Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Domácí rýžová mouka

Hodnocení receptu je 4,5 (5×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Zuzulaaa Zuzulaaa

Snadný

Doba přípravy 180 min Doba přípravy: 180 min

180 min (180 min příprava)

Rýžová mouka neobsahuje lepek a je tak vhodná pro pacienty s celiakií a pro bezlepkovou dietu. Těsto z rýžové mouky je pevné, v mnoha ohledech podobné těstu z pšeničné mouky, ačkoli ne tak pružné.

Suroviny pro 1 dávka

na 3 půllitrové sklenice

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie14 983 kJ /
3 581 kcal
Bílkoviny70,00 g
Tuky7,00 g
Vláknina19,00 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 60 mg
Sůl0,30 g
Sacharidy800,00 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Nejprve rýži nasypeme do velké mísy, poté do ní napustíme vodu tak, aby byla rýže všechna potopená - voda se trochu zakalí. Rýži rukou pořádně propereme a vodu scedíme. Krok 2: Poté opět napustíme vodu a propereme. Tento postup opakujeme až do té doby, než voda zůstane úplně čistá. Krok 3: Jakmile je voda čistá, necháme v ní rýži nejlépe 4 hodiny (jde to i na 1 hodinu, ale čím déle to tam necháte, tím více bude výsledná mouka hladší, zrna totiž více změknou a půjdou líp rozemlít (recept je vhodný i pro méně výkonnější mixéry). Krok 4: Po 4 hodinách rýži scedíme, rozprostřeme na utěrkou vyložený plech a necháme vsáknout přebytečnou vodu (vrstvu udělejte klidně i ze 3 utěrek, rychleji se to vsákne). Krok 5: Po asi hodince, kdy je rýže sušší, vysypeme a rozprostřeme rýži na pečicím papírem vyložený plech a sušíme v troubě vyhřáté na 60-80 °C za stálého kontrolování. Když se vám rýže zdá už dost suchá, vypneme troubu a necháme venku rýži vychladnout. Krok 6: Vychlazenou rýži rozemeleme v mixéru, prosejeme přes jemné sítko - a máme hotovo!

TIP: Jaké jsou druhy rýže

Zveřejněno 11. 10. 2018

Poznámka autorky Zuzulaaa

Pokud chcete bezlepkovou, použijte normální, dlouhozrnnou. Pokud chcete dělat např. Mochi a jiné asijské pokrmy, kupte kulatozrnnou. Osobně vám doporučuji kupovat rýži balenou v igelitu, je lepší kvality.

Máte i Vy nějakou zkušenost s nákupem rýže? Určitě mi dejte vědět do komentářů.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Domácí rýžová mouka

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/r4p2

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Domácí rýžová mouka

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/r4p2

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (3)

Každá rýže je bezlepková;-)
Jinak rýži rádi kupujeme u šikmokuků a hned velký pytel. Nejraději mame pákistánskou :yes:
Jinak paraboloid je hnus fialovej:no:

Lenunka:
Děkuji za tip. Já většinou dělám mochi, a osvojenou mám kulatozrnnou. Je v ní více lepku, takže to hezky drží - avšak také děkuji za tip, někdy vyzkouším :) Ale i s tou dobou máte pravdu - pokud máte výkonnější mixér, můžete to zrovna rozemlít v mixéru, to není žádný problém . Díky za koment :)

Zobrazit starší odpověď

Tématické fráze:
jak se dělá rýžová mouka, ryžová mouka lidl, domácí rýžová mouka, rýžová mouka domácí recept, kde sehnat ryzovou mouku, kde koupím rýžovou mouku, billa rýžová mouka, rýžová mouka kde koupím, paraboloid rýže, co se dělá z rýžové mouky, kde koupím mouku, priprava ryze parabolaid, kde koupim ryzovou mouku jemnou, rýžová mouka albert, rýžová voda, celozrnna ryze levne, smaženíz rýžovou moukou, rýže na mochi, domácí mouky, rýžová voda zkušenosti

Suroviny:
rýže, voda

Přidat fotografie receptu