Řecký slaný koláč s listovým špenátem

Eliza Kuchařka: Eliza

4 porce Slané pečivo 16 názorů

Suroviny

1 silnější plát listového těsta
strouhanka
300 g listového baby špenátu
1 lilek
80 g rostlinného másla s chutí sýra (např.DELAcréme)
80 g sýru feta nebo balkánského sýra
1 cibule
2-3 lžíce mléka
1 lžíce instantní jíšky
6 lžic strouhaného sýra typu parmazán
2 vejce
2 lžíce zakysané smetany
2 stroužky česneku
podravka (se středomořskými bylinkami nebo bylinková sůl)
olivový olej
sůl
Recept si zatím oblíbilo 13 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Lilek nakrájíme na asi 3 mm tenké plátky, posolíme a necháme vypotit asi půl hodiny.

  2. V pánvi s vysokým okrajem rozehřejeme rostlinný sýrový tuk a zesklovatíme na něm proužky cibule. Přidáme špenátové lístky, podlijeme malým množstvím mléka a necháme je zavadnout. Ochutíme podravkou nebo bylinkovou solí a zahustíme hotovou, například granulovanou jíškou, nebo tak, jak jsme zvyklí. Přisypeme rozdrobenou fetu, tři lžíce parmazánu a necháme vychladnout.

  3. Vajíčka rozšleháme se zakysanou smetanou a ochutíme je česnekem utřeným se solí.
    Prochladlý špenát se sýrem smícháme s vaječnou směsí. Solíme velmi opatrně nebo vůbec, protože sýry i bylinkové směsi jsou velmi slané a lilek si slanou chuť také částečně zachová.

  4. Vypocený lilek dobře osušíme a postupně opečeme v olivovém oleji dozlatova. Opečené plátky odkládáme na papírovou utěrku, abychom nechali odsát přebytečný olej.

  5. Listové těsto vyválíme na velikost vyššího pekáčku, do kterého ho umístíme tak, aby byl vytvořený okraj. Těsto propícháme vidličkou a posypeme vrstvičkou strouhanky, aby se nepromáčelo. Na strouhanku rozprostřeme špenátovou směs, na ni plátečky lilku a zasypeme zbylou částí parmazánu.
    Ihned vložíme do maximálně rozpálené trouby a pečeme 20 minut. Upečený koláč můžeme ještě posypat parmazánem, který se už nepeče, ale rozpustí se do lilku.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 28 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Řecký slaný koláč s listovým špenátem

  • Eliza Eliza(autorka receptu)

    Děkuji, jsem moc ráda, že takhle chutná..:-K

    Odpovědět

  • Comtesca Comtesca

    Zkusila jsem tento koláč udělat na oslavu manželových narozenin, které slaví v práci. Po krátkém vychladnutí jsem neodolala a kousek si uřízla. Teda nic lepšího jsem nikdy nejedla. Je to fakt výborné. :yes:

    Odpovědět

  • Marsi Mesi Marsi Mesi

    Elizo máš ode mě bodíka:yes::-))dělám obdobně řeckému manželovi, akorát nezahušťuji špenát jíškou a nedávám podravku, jen sůl a pepř a a pÓrek s fetou, ta feta to dostatečně zahustí.
    Tyhle jídla my můžem:-)):-)):yes:

    Odpovědět

  • Lucasinka Lucasinka

    :-D V bezmasych pokrmech by mi neunikl, ve slanem pecivu, bohuzel, ano. Ale nastesti jsem na nej narazila (sice nahodou ale preci) a urcite ho brzy vyzkousim. Posledni dobou mi lilek chutna cim dal tim vic :-K

    Odpovědět

  • Eliza Eliza(autorka receptu)

    :-) A víš, Lucasinko, že jsem kvůli tobě přemýšlela, jestli recept raději nevložit do bezmasých pokrmů? :-8 Nějak mi k tobě pasoval, už proto, že ho můj syn náležitě ocenil (má podobnou stravovací "orientaci" jako ty).

    Odpovědět

  • Lucasinka Lucasinka

    Teda tuhle dobrotu jsem prehlidla..takova skoda ;-) Bodik leti a receptik uz zarazen v "Oblibenych" :-K

    Odpovědět

  • Eliza Eliza(autorka receptu)

    Všem děkuji za bodíky a Nonya, tobě navíc díky za zajímavou informaci ohledně "pohlaví" lilků... To jsem vůbec netušila. :-O I když si nejsem jistá, jestli to poznám, nejlepší by byla názorná ukázka...;-):-) Ale pokusím se. :yes:

    Odpovědět

  • mysulka mysulka

    :-p Eli, to je krása:-K

    Odpovědět

  • Romario Romario

    kde je lilek, to můžu... mnam:yes::-p

    Odpovědět

  • Nonya Nonya

    Pekny kolacik pridavam bod,
    len taka poznamka k lilku co som sa naucil od susedy babky greckej co ich pestuje.
    Vyberat len mladsie , mensie aby neboli prezrete tie su horke.Stlacit prstom ked ostane priehlbinka -je prezrety a horky.
    Pozret zo spodu ked maju na spodku hruhovu priehlbinu su to "chlapci" maju menej semienok a su stavnatejsie.Ovalna priehlbinka " dievcata" viac semienok a su viac horke.
    Neskladovat v ladnicke -pouzit co najskor zhorknu skladovanim.
    S cerstvymi mladymi netreba nic robit nie su horke:yes:

    Odpovědět

  • JanaDorazinova JanaDorazinova

  • zizala zizala

    Listový špenát a lilek miluju :-p:yes:

    Odpovědět

  • Eliza Eliza(autorka receptu)

    :-D já se musím smát...Manžel se ptal: "Co máme dobrýho?", já: "koláč se špenátem a lilkem"...A on: "Jo. A co máme DOBRÝHO?":-D Pak baštil a ani mu nevadilo, že chybí maso...;-)

    Odpovědět

  • srettka srettka

    joj, ten lileček...no to já můžu,prosím si jeden kousek...ehm, tedy srozuměno...jeden kousek si nechte a zbytek forem sem;-):yes:

    Odpovědět

  • Eliza Eliza(autorka receptu)

    Rebi, děkuji za zbásněný příspěvek...:-K:-) a bod.

    Odpovědět

1 2

Tématické fráze: slaný koláč se špenátem slaný koláč slaný koláč špenátový koláč se špenátem recky syrovy kolac recky spenatovy kolac recepty na slaný koláč špenátový listové těsto se špenátem slany kolac se spenatem a syrem sýrový koláč se špenátem listové těsto slané recepty řecké listové těsto slane recepty se špenátem slaný koláč z listového těsta listové těsto slane recepty slaný špenátový koláč slaný koláč z listového těsta se špenátem slaný koláč recept slané koláče recept na slany kolac se špenatem slany kolac s fetou

Zapomněl/a jsem heslo