Hovězí kližka s morkovou kostí (Ossobuco)

evosheek Kuchař: evosheek

Doba přípravy: 2 hodiny 3 porce Hovězí maso 13 názorů

Suroviny

Ossobuco:
3 ks osso buco – telecí nebo mladé hovězí kližky s morkovou kostí
1 cibule
50 g másla
2 dcl červeného vína
4 nasekaná rajčata
100 g celeru
2 dcl hovězího vývaru
mouka na obalení
sůl
pepř
Gremolata:
2 stroužky česneku
hrst petrželové natě
citronová kůra
Recept si zatím oblíbilo 8 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Maso na okraji třikrát prořízneme, osolíme a opepříme, lehce obalíme v mouce a v pánvi na olivovém oleji a másle orestujeme 
z obou stran do zlatova.

  2. Nakrájíme cibuli a přidáme ji k masu. Krátce nato přidáme nahrubo nastrouhaný celer, po pěti minutách přidáme nasekaná rajčata. Zalijeme červeným vínem a počkáme, až se vypaří alkohol. Poté maso podlijeme vývarem, přiklopíme pokličkou a necháme asi hodinu a půl dusit.

  3. Připravíme gremolatu: Smícháme nasekaný česnek, strouhanou citronovou kůru a nasekanou petrželku, přidáme k masu a ještě prohřejeme.

    Servírujeme s bramborovou kaší

Poznámka

Morková kost je specialitou Lombardie, oblasti kolem Milána. „Osso“ je italsky kost, „buco“ znamená díra, tedy kost s dírou. Základem jídla je totiž plátek masa z telecího kolena uříznutý napříč i s kostí z kližky. Kost obsahuje morek, který se při dušení vypeče a šťávě dodá patřičnou sílu i chuť. Jedinečnou chuť celému pokrmu dodá gremolata, směs nasekané petrželky, citronové kůry a česneku a tradičně se podává s risotto alla milanese, rizotem po milánsku. Existují dva typy ossobuka: s rajčaty a bez rajčat. Starší verze, tzv. osso-buco in bianco, bývá ochuceno skořicí, bobkovým listem a gremolatou. Moderní a mnohem populárnější recept zahrnuje rajčata, mrkev, celer a cibuli. Gremolata je volitelným doplňkem.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 19 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Hovězí kližka s morkovou kostí (Ossobuco)

  • Majka Majka(neregistrovaná)

    :-K To musí být mňamina.Pokud seženu Osobuco,tak si to určitě uvařím :-K

    Odpovědět

  • Majka8 Majka8

    Caligula:Lépe bych to nedokázala napsat:yes::yes::yes:holt,kdo neví o čem je řeč,píše krávoviny:-D i já někdy nevím,ale nestydím se zeptat,tady to funguje na 1*** každý rád poradí,pak se alespoň neznemožím příspěvkem.Viď Alexandro:-S

    Odpovědět

  • Caligula Caligula(neregistrovaná)

    alexandra: Morková kost je specialitou Lombardie, oblasti kolem Milána. „Osso“ je italsky kost, „buco“ znamená díra, tedy kost s dírou. Základem jídla je totiž plátek masa z telecího kolena uříznutý napříč i s kostí z kližky. Kost obsahuje morek, který se při dušení vypeče a šťávě dodá patřičnou sílu i chuť. A na food styling se vykašli, tohle se dá jíst i z papírovýho tácku.;-)

    Odpovědět

  • spagetka spagetka

    Majka8: Majko, alexandra (neregistrovaný/á) asi myslí, že se musí ta morkovou kost vyříznout ;-);-):-D:-D, ale o tom tohle masíčko je, že je s kostí :yes::yes::yes::yes::yes:. Bez ní je to už jiný recept.

    Odpovědět

  • Majka8 Majka8

    alexandra:Zřejmě vůbec neznáte maso,ta kost tam není hozená,je to součást masa,kližka z morkovou kostí.Recept jsem dělala a je to moc dobré,navíc jsem měla problém maso koupit,hned tak ho někde neseženete.

    Odpovědět

  • alexandra alexandra(neregistrovaná)

    mohlo by to byt akokolvek dobre, ale keby mne niekto doniesol takto naservirovane jedlo urcite by som sa toho nedotkla, ved je to tam len hodene na ten tanier a do toho je kydnuta kost..no hrozne..ako to moze autor este aj uverejnit.

    Odpovědět

  • panicka panicka

    určitě luxusní záležitost, hovězí miluju:-*, posílám bodík. Jen pro - snad hodnotíme konkrétní recept a ne to jak se v které kuchyni vaří.

    Odpovědět

  • Majka8 Majka8

    Jitkas:tak to má být:yes::yes::yes:

    Odpovědět

  • danielle72 danielle72(moderátorka)

    :yes::yes: Vida, kost s dírou, a jaká je to prý laskomina :-D:-p

    Odpovědět

  • hanes24 hanes24

    Dobrota, dal bych si. Bod je tam.:yes::yes:

    Odpovědět

  • hosta hosta(moderátorka)

    To může být moc dobré:yes:

    Odpovědět

  • Jitkas Jitkas(neregistrovaný)

    evosek: Tady v Lombardii se zasadne delaji bez rajcat z teleciho masa a podlevaji se bilym vinem. Nedava se bobkovy list ani skorice, pouze nakonec se prida gremolada a pak uz se nevari. Kdyz se delaji z hoveziho masa, tak se pripravuje soffritto(cibule,mrkev, rapik. celer), podleji se cervenym vinem a pridaji se rajcata. Gremolada( ne gremolata) se v tomto pripade uz nepridava.

    Odpovědět

  • zizala zizala

    Mňam, dala bych si :-p

    Odpovědět

Tématické fráze: hovězí osobuko recept osobuco hovězí osobuko telecí ossobuco osobuko recept hovezi maso osobuko osobuko recepty recept na telecí ossobuco telecí osobuko recept osobuco recept osobuko osso buco kluci v akci telecí ossobuco recept ossobuko oso buko osobucco hovězí maso s kostí hovezi osso buco osso buco alla milanese recept na osobuko

Zapomněl/a jsem heslo