

Marinovaná bizoní jatýrka
Suroviny
- 300 g hovězích jater (bizoních)
- Na marinádu:
- rozdrcených 5 ks hřebíčku
- špetka chilli vloček
- pepř
- 2 dcl suchého červeného vína
- Dále:
- sůl
- mouka na zahuštění
- olej
Postup přípravy receptu
Smícháme marinádu a naložíme do ní játra. Necháme přes noc v ledničce odležet.
Druhý den rozpálíme olej, zprudka orestujeme vyndaná a osušená játra po obou stranách. Osolíme.
Pak podlijeme marinádou a dusíme do změknutí (cca 25 minut). Játra vyjmeme. Šťávu zahustíme hladkou moukou, provaříme ještě 15 minut.
Zpět vložíme játra a prohřejeme, dochutíme. Vypneme a necháme asi 5 minut spojit chutě. Podáváme např. s rýží, knedlíkem, těstovinami, nebo i jen s pečivem.
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Marinovaná bizoní jatýrka
-
Jj, občas se podaří že s cibulí je krmě dosladka
ale trošku to jde srazit okyselením (já raději octem, než citronem)
Samozřejmě se to nesmí přehnat a nikdo to ani nesmí poznat...
-
cathleen: Máš asi pravdu s tou cibulí, dává ji poměrně dost pod maso, třeba do gulášů, předpokládám, že jí dal dost i pod játra - pak už to asi nechtěl překořeňovat. No, vědět by to ale měl
-
spagetka:
nikdy jsme neměli hovězí jatra sladká. Pokud dal pod játra hodně cibule, mohla se mu zdát výsledná chuť (v celku) nasládlá. Ale jatra jen tak, přírodně, sladká určitě nemíváme
-
cathleen: Kamarád si udělal vzorek jen na přírodno, ale byl zklamán, prý byla vyloženě sladká, sladší než hovězí, dal jen pepř a sůl. Takže po jeho zkušenosti jsem je dala do té marinády. Nám chutnala.
-
Hmmm...bizoní jatra bych taky ochutnala
snad jen v přírodní úpravě - aby vynikla jejich (možná trochu) odlišná chuť
-
hosta: Jitka, Makro a Metro je to isté, len v Čechách to má, neviem z akého dôvodu, iný návov.
-
hosta: Děkuji
, já s pivem nikdy moc nevařila. Víno je dle našich chuťových buněk to správné do marinád hlavně k takovýmto tmavším, lehounce nasládlým masům.
-
spagetka: od té doby, co se mi daří často koupit líčka, jsem tomu také (oproti kombinaci pivní) přišla na chuť
-
hosta: jj máš pravdu, Makro.
maiva: Ano, vařím ráda s vínem, protože maso po naložení je křehčí a chutnější.. Snad to nevadí, on se totiž alkohol vyvaří, chuť zůstane -
hosta:Jitko, máš pravdu, bizoní maso bývá v Makru.
-
Bizona jsem doposud nejedla. Překvapuje mně však, že vaříš doma hodně na víně - ovíněné srdce, teď bizon atd.
Má to nějaký vliv na zdraví nebo máte vinohrad. Důležité je, že Vám doma chutnalo -
spagetka: nepleteš si Metro s Makrem? Metro je pouze na Slovenku a v Rakousku, do Makra v Praze asi nechodíš
Ale určitě ho mají v Praze na Jižním Městě u Ivany
, po neděli se tam chystám na nákup
-
tejaja: teri, prý fakt mají bizoní maso i vnitřnosti v Metru, já tam nechodím, tohle jsem dostala od kamarádky.
-
Mám pocit, že som bizónie mäso videla v Metre, ale je to len pocit, nie istota. Keby to bolo zo zubra, tak si skočím do ZOO.