  2. Mák umeleme, spaříme horkou vodou (můžeme použít sojové mléko), přidáme skořici, hřebíček, citronovou šťávu a kůru a nastrouhanou řepu.

  3. Společně krátce povaříme (cca 5 minut). Případně podle chuti dosladíme. Nádivku necháme vychladnout.

  4. Ze všech surovin vypracujeme rukama na vále pevné nelepivé těsto.

  5. Rozdělíme ho na dvě části, jednu necháme o trochu větší. Tu vyválíme jako první a přeneseme na velký plech vyložený pečicím papírem.

  6. Na placku naneseme nádivku a přikryjeme plátem připraveným z druhé části těsta.

  7. Povrch koláče několikrát propíchneme vidličkou, aby mohla během pečení utíkat z nádivky pára a koláč se příliš nepromáčel.

  8. Pečeme při 180 °C dorůžova.

Poznámka od kuchařky

Řepánky, tj kynuté buchty plněné nádivkou z cukrové řepy a máku, pocházejí z Kolínska. Zde je zná opravdu každý, i když dnes už pomalu jejich příprava upadá v zapomnění, každý rád zavzpomíná na to, jaké dělala právě jeho babička. Nám se kdysi nechtělo balit klasické buchty, tak jsme vymyslely tuto variantu. Je to stejně dobré, ne-li ještě lepší :-)

Komentáře k receptu Křehké řezy à la kolínské řepánky

  • petram petram (autorka receptu)

    Nadja: Vypadají nádherně, moc děkuji za vyzkoušení i za fotky :-K.

    Odpovědět

  • Nadja Nadja

    Potřebovala jsem rychle, bez kvasnic, udělat pár buchet. Tak jsem je zkusila z tohoto těsta. S těstem se dobře pracuje, nelepí a buchty byly moc dobré. Plnila jsem je tvarohem. :yes:

    Odpovědět

  • petram petram (autorka receptu)

    Veronika: Ono opravdu záleží, jestli máte rádi víc řepy nebo víc máku. Já to dělám od oka, mám raději řepu než mák, ale většinou to mám tak jedna ku jedné.

    Odpovědět

  • Veronika Veronika(neregistrovaná)

    Bylo by možné udat nějaké množství té řepy?
    Každá je jinak veliká a jestli tam dát celou nebo půlku je jistě rozdíl :-((
    Díky moc! :-K

    Odpovědět

  • petrzelka petrzelka

    A zase ta řepa.Měla bych to brzy vyzkoušet,každý o ní básní,jak je to skvělá nápln,takže ukládám a časem na ni dojde;-):yes:

    Odpovědět

  • DajaH DajaH

    dadina:
    dělám to s jablky (nakyslými) místo té řepy a je to výborné

    Odpovědět

  • Anna Kocikova Anna Kocikova

    Ta Tvá vychytávka na"nebalené"řepánky se mi líbí:yes:Vypadají moc hezky:-K+5:yes::-p
    V poslední době mám smůlu na zhořklý mák i já:-//:no:

    Odpovědět

  • dadina dadina

    Řepánky znám od tety a miluju tuhle kombinaci,teď jen kde v Praze řepu sehnat..

    Odpovědět

  • petram petram (autorka receptu)

    Jana Remkova: Já (nebo spíš maminka) jsem to štěstí opravdu měla :-) Kdybys měla možnost, určitě vyzkoušej, je to opravdu moc dobré.

    Odpovědět

  • JanaDorazinova JanaDorazinova

    To nemá chybu, snad jedinou:-//. Poslední dobou co koupím, je hořký mák:-(. Tobě plus, snad jsi měla mák dobrý.:-)

    Odpovědět

Tématické fráze: řepánky řepánky z cukrové řepy buchta z cukrové řepy koláč z cukrové řepy buchty z cukrové řepy řepanky recept placky z cukrové řepy zhořklý mák co s cukrovou repou recepty s cukrovou řepou buchty řepánky recepty z cukrové řepy buchta s cukrové řepy prave řepanky nádivka z cukrové řepy pečení řepánky koláče z cukrové řepy moučníky z cukrove řepy buchta s cukrovou řepou koláče repanky