Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Frankfurterky (klobásky)

Hodnocení receptu je 5,0 (23×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

pavelk pavelk

Náročný

Klobásy, že by vám je i řezník Krkovička záviděl. Z vepřového masa a koření si doma snadno můžete připravit tuto voňavou uzeninu. Maso stačí přichystat, naplnit do střívek a pak jen trpělivě udit a vyčkávat na vaření.

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie16 978 kJ /
4 058 kcal
Bílkoviny62,17 g
Tuky355,63 g
Vláknina62,10 g
Cholesterol 450 mg
Sodík 16,25 g
Sůl0,50 g
Sacharidy140,33 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Vepřový výřez a lalok pomelu každý zvlášť na šajbě (desce) o průměru 20 mm. Obojí posolím přiměřeně k váze masa a laloku. Dobře prohnětu a uložím do nádob, upěchuji a dám do lednice na 72 hodin. Krok 2: Po této době obě suroviny opět pomelu tak, že maso na 12mm šajbě a lalok na 8mm. Poté vložím do větší nádoby, přidám veškeré koření i česnek, vývar a dlouhým hnětením vypracuji na lepivou hmotu. Kontrolu udělám tak, že ze směsi vypracuji malý kousek ve tvaru karbanátku, nalepím na dlaň a pokud maso drží na dlani více, než 10 vteřin, je to známka, že maso je dobře prohnětené. Krok 3: Takto vyrobenou směs nabíjím do střev na požadovanou délku a nechám do druhého dne v lednici. V den uzení frankfuterky zavěsím při pokojové teplotě na tyčky a ponechám 2-3 hodiny oschnout. Krok 4: Do předem vyhřáté udírny vložím tyčky s klobáskami a udržuji teplotu v rozmezí 60-70 °C. Topím směsí buku a olše po dobu 2,5 hodiny, až získají zlatavou barvu. Krok 5: Klobásky vyndám k ochlazení a doma je vložím do převařené vody ohřáté na 70-80 °C na 20 minut. Posléze je opláchnu v chladné vodě, zavěsím k oschnutí a vychlazení.

TIP: Jak správně skladovat uzeniny

Zveřejněno 2. 10. 2018

Poznámka autora pavelk

Tyto klobásky jsou výborné chuti, výborné na skus a nejsou finančně náročné. Nejen tento recept jsem získal od přítele žijícího v Polsku a je známo, že se u nich vyrábí výborné uzeniny.

Pro zajímavost: Váhový úbytek po zpracování byl 20 %.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Frankfurterky (klobásky)

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/RGjw

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Frankfurterky (klobásky)

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/RGjw

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (6)

moc pěkné to musí být dobrota.

Parádní recept a fotoprezentace voní až sem <3:yes::yes::yes:

Pavle, nejsi Ty náhodou uzenář? ;-) Klobásky jsou jak vymalované, jen se na ně srdce směje. :-D Takovou dobrotu já miluji.......<3

Nadja: Jsem, ale uzenář - amatér.;-)

Panečku, to je nádhera!!!:yes::yes::yes:

Jana Dorazinová-Remková: ;-)

Zobrazit starší odpověď

Tématické fráze:
vepřový lalok recepty, jak ohřát klobásy, domácí uzenář klobásy recept, veprovy vyrez, příprava kolagenových střívek, klobasy z veproveho vyrezu, recept na výborné uzené klobásy, vyrez na klobasky, vyborna klobaska, vepřový lalok klobasy, klobásy lalok

Suroviny:
lalok vepřový, rychlosůl, pepř mletý, pepř černý, pepř bílý, česnek, majoránka, vývar vepřový,

Přidat fotografie receptu