Zapékaný chřest a pošírovaná vejce (Dělená strava podle LK - Zvířata)
Čerstvý zelený chřest dostaneme zejména na jaře, kdy je jeho sezóna. Stačí jej lehce blanšírovat a poté zapéct se šunkou a sýrem. Skvělým doplňkem k takto připravenému chřestu jsou pošírovaná vejce. Ideální pokrm na lehkou večeři.
Suroviny pro 2 porce
2porce
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 2 434 kJ / 582 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 59,86 g |
| Tuky | 34,12 g |
| Vláknina | 0,00 g |
| Cholesterol | 651 mg |
| Sodík | 2,07 g |
| Sůl | 4,92 g |
| Sacharidy | 8,80 g |
Postup přípravy
Krok 1: Chřest opláchneme, ulomíme spodní dřevnaté části (cca 2 cm stonku). Zbylé stonky lehce oškrábneme škrabkou na brambory. V hrnci uvedeme do varu menší množství osolené vody. Chřest do ní vložíme a 1-3 minuty povaříme. Pokud máme rádi chřest "all dente", stačí 1 minuta. Po vyjmutí z vařící vody chřest vložíme do studené vody, nejlépe s kostkami ledu, abychom zastavili proces měknutí.
Krok 2: Troubu rozehřejeme na 200 °C. Sýr nastrouháme. Malý plech pomázneme olejem, nejlépe olivovým. Chřest po třech až čtyřech kusech zabalíme do plátků šunky a vyrovnáme na plech. Posypeme strouhaným sýrem a dáme na 15 minut zapéct do trouby.
Krok 3: V mezičase uvedeme do varu 2 litry vody s octem. Lžící nebo vařečkou uděláme ve vodě vír a do jeho středu opatrně vyklopíme ze skořápky vejce. Var okamžitě ztlumíme na minimum. Vejce v horké vodě pošírujeme cca 3 minuty, pak ho vylovíme, třeba sítkem na čaj, a necháme na ubrousku odkapat přebytečnou vodu. Zastřené vejce má mít tuhý bílek a tekutý žloutek.
Krok 4: Zapečené balíčky chřestu vyrovnáme na talíř, zastříkneme chilli omáčkou, doplníme zastřeným vejcem a libovolnou zeleninou.
Zveřejněno 25. 3. 2021
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Zapékaný chřest a pošírovaná vejce (Dělená strava podle LK - Zvířata)
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/VXv9
Moje poznámka
Zapékaný chřest a pošírovaná vejce (Dělená strava podle LK - Zvířata)
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/VXv9
Nejnovější recepty
Salát Emerald
Přidáno před 2 hodinami
Kuličky kumquat
Přidáno před 2 hodinami
Florentýnky z ořechové směsi
Přidáno před 3 hodinami
Kakaové pusinky
Přidáno před 3 hodinami
Linecké cukroví s mandlemi
Přidáno před 3 hodinami
Vánoční nepečená roláda podle Kamily Nývltové
Přidáno před 5 hodinami
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Kuřecí prsa po francouzsku
Javor před 2 minutami
Bábovka (hrníčková, olejová)
Dasa65 před 20 minutami
Pohanka se smaženou cibulí a slaninou
Michal_amater před 33 minutami
Vařená majonéza
SenBri před 38 minutami
Masové kuličky na způsob guláše
BinaSa před 44 minutami
Hamburská vepřová kýta
Misa12345 před 59 minutami
Nepečená kokosová roláda
HanaBerankova před 1 hodinou
Vánoční linecká kolečka
PrinceznaXena před 1 hodinou
Snadné rumové kuličky
PrinceznaXena před 1 hodinou
Ovesné banánové sušenky
Panova před 2 hodinami
Suroviny:
chřest zelený,
šunka,
sýr tvrdý,
vejce,
ocet,
voda,
sůl,
olej olivový,
omáčka chilli
Komentáře (1)