Italské mandlové sušenky - Cantuccini
Italské sušenky Cantuccini jsou vlastně tvrdé mandlové suchárky, které se tradičně jedí namáčené do kávy, kakaa či čaje a nejčastěji do dezertního vína. Uchované v plechové krabici vydrží velmi dlouho.
Suroviny pro 1 dávka
70 ks
1dávka
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 21 569 kJ / 5 155 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 127,92 g |
Tuky | 217,24 g |
Vláknina | 35,00 g |
Cholesterol | 1,29 g |
Sodík | 807 mg |
Sůl | 1,84 g |
Sacharidy | 654,60 g |
Postup přípravy
Krok 1: Předehřejeme troubu na 180° C. Neloupané mandle na suché pánvi opražíme, necháme zchladnout a spolu s loupanými nasekáme nahrubo.
Krok 2: Rozpustíme máslo a necháme stát stranou. V míse našleháme 4 vejce s cukrem a špetkou soli do bílé pěny podobně jako na piškot.
Krok 3: Do pěny prosejeme mouku se špetkou prášku do pečiva (nedávat víc, sušenky by při pečení praskaly), přidáme máslo, mandle a nastrouháme citronovou kůru. Vše promícháme, přendáme na vál nebo podložku a vypracujeme vláčné, nelepivé těsto.
Krok 4: Těsto rozdělíme na 5 stejných dílů, ze kterých vytvoříme válečky o průměru 3-4 cm podle délky plechu. Válečky pokládáme na plech vyložený papírem na pečení, mírně je zploštíme a potřeme rozšlehaným vejcem.
Krok 5: Pečeme do zlatavé barvy 25-32 minut podle trouby. Ještě teplé ihned nakrájíme na proužky silné přibližně 2 cm.
Proužky poklademe řeznou stranou zpět na plech a dáme dosušit na 150° C asi na 15 minut.
Hotové sušenky uchováme v plechové krabici.
Proužky poklademe řeznou stranou zpět na plech a dáme dosušit na 150° C asi na 15 minut.
Hotové sušenky uchováme v plechové krabici.
Jednoduché recepty na sušenky. Jak při přípravě postupovat
Zveřejněno 16. 2. 2019
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Italské mandlové sušenky - Cantuccini
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/0ZYK
Moje poznámka
Italské mandlové sušenky - Cantuccini
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/0ZYK
Nejnovější recepty
Jahodové nanuky se zakysanou smetanou
Přidáno před 5 hodinami
Květák bez smažení
Přidáno před 8 hodinami
Kuličky z mletého masa plněné rajčátky s bylinkovou polentou
Přidáno před 11 hodinami
Cuketová směs na cokoli
Přidáno před 16 hodinami
Broskvový páj s tvarohem
Přidáno před 18 hodinami
Krkovička v pivní marinádě
Přidáno 1. 7. 2025 13:00
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Sněhový rybízový koláč
upavla před 5 hodinami
Pomerančovo-meruňkový nanuk
Sahula před 6 hodinami
Pravý vepřový guláš
MichalP před 9 hodinami
Vepřový perkelt
MichalP před 9 hodinami
Brambory zapečené s uzeným a cibulí
Elen0766 před 10 hodinami
Bábovka Ing. Petr
Veronika834 před 11 hodinami
Tvarohovo-citrónová bábovka
Lendoulinecek před 11 hodinami
Bramborové noky (gnocchi) se smetanou a sušenými rajčaty
NikolaP před 13 hodinami
Kuřecí stehna po provensálsku
E. J. K. před 14 hodinami
Tématické fráze:
italské sušenky,
mandlové sušenky s medem,
sušenky recept,
italske cantucini,
mandlové sušenky recepty,
recept na italské cantussini,
italske susenky recepty,
susenky cantucini,
recept na cantucinni,
italske tvrde susenky,
italske susenky recept,
recept na italské sušenky,
italskémandlové,
italské sušenky,
kantučiny,
italské sušenky kantučiny,
cantuciny recet,
kantucini recept,
cantucinni recept,
sušenky z mandlové mouky italské
Suroviny:
vejce,
cukr krupice,
sůl,
mouka hladká,
máslo,
mandle,
mandle,
prášek do pečiva,
kůra citronová
Komentáře (13)
Puvodni recept byl urcite bez masla, Cantucci di Prato (Toskansko), misto masla se pridava jeden zloutek a cetla jsem, ze i olivovy olej, verim tomu, je to toskansky recept. A pro ty, kteri to pokladaji za "hruzu", verte, ze opravdovy toskansky olivovy olej je lahodna zalezitost. V pripade, ze testo je hodne tuhe, lze dodat trochu Vin Santo nebo vino Marsala.
V tomto receptu vidim i vice vajec (stacila by 3) a jako kypridlo se pouziva nejlepe vinny kamen.
Mandle urcite cele a se slupkou. Cast cukru lze nahradit medem, ale neprehanet, uz takto jsou dost tvrde.
Ale jinak autorka krasne upekla, vsechna cest
Mám obavu,že bych to nezvládla a škoda těch surovin,ale až najdu odvahu , zkusím
Nebojte, to zvládne každá kočka
Toto je ale patrně už poupravený (počeštěný, dělám to stejně) rcp, neb do původního se prý máslo nedává (jak jsem byl před lety poučen)
"... ( nedávat víc sušenky by při pečení praskaly)),..."
***
Mandle dávám vcelku, předem je nesekám
Válečky z těsta na plechu nezplošťuji, pečením se rozjedou
Na plátky nekrájím, spíše se jedná o sekání tlakem nože
***
No a výborné jsou při pojídání krátce máčené ve Vin Santo