Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Základní vývar z morkových kostí

Recept ještě nebyl hodnocen 0,0 (0×)

Pro možnost hodnocení
se prosím přihlašte

Doba přípravy 1510 min Doba přípravy: 10 min Doba tepelné úpravy: 1500 min

1510 min (10 min příprava + 1500 min tepelná úprava)

1. 10. 2022 15:50

Suroviny pro 5 litrů

5 litrů

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Energie38 kJ / 9 kcal
Bílkoviny0,00 g
Tuky0,00 g
Vláknina0,00 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 30 mg
Sůl0,00 g
Sacharidy2,25 g

Zobrazit více hodnot

Hodnoty jsou přibližné Více o hodnotách

Postup přípravy

Poznámka autora receptu

Tento vývar může bez problému vařit na etapy v průběhu dne přes víkend. Kvůli bezpečnosti nikdy nenechávejte sporák zapnutý přes noc.

Jablečný ocet v receptu má tu funkci, že lehce zvýší kyselost vody a tím pomůže k lepší extrakci živin a minerálů z kostí a chrupavek.

Sesbíraný hovězí tuk rozhodně nevyhazujte. Je to hodnotná potravina využitelná v mnoha receptech.

Opravdu dávejte pozor, ať nepřekročíte maximální teplotu. Pokud nemáte teploměr, tak sledujte vývar a měl by vařit způsobem sem tam bublinka.

Takto připravený vývar výborně poslouží jako základ nejrůznějších masových omáček, jako hovězí polévka nebo jen tak k pití. Jelikož obsahuje opravdu spoustu živin, hodí se skvěle při nemoci, když člověk nemá chuť a sílu jíst.

Uchovávat lze několika způsoby.

Mražení-pokud máte tácky na výrobu ledových kostek, vyrobte si vývarové kostky. Jedna kostka jsou přibližně dvě lžíce vývaru.

Redukce-můžete vývar zredukovat do husté pasty, kterou pak dáte do uzavíratelné sklenice a můžete skladovat v lednici. Vydrží vám i několik týdnů.

Sušení-pokud máte rádi experimenty, můžete si zkusit vyrobit domácí instantní vývar. V tomto případě redukujte vývar do opravdu husté pasty a tu potom rozetřete na pečící papír. Takto připravené dejte do sušičky na ovoce a úplně vysušte do podoby skleněných střepů. Tyto střepy nalámejte do mixéru a rozmixujte na jemný prášek.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Nahlásit chybu v receptu

Alternativy k tomuto receptu Zobrazit více

Načíst další

Přečtěte si

Komentáře

K receptu nejsou žádné komentáře.

Přidat komentář

Přidat komentář

Moje poznámka

Marie

Nejnovější recepty Více

Právě bylo uvařeno:

Další recepty

Suroviny: kost hovězí morková, voda, sůl, ocet jablečný

TopRecepty.cz

Základní vývar z morkových kostí

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/OYlDB