

Křehké řezy à la kolínské řepánky
Suroviny
- Na těsto
- 600 g hladké mouky
- 250 g Hery
- 5 lžic cukru
- 8 lžic mléka
- 2 vejce
- 1 prášek do pečiva
- šťáva a kůra z poloviny citronu
- Na nádivku
- cukrová řepa
- 200 g máku
- 1 lžička skořice
- špetka mletého hřebíčku
- šťáva a kůra z poloviny citronu
- cukr dle chuti
Postup přípravy receptu
Nejdříve si připravíme nádivku. Cukrovou řepu očistíme, uvaříme doměkka a vychladlou nastrouháme na hrubší nudličky.
Mák umeleme, spaříme horkou vodou (můžeme použít sojové mléko), přidáme skořici, hřebíček, citronovou šťávu a kůru a nastrouhanou řepu.
Společně krátce povaříme (cca 5 minut). Případně podle chuti dosladíme. Nádivku necháme vychladnout.
Ze všech surovin vypracujeme rukama na vále pevné nelepivé těsto.
Rozdělíme ho na dvě části, jednu necháme o trochu větší. Tu vyválíme jako první a přeneseme na velký plech vyložený pečicím papírem.
Na placku naneseme nádivku a přikryjeme plátem připraveným z druhé části těsta.
Povrch koláče několikrát propíchneme vidličkou, aby mohla během pečení utíkat z nádivky pára a koláč se příliš nepromáčel.
Pečeme při 180 °C dorůžova.
Poznámka od kuchařky
Řepánky, tj kynuté buchty plněné nádivkou z cukrové řepy a máku, pocházejí z Kolínska. Zde je zná opravdu každý, i když dnes už pomalu jejich příprava upadá v zapomnění, každý rád zavzpomíná na to, jaké dělala právě jeho babička. Nám se kdysi nechtělo balit klasické buchty, tak jsme vymyslely tuto variantu. Je to stejně dobré, ne-li ještě lepší :-)
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Křehké řezy à la kolínské řepánky
-
Nadja: Vypadají nádherně, moc děkuji za vyzkoušení i za fotky
.
-
Potřebovala jsem rychle, bez kvasnic, udělat pár buchet. Tak jsem je zkusila z tohoto těsta. S těstem se dobře pracuje, nelepí a buchty byly moc dobré. Plnila jsem je tvarohem.
-
Veronika: Ono opravdu záleží, jestli máte rádi víc řepy nebo víc máku. Já to dělám od oka, mám raději řepu než mák, ale většinou to mám tak jedna ku jedné.
-
Bylo by možné udat nějaké množství té řepy?
Každá je jinak veliká a jestli tam dát celou nebo půlku je jistě rozdíl
Díky moc! -
A zase ta řepa.Měla bych to brzy vyzkoušet,každý o ní básní,jak je to skvělá nápln,takže ukládám a časem na ni dojde
-
dadina:
dělám to s jablky (nakyslými) místo té řepy a je to výborné -
Ta Tvá vychytávka na"nebalené"řepánky se mi líbí
Vypadají moc hezky
+5
V poslední době mám smůlu na zhořklý mák i já -
Řepánky znám od tety a miluju tuhle kombinaci,teď jen kde v Praze řepu sehnat..
-
Jana Remkova: Já (nebo spíš maminka) jsem to štěstí opravdu měla
Kdybys měla možnost, určitě vyzkoušej, je to opravdu moc dobré.
-
To nemá chybu, snad jedinou
. Poslední dobou co koupím, je hořký mák
. Tobě plus, snad jsi měla mák dobrý.