Suroviny
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 5 553 kJ / 1 327 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 81,54 g |
| Tuky | 70,40 g |
| Vláknina | 4,35 g |
| Cholesterol | 710 mg |
| Sodík | 3,02 g |
| Sůl | 7,10 g |
| Sacharidy | 89,68 g |
Postup přípravy
Krok 1: Na pánev dáme olej a trochu na něm opečeme uzenou slaninu (kvůli výsledné chuti a vůni pokrmu, ale tento krok můžeme vynechat). Na pánev přidáme pokrájené uzené maso nebo uzeninu a trochu opečeme. Opečenou uzeninu přendáme (bez tuku) do mísy a na zbylém tuku mírně (ne do červena) opečeme kostičky housky a přidáme k uzenině. Také můžeme opéct jen polovinu kostiček a polovinu nechat tak.
Krok 2: V trochu osoleném a mírně opepřeném mléku rozšleháme žloutky a sekanou petrželku, zalijeme kostičky housky v míse, hned dobře promícháme (i s kostkami uzeniny) a necháme mléko vsáknout. Do většího hrnce nebo kastrolu dáme vařit osolenou vodu. Mezitím ušleháme bílky.
Krok 3: Do houskových a masových kostiček přimícháme mouku tak, aby knedlíky dobře držely pohromadě. Pak zlehka přimícháme sníh z bílků. Když dáme mouky moc, budou knedlíky tuhé, když málo, rozvaří se. Podle vlhkosti housek upravíme množství mouky, čísla jsou jen orientační.
Krok 4: Nejlepší je zkusit v připravené vroucí vodě jeden malý knedlíček a pokud se nerozvaří, uděláme z těsta menší kulaté knedlíky a vaříme je asi 10 minut. Pak jeden zkusíme a je-li uprostřed vařený, máme hotovo. Větší knedlíky musíme vařit déle, 12-14 minut. Vařené knedlíky krájíme ostrým nožem na půlky nebo u na 4 plátky.
Krok 5: Podáváme buď polité máslem, nebo s osmaženou vídeňskou cibulkou a syrovou nebo nakládanou zeleninou, zelným salátem, dušeným zelím nebo se špenátem. Knedlíky také můžeme podávat s některými omáčkami, do kterých nemáme maso, např. s koprovou, česnekovou, křenovou, houbovou nebo s rajskou omáčkou.
Zveřejněno 17. 12. 2020
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Houskové knedlíky s uzeným masem nebo uzeninou
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/5OpA
Moje poznámka
Houskové knedlíky s uzeným masem nebo uzeninou
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/5OpA
Nejnovější recepty
Nepečená kávová zrna podle Ivety Fabešové
Přidáno před 3 hodinami
Grinchův elixír
Přidáno před 18 hodinami
Mleté karbanátky z horkovzdušné fritézy
Přidáno před 21 hodinami
Fíkové kostky
Přidáno před 21 hodinami
Kuřecí prsa ve slanině a nízkosacharidový salát (vhodné pro diabetiky)
Přidáno před 22 hodinami
Salát Emerald
Přidáno 20. 12. 2025 10:41:55
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Zelný salát z červeného nebo bílého zelí
JanSmola před 1 hodinou
Pusinky z bílků s vlašskými ořechy
katkachromcova2 před 1 hodinou
Vynikající pomazánka ze sušených rajčat
KrisZaezemi před 2 hodinami
Vánočka III
Marcela.Ma. před 4 hodinami
Kapří hranolky
loing před 13 hodinami
Medvědí tlapky
hoopoo před 13 hodinami
Čokoládová poleva z kakaa
Eva11 před 13 hodinami
Banánky ze strojku
Vilik před 13 hodinami
Kokosová vosí hnízda
Evculina84 před 14 hodinami
Suroviny:
houska,
maso uzené,
olej,
slanina uzená,
vejce,
petrželka,
sůl,
pepř,
mléko,
mouka hrubá
Komentáře (4)