Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Hovězí kližka s morkovou kostí (Ossobuco)

Hodnocení receptu je 4,7 (8×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

evosheek evosheek

Snadný

Doba přípravy 120 min Doba přípravy: 120 min

120 min (120 min příprava)

Suroviny pro 3

3

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie2 958 kJ /
707 kcal
Bílkoviny7,56 g
Tuky43,47 g
Vláknina14,50 g
Cholesterol 128 mg
Sodík 128 mg
Sůl0,20 g
Sacharidy34,57 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Maso na okraji třikrát prořízneme, osolíme a opepříme, lehce obalíme v mouce a v pánvi na olivovém oleji a másle orestujeme 
z obou stran do zlatova. Krok 2: Nakrájíme cibuli a přidáme ji k masu. Krátce nato přidáme nahrubo nastrouhaný celer, po pěti minutách přidáme nasekaná rajčata. Zalijeme červeným vínem a počkáme, až se vypaří alkohol. Poté maso podlijeme vývarem, přiklopíme pokličkou a necháme asi hodinu a půl dusit. Krok 3: Připravíme gremolatu: Smícháme nasekaný česnek, strouhanou citronovou kůru a nasekanou petrželku, přidáme k masu a ještě prohřejeme.

Servírujeme s bramborovou kaší

Zveřejněno 24. 9. 2013

Poznámka autora evosheek

Morková kost je specialitou Lombardie, oblasti kolem Milána. „Osso“ je italsky kost, „buco“ znamená díra, tedy kost s dírou. Základem jídla je totiž plátek masa z telecího kolena uříznutý napříč i s kostí z kližky. Kost obsahuje morek, který se při dušení vypeče a šťávě dodá patřičnou sílu i chuť. Jedinečnou chuť celému pokrmu dodá gremolata, směs nasekané petrželky, citronové kůry a česneku a tradičně se podává s risotto alla milanese, rizotem po milánsku. Existují dva typy ossobuka: s rajčaty a bez rajčat. Starší verze, tzv. osso-buco in bianco, bývá ochuceno skořicí, bobkovým listem a gremolatou. Moderní a mnohem populárnější recept zahrnuje rajčata, mrkev, celer a cibuli. Gremolata je volitelným doplňkem.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Hovězí kližka s morkovou kostí (Ossobuco)

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/zAj8

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Hovězí kližka s morkovou kostí (Ossobuco)

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/zAj8

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (13)

:-K To musí být mňamina.Pokud seženu Osobuco,tak si to určitě uvařím :-K

Caligula:Lépe bych to nedokázala napsat:yes::yes::yes:holt,kdo neví o čem je řeč,píše krávoviny:-D i já někdy nevím,ale nestydím se zeptat,tady to funguje na 1*** každý rád poradí,pak se alespoň neznemožím příspěvkem.Viď Alexandro:-S

alexandra: Morková kost je specialitou Lombardie, oblasti kolem Milána. „Osso“ je italsky kost, „buco“ znamená díra, tedy kost s dírou. Základem jídla je totiž plátek masa z telecího kolena uříznutý napříč i s kostí z kližky. Kost obsahuje morek, který se při dušení vypeče a šťávě dodá patřičnou sílu i chuť. A na food styling se vykašli, tohle se dá jíst i z papírovýho tácku.;-)

Majka8: Majko, alexandra (neregistrovaný/á) asi myslí, že se musí ta morkovou kost vyříznout ;-);-):-D:-D, ale o tom tohle masíčko je, že je s kostí :yes::yes::yes::yes::yes:. Bez ní je to už jiný recept.

alexandra:Zřejmě vůbec neznáte maso,ta kost tam není hozená,je to součást masa,kližka z morkovou kostí.Recept jsem dělala a je to moc dobré,navíc jsem měla problém maso koupit,hned tak ho někde neseženete.

alexandra 7. 11. 2013 10:31
mohlo by to byt akokolvek dobre, ale keby mne niekto doniesol takto naservirovane jedlo urcite by som sa toho nedotkla, ved je to tam len hodene na ten tanier a do toho je kydnuta kost..no hrozne..ako to moze autor este aj uverejnit.

určitě luxusní záležitost, hovězí miluju:-*, posílám bodík. Jen pro - snad hodnotíme konkrétní recept a ne to jak se v které kuchyni vaří.

Jitkas:tak to má být:yes::yes::yes:

:yes::yes: Vida, kost s dírou, a jaká je to prý laskomina :-D:-p

Dobrota, dal bych si. Bod je tam.:yes::yes:

To může být moc dobré:yes:

evosek: Tady v Lombardii se zasadne delaji bez rajcat z teleciho masa a podlevaji se bilym vinem. Nedava se bobkovy list ani skorice, pouze nakonec se prida gremolada a pak uz se nevari. Kdyz se delaji z hoveziho masa, tak se pripravuje soffritto(cibule,mrkev, rapik. celer), podleji se cervenym vinem a pridaji se rajcata. Gremolada( ne gremolata) se v tomto pripade uz nepridava.

Mňam, dala bych si :-p

Tématické fráze:
hovězí osobuko recept, osobuco, hovězí osobuko, telecí ossobuco, osobuko recept, hovezi maso osobuko, osobuko recepty, recept na telecí ossobuco, telecí osobuko recept, osobuco recept, osobuko, osso buco kluci v akci, telecí ossobuco recept, ossobuko, hovezi osso buco, oso buko, osobucco, hovězí maso s kostí, hovězí osobuco, osso buco alla milanese

Suroviny:
osso buco, cibule, máslo, víno červené, rajče, celer, vývar hovězí, mouka, sůl, pepř, česnek, nať petrželová, kůra citronová

Přidat fotografie receptu