Slané záviny dvou chutí

Michaela.Koc Kuchařka: Michaela.Koc

Předkrmy 15 názorů

Suroviny

1. závin:
listové těsto
šunka (vepřová, kuřecí)
sýr (eidam, gouda)
cherry rajčata
žampiony v plechovce
grilovací koření
2. závin:
listové těsto
šunka (vepřová, kuřecí)
Hermelín
nakládaná červená a zelená paprika
Recept si zatím oblíbilo 10 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Listové těsto rozválíme, poklademe šunkou, sýrem a dalšími ingrediencemi. Nakonec závin zabalíme do válečku. Konce pořádně přimáčkneme k sobě.

  2. Povrch závinu potřeme vejci a posypeme kmínem, sezamem, solí nebo mákem.

  3. Pečeme na 220 stupňů cca 20-30 minut do zlatava.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 28 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Slané záviny dvou chutí

  • casino casino

    Bramborová náplň?
    Tady je poměrně sofistikovaná: https://www.toprecepty.cz/recept/20071-zavin-s-bra...
    Dělal jsem i jen ochucenou kaši se šunkou (uzeninou)
    Největší úspěch mívají brambory + květák + šunka :yes:
    Bramborová plnka je jedna z mála kterou v listovém těstě toleruji, protože ten nelistující, připosražený spodek se v náplni takřka ztratí :-)

    Odpovědět

  • Michaela.Koc Michaela.Koc(autorka receptu)

    Dajda: Bramborovou náplň jsem ještě nezkoušela. Vypadá to zajímavě, ale moc si to nedokážu představit :-D

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka

    Dajda:mám vyskúšanú náplň zemiaky, bryndza, pažítka (alebo medvedí cesnak).

    Odpovědět

  • Dajda Dajda

    casino: No já nehňoucám, ale přeložím kraje placky zleva a zprava dovnitř a pak jen zatočím. Většinou to vyjde, ale "prdelka", kterou mnozí milují (já ne), pak není příliš velká.

    Tak s tou vodou taky zkusím.

    A když už jsme diskuzi odvinuli z náplně štrůdlů, chtěla bych zkusit také bramborovou. Nedávno jsem s úspěchem vyzkoušela štrůdl se sladkými bramborami a mrkví od tejaji (doporučuji: https://www.toprecepty.cz/recept/54737-batatovo-mr...), tak bych chtěla vyzkoušet ještě s normálními bramborami, který jsem kdysi objevila na pytlíku s kmínem. Už je to dlouho, recept mám schovaný, ale skutek bohužel utek. :-)

    Odpovědět

  • Michaela.Koc Michaela.Koc(autorka receptu)

    casino: Potírání vodou samozřejmě znám. Vždy jsem jen pomazávala záviny vajíčkem :-) Ale tou vodou to musím taky zkusit,když si to tak pochvalujete :-8:yes:

    Odpovědět

  • casino casino

    Dajda: "...mám pocit, že bez potření těsto lépe listuje,..."
    Jj, listování-nelistování listového po potření vejcem po povrchu je možná pocit:-) ale fakt je ten, že listové potřené vejcetem na hranách (řezných ploškách) listuje hůře. Ověřeno m.j. na máslových trubičkách.

    Michaela.Koc:
    Na "lepení" i listového stačí voda (horní vrstvička těsta by měla být "vodánek", pokud se nejedná o náhražku typu https://www.toprecepty.cz/recept/38488-listove-tes... Samozřejmě slepičí vajíčko, popř. i každá jeho jednotlivá složka zvlášť, je lepší než kohoutková voda :yes:
    Spíše záleží na provedení patičky (nebo jak se také říká "prdelky", to je anatomicky hnedle vedle, že :-D Tady na úvodním obrázku lze vidět jak jsem nohavice hňoucal kdysi, a na 3. fotečce je k vidění provedení vodotěsného spoje ke kterému jsem se posléze dopracoval https://www.toprecepty.cz/recept/39746-strudl-zavi... (provedení ale není z listového těsta)

    Edit:
    No, než jsem napsal kdesicosi, tak se mi tam zase připlazila žížala, že :-D:-D:-D

    Odpovědět

  • Michaela.Koc Michaela.Koc(autorka receptu)

    zizala: Já těsto potřu celé a je to vždy v pohodě :-)

    Odpovědět

  • zizala zizala

    Vejcem se nesmí zalepit vrstvy listového těsta, pak listuje normálně. Takže opatrně potírat je povrch, nikoli boky plátu. ;-)

    Odpovědět

  • Michaela.Koc Michaela.Koc(autorka receptu)

    Dajda: Já bych zase řekla, že se díky vejci konce závinu lépe "slepí" k sobě. Používám ho také jako "fixátor" , aby náplň nevytekla :-Q Náplň s ořechy a sýry vypadá také velmi lákavě! :yes:

    Odpovědět

  • Dajda Dajda

    Michaela.Koc: Fakt je, že když se vejcem nepotřou, tak jsou bledší a sezam, který mám moc ráda, by na nich nedržel. ;-) Na druhé straně mám pocit, že bez potření těsto lépe listuje, protože se mu nezalepí póry (tuhle "moudrost" jsem asi někde vyčetla). Svého času jsem taky dělala náplň s ořechy, která obsahovala žervé nebo lučinu, nivu a vlašské ořechy, jako podklad na těsto jsem zase dávala pár plátků šunky. Ten špenátový bych ale nespíš hodnotila jako nejchutnější. :-8

    Odpovědět

  • Michaela.Koc Michaela.Koc(autorka receptu)

    Dajda: Ten vypadá dobře! Ještě jsem závin se špenatem nedělala, musím to napravit. Já závin potírám vejcem, aby měl krásnou zlatavou kůrčičku :-D:yes:

    Odpovědět

  • Dajda Dajda

    Michaela.Koc: Dělávám jak závin se sýry a šunkou (:yes:), tak se špenátem, který je taky moc dobrý. Nekombinuji špenát s tvarohem, ale s Nivou. Těsto potřu hořčicí, pokladu šunkou (nemusí jí být moc) a pak dám spoustu špenátu. Osmažím cibulku, nechám rozmrazit sekaný špenát a zahustím ho strouhankou a kousky sýra, které se rozpustí. Povrch závinu se může potřít vejcem a třeba posypat sezamem, ale není to nezbytné. Kdo nehlídá kalorie a tuky, může dát místo šunky anglickou slaninu, sýr lze také obměnit - klidně to může být polotvrdý sýr, ale niva je pikantní.

    Kombinaci špenátu s ricottou znám z italské restaurace jako náplň těstovin, které ještě doplní rajčatová omáčka. Taky fajn, ale k realizaci ve vlastní kuchyni jsem se ještě nedostala., i když na to pomýšlím.

    Odpovědět

  • Michaela.Koc Michaela.Koc(autorka receptu)

    Dobrutka: Také jsou u nás hodně oblíbené. Je to rychlovka, která nikdy nezklame :-) Kombinaci tvarohu a špenátu jsem ještě nezkoušela. To musím brzy napravit ;-):yes:

    Odpovědět

  • Dobrutka Dobrutka

    Slané záviny miluju! Mám rada kombinaci tvarohu nebo ricotty a špenátu. To je taky dobrota :-8:yes:

    Odpovědět

  • Jana Dorazinová-Remková Jana Dorazinová-Remková

Tématické fráze: slane zaviny slaný závin se šunkou bezlepkové záviny slane těsto slané z ricotty slane naplne do zavinu záviny z ricotty slaný mini záviny slany zavin se sunkou a vajickem zavin s listoveho testa sunka syr slaný závin list.testo slané kombinace potírání závinu místo vajíčka zavin se žerve recept na slaný závin šunka syrem těsto na slaný závin slaný závin z lístového těsta s nivou

Zapomněl/a jsem heslo