Mleté lasagne/lazaně

Mleté maso Doba přípravy: 60 minut max 9 názorů

Mleté maso Doba přípravy: 60 minut max 9 názorů

Suroviny 6 - 10 porcí

1 krabičku lasagní/lazaní
1 kg mletého masa (jakéhokoliv)
3 větší cibule
1 dl oleje
500 g goudy na plátky
500 g rajského protlaku
1 l mléka
2 lžíce hladké mouky
1 pytlíček koření Adžika
1 lžička soli

Postup přípravy receptu

  1. Na oleji zpěníme cibuli, přidáme maso, orestujeme a přidáme koření a sůl. Zamícháme. Přilijeme protlak, zamícháme a necháme chvilku probublat. Přilijeme mléko (asi 750 ml).

  2. Mezitím ve zbytku mléka rozmícháme mouku a přilijeme do masové směsi. Přivedeme k varu a za stálého míchání vaříme asi 5 minut na mírném ohni. Vznikne rádoby bešamel. Konzistence zhruba hustší omáčky.

  3. Na dno hrnce/pekáčku rozprostřeme trochu omáčky a vrstvíme - pláty lasagní,
    omáčku, sýr, omáčku, pláty lasagní, končíme pláty, omáčka, sýr (na vrchu ho zmuchlám).

  4. Vložíme na střed do vyhřáté trouby na 180 stupňů Celsia, pečeme zhruba 15 minut do zezlátnutí sýra. Vyndáme z trouby, přikryjeme pokličkou a necháme odpočinout aspoň 10 minut, aby pláty změkly.

Poznámka od kuchařky

Toto je základní recept. Je výborný, když se do směsi přidají třeba žampiony, papriky, kukuřice ... nebo místo goudy se použije uzený sýr, česnek taky nic nezkazí ;-)

Komentáře k receptu Mleté lasagne/lazaně

  • Veronika.Hrozna Veronika.Hrozna

    lenkadra: Dekuji.

    Odpovědět

  • lenkadra lenkadra(autorka receptu)

    Veronika.Hrozna: sýr je v každé vrstvě ;-) (lazaně, omáčka, sýr, omáčka, lazaně ...) a lazaně jsou prostě suché pláty v krabičce a předvářet se nemusí :yes:

    Odpovědět

  • Veronika.Hrozna Veronika.Hrozna

    magdalenka: Vyzerá, že ano. Inak by sa to asi nedalo, takto pokrčiť pred plnením. Syr je iba navrchu. Autorka prezradí!

    Odpovědět

  • Dajda Dajda

    Já lasagne nikdy nepředvářím, ať používám jakoukoliv značku. Podle mě to není potřeba, "uvaří" se v omáčce a v bešamelu (nemíchám bešamelovou omáčku s boloňskou dohromady, ale střídám je mezi jednotlivými vrstvami lasagní). Casino má ale pravdu, že pečení by mělo být delší. Není to žádná věd - stačí do lasagní vbodnou dvouzubou vidličku - pokud projede vrstvami lehce, jsou lasagne už dostatečně měkké a je pak už jen na nás, jak moc chceme mít vrchní sýrovou vrstvu opečenou. ;-)

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka

    casino: na predposlednej fotke to skrkvané by mohli byť predvarené lasagne...alebo je to syr?

    Odpovědět

  • casino casino

    Mě zaujal bod 2 postupu (Vznikne rádoby bešamel.) poněkud netradiční způsob :-O ale nevyznívá to až tak úplně blbě ;-):-):-D:-K
    magdalenka:
    No, nikde není zmínka o předváření těstovin..., mějme tedy za to, že byly použity sušené, v lepším případě čerstvé resp. chlazené... Pokud byly sušené, pak čas pečení je jen tak tak, ale je tam prefíkaně psáno "zhruba", že :-D

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka

    Lasagne predvárate pre vrstvením? Dík.

    Odpovědět

  • lenkadra lenkadra(autorka receptu)

    snoopdogg: Pročpak:-? Chcete přijít ochutnat???

    Odpovědět

  • snoopdogg snoopdogg

    Vase prvni jidlo, co jste varila :-D

    Odpovědět