Domácí slanina
Díky domácímu uzení máme jasnou představu o tom, co jíme. Příprava domácí slaniny sice chce pořádnou dávku trpělivosti, čekání se ale vyplatí a odměnou je výborná slanina se skvělou kouřovou vůní.
Postup přípravy
Zveřejněno 21. 2. 2016
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Domácí slanina
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/xx6l
Moje poznámka
Domácí slanina
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/xx6l
Nejnovější recepty
Koláčky s hruškovými povidly
Přidáno před 5 hodinami
Nepečená roláda s kiwi
Přidáno před 5 hodinami
Jemná buchta s mletým mákem
Přidáno před 5 hodinami
Květákové karí placičky
Přidáno před 18 hodinami
Chuťovka z červené řepy a brynzy
Přidáno před 20 hodinami
Kedlubnová polévka
Přidáno 3. 5. 2025 06:00
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Kuřecí prsa Kung pao s mandlemi
Severynka před 14 minutami
Pizza Valencia
Alena194 před 16 minutami
Kuřecí stehna z horkovzdušné fritézy
Tom_Krupa před 20 minutami
Pizza šneci z domácího těsta
Qw13 před 1 hodinou
Cizrnová polévka s mangoldem a zeleninou
Masula před 1 hodinou
Bábovka s povidly
jvsjvrj před 1 hodinou
Jahodový džem
Jolinka před 1 hodinou
Hovězí (kližka) na houbách
mb130 před 1 hodinou
Drobenkový koláč s pudinkem a jahodami
UnholyKetty před 2 hodinami
Pavučinkový makový závin.
Veronika.Hrozna před 2 hodinami
Tématické fráze:
domací slanina,
slanina,
výroba domácí slaniny,
domácí slanina recept,
uzeni slaniny,
jak udit slaninu,
domácí uzení špeku,
slanina recept,
domaci spek,
domácí uzený špek recept,
uzeni sadla,
uzení slaniny postup,
sušená slanina,
jak udit spek,
recept na slaninu,
recept na uzený domácí špek,
jak vyudit slaninu,
jak vyudit spek,
domácí sušená slanina,
jak udělat slaninu
Suroviny:
sádlo,
sůl hrubozrnná,
sůl,
paprika sušená sladká,
paprika sušená pálivá
Komentáře (18)
Ještě bych ti doporučil sůl, kterou budeš používat, na pánvi nasucho prohřát, aby se odpařila případná vlhkost. Vím, že se stejně potom nalije lák, ale tuto zkušenost jsem převzal od jednoho, který takto dělá slaninu už roky. Držím palce a ať se dílo podaří.
Tak to je fajn, už se těším jak se do toho pustím úplně slintám. Recept se mi líbí. No a o těch fotkách ani nemluvím. Jen doufám že výsledek budu mít alespoň podobný.
Chci se zeptat. udíte i ty slaniny z tou paprikou? To zhořkne, nezhořkne?
Koukal jsem na vase ostatni vyrobky a dal jste mi velkou inspiraci (parky, klobasy, atd.). Ja jsem v uzeni zacatecnik. Parkrat jsem neco udil ve stare udirne po tchanovi( 2-3x do roka...spek, bucek,klobasy). Ted jsem si pres zimu udelal novou udirnu a chci se do toho vrhnout na plno. Chci vyzkouset syr, ryby, kureci a urcite ty vase parecky.....az neco bude urcite dam vedet.
S pozdravem Michal.
Ps: tesim se na dalsi vase prispevky
Ja to jako vysmech neberu. Muj deda dlouha leta delal slaninu(spek) stejnym zpusobem jako Vy. Tak jak to delam ted ja mi poradila jedna mistni sousedka od ktere jsem pred par lety spek ochutnal a byl bezkonkurencni. Ja uz ho jinak nedelam. Zrovna vcera jsem delal jednu varku. Fotku jsem jednu zaslal,ale asi jsem to udelal blbe protoze se pridala k tem vasim tak se nezlobte a pak ji smazte.
A spek nevyteka ani pri tak vysoke teplote.
Zdravim.
Ja delam spek trosku jinak. Nasolim spalicky sadla na sucho klasickou kuchynskou soli(soli nesetrim, dalo by se rict ze ty spalicky obaluju v soli) a ulozim na 10 az 15 dni do chladu. Po tech 10-15 dnech spalicku potru najemno nastrouhanym cesnekem a ulozim na dalsich 10 az 15 dni(zase jen na sucho).
Na samotne uzeni zabalim spalicky do peciciho papiru a omotam motouzem. Bali se to do rulicky jak ,,rohlik na svacinu" jen se neuzaviraji konce. Ty nechate otevrene. Kdyz se.mi to podari dodam foto. A teplotu na uzeni 55 az 75 stupnu, doba 5 az 7 hodin.