Rozeklané houstičky alias zrna (v orig. Pains pistolets)

Suroviny 10ks

3,5 hrnku chlebové pšeničné mouky
1/2 hrnku rostlinného mléka
3/4 hrnku vody
1/2 kostky droždí
1 lžíce třtinového cukru (very dark)
1,5 lžičky soli

Postup přípravy receptu

  1. Do velké mísy prosejeme mouku se solí, vmícháme cukr a uprostřed uděláme důlek. Droždí rozpustíme ve vlažném mléce a vlijeme do důlku. Poprášíme trochou okolní mouky a necháme 15-20 minut odpočinout při pokojové teplotě až kvásek začne bublat. Přidáme vodu a postupně zapracujeme mouku, až vznikne vláčné a pružné těsto (zhruba po 10 minutách hnětení). Zakryjeme a necháme asi 1,5 hodiny kynout, dokud nezdvojnásobí objem.

  2. Vyklopíme na pomoučený vál, krátce prohněteme a rozdělíme na 10 dílů, ze kterých vytvarujeme bochánky.

  3. Dáme na plech, poprášíme moukou a necháme 30 minut kynout.

  4. Poté pomocí ruky, vařečky apod uděláme do bulek drážku a necháme ještě 15 minut odpočinout.

  5. Mezitím vložíme na dno trouby pekáček a předehřejeme na 225°C. Do pekáčku nalijeme hrnek vody a zrna pečeme 15-20 minut dozlatova.

Poznámka od kuchařky

http://www.facebook.com/MishkaDiary

S těmito atraktivními bulkami se nejspíše setkáte v Belgii či severní Francii, kde se jim říká také pains fendus neboli „rozeklané houstičky”. Mají pěkně křupavou kůrku, ale uvnitř zůstávají měkké a lehké, o skvělé chuti ani nemluvě.

Komentáře k receptu Rozeklané houstičky alias zrna (v orig. Pains pistolets)

  • Hrašuľka.Hráštek Hrašuľka.Hráštek(neregistrovaný)

    MishkaCZ: :-)):-)):-)):yes::yes::yes:

    Odpovědět

  • Jules Jules

    Diky Mishka :)

    Odpovědět

  • MishkaCZ MishkaCZ(autor receptu)

    Hrašuľka.Hráštek: Tento recept mám z knihy, kde je pečivo z celého světa, a proto jsem napsala takový název, jaký tam byl. Ale pokud s tím má někdo problém, tak přejmenuji ;-)

    Odpovědět

  • Hrašuľka.Hráštek Hrašuľka.Hráštek(neregistrovaný)

    MishkaCZ: To pečivko vyzerá báječne a o jeho chuti nemám žiadne pochybnosti :-p:-p:-p.
    Avšak nazvať pečivo PAINS PISTOLETS, to si môže zapamätať len ten, kto vie o čo ide. Podľa tohoto názvu to nemá nikto nádej vyhľadať :-(:-(
    A napokon ešte ZRNÁ - no kukala som ako puk,kým som si neprečítala Julesov koment.
    Skúsme nekaziť pekné a dobré recepty zlými názvami. Určite sa dajú pekne nazvať aj po našom :-?:-?:-?:-?:-?

    Odpovědět

  • MishkaCZ MishkaCZ(autor receptu)

    Jules: Ano, dole je pekáček s vodou a nad nimi je plech se zrny ;o)

    Odpovědět

  • Jules Jules

    Tie zrna nepecies vo vode, vsak? Voda je tam iba na vyparovanie a pecu sa v druhom pekaci...ci?

    Odpovědět

  • senky senky

    Moc se mi líbí :yes::yes:

    Odpovědět

  • hanahcotton hanahcotton

    :-O:-O ty vypadají báječně :yes::yes:

    Odpovědět

Tématické fráze: kaiserky z francie vaření