Dršťkovka s morkovou kostí a cibulkou.

Vaclav Fronek Kuchař:

Polévky 17 názorů

58

Suroviny

1 kg předvařených drštěk
1 velká cibule
5-6 stroužků česneku
jedna morková kost
Masox
sladká paprika
pepř
3 lžíce majoránky
sůl
česneková pasta
trochu sádla
hladká mouka
Recept si zatím oblíbilo 8 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Předvařené dršťky dáme do dostatečně velkého hrnce a dáme tolik vody, kolik budeme chtít polévky.

  2. Zároveň dáme i morkovou kost (Není podmínkou).

  3. Když začne voda vařit přidáme na jemno nakrájenou cibuli, co jsme si mezitím připravili a rozetřený (nakrájený) česnek.

  4. Přidáme masox, dáme 2 lžíce majoránky, opepříme a dáme sladkou papriku (podle barvy).

  5. Když jsou dršťky téměř měkké, dosolíme (případně přidáme česnekovou pastu) a dáme zbývající majoránku. (Děláme na etapy, aby jsme nevyvařili chuť. Majoránku do polévky mneme).

  6. Vyndáme morkovou kost na prkénko.

  7. Vyklepneme morek, který po rozsekání do polévky vrátíme.

  8. V době vaření jsme si připravili růžovou jíšku na sádle z hladké mouky a když je studená, polévku dle našich zvyklostí zahustíme .

Poznámka

Polévku je nutné občas při stydnutí zamíchat a nenechávat pod policí, aby nezkysla. Vystydlou lze uchovat rozdělenou podle potřeby v MRAZÁKU na pak. Kdo chce ostřejší - může použít chilli. Při použití pozor na přidání jiného dochucovadla, mohla by polévka změnit chuť ( Pozor i na tekuté koření Vitanu). Však to znáte. !!

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Sdílet na Facebooku Poslat emailem

Recept sdíleli již 4 kuchaři a kuchařky

Ohodnoťte recept: Dršťkovka s morkovou kostí a cibulkou.

  • Anna Kocikova Anna Kocikova

    Včerejší akci v Albertu opravdu nešlo odolat;-)kilo drštěk za 64,-kč:-))a dnes přikládám foto dobrůtky:-pkterou jsme právě dojedli:yes:
    Vašíku,vaříme stejně,jen postup mám trošku odlišný ,na chuti to však nic nemění.Do hrnce ještě dávám vyvařit stonky libečku a celeru,hezky to voní po domě;-):-)

    Odpovědět

  • Anna Kocikova Anna Kocikova

    :-pDršťkovku milujeme:-p:-8
    Když je možnost a náhodou jsou dršťky za 70,-kč,koupíme móóóc:-))a 3 a 9 l papiňáky jen syčí:-O:-))A na závěrečnou várku morkové kosti dodají opravdu to správé grády:-p1:yes::yes:

    Odpovědět

  • Dr.Holub Dr.Holub

    Bibinko, díky za přivítání, budu se snažit.:-8

    Odpovědět

  • Bibinka Bibinka

    Dr.Holube, moc vás vítám mezi náma, ať se vám tu líbí, ať tu najdete hodně inspirace a dobrých receptů:-) Podpořil jste mužskou část(pořád ta řada roste), to je moc dobře. My se budeme těšit na recepty od vás a taky si přijďte popovídat do pokecu-každé téma vítáno:-!:-D:yes:

    Odpovědět

  • Dr.Holub Dr.Holub

    Omlouvám se za překlepy a jdu vyměnit klávesnici.:-((

    Odpovědět

  • Dr.Holub Dr.Holub

    V současné době je to asi nejdražší česká polévka. S nostalgií vzpomínám na jejich cenu 5 Kčs/kg. Za 25 Kčs jsem vařil pro sebe a přátele. Dnes také,ale je to jen za drštky(syrové) cca 350-400 Kč. Dělám podobně, jen nedávám chilli, ale pálivpo papriku,místo pastyrozmačkaný česnek a přidávám strouhanou kořenovou zeleninu.Je to moje nejmilejší polévk. Posílám Vám bodíka.

    Odpovědět

  • Jana Remkova Jana Remkova

  • HankaPu HankaPu

    Huráááá, uhodla jsem, :yes: kalanchoe jsou moc pěkné kytičky a v překrásných barvách a dlouho kvetou:-):-):-)

    Odpovědět

  • Vaclav Fronek Vaclav Fronek(autor receptu)

    Jendo. Téměř v každé rodině se najde někdo, kdo dršťky nejí. U nás je to stejné. Zeťák má polévku rád a hodně horkou, ale bez Dršťěk. Přítel vnučky jí má rád chladnější (skoro studenou) a taky bez Dršťěk. A nám to nevadí, aspoň máme pořádně hustou. Tahle krabice zmražených co je na fotce je 1kg a stojí u nás u řezníka 103,-Kč. My uděláme pořádnej hrnec (s ohledem na nejedlíky Dršťěk) a já musím mít alespoň 3 bitelný porce k zamražení na pak HI HI HI.

    Odpovědět

  • Vaclav Fronek Vaclav Fronek(autor receptu)

    Hani máš pravdu. Je to " Kalanchoe " . Mám rád všechny rostliny. A tahle se mi líbí a dal jsem jí ženě k 15.2. A stále ještě kvete i když už jsou některé kvítka uvadlá. Musím je malými nůžkami odstřihnou, aby nedělali ostudu a kytičce se ulevilo. Většinou dostává (od dcerky, zeťáka a vnučky brambořík, fialu, azalky a jiné), ale s touto nejsou dlouho problémy.

    Odpovědět

  • pipre pipre

    Vašku, tak tu bych si dala hned teď! Miluji dršťkovou a kromě toho morku (mohu zkusit) ji dělám podobně.Dávám bodík :yes::-*:-*

    Odpovědět

  • Jenda1 Jenda1

    Vašku, dobrá dršťkovka, to je dílo.;-) Má bývalá žena měla dršťkovou ráda, ale bez drštěk.:-S Já jsem se za mlada špíku (morku) přejedl a asi bych do toho nešel.:-(
    Jenže je to dršťkovka a ta si bodík zaslouží.:-!:-)):yes::yes::yes:

    Odpovědět

  • Merylas Merylas

    Taky říkám, jako Špagetka, že když jsem kost nikdy nedávala, tak příště můžu přidat. Jinak :yes:

    Odpovědět

  • HankaPu HankaPu

    Vašíku, Vašíku polévka je určitě dobrá, zalitá sluníčkem a věřím ti, že ty držťky tam jsou, ale mě ještě zaujala jedna věc na tvé fotce, ta kytička na okně , není to kalanchoe:-? nebo která je to:-? za tu polévku máš určitě bod:yes::yes::-D

    Odpovědět

  • Vaclav Fronek Vaclav Fronek(autor receptu)

    Jani. Máš recht. Dneska u nás svítí slunce jako blbý. A to nám ráno od východu do kuchyně. Blejsk jsem vícekrát, ale nic jsem s tím ani na " Picasu" nemohl udělat, tak jsem to nechal.Ostatní se blejskaj ještě víc a vypadá to jako na srtřbrném jezeře Hi Hi . Holt mi musíte věřit, že tam jsou dršťky zkrytý. Ono to je taky dost mastný od tý morkový kosti(Byla velká). Jako v té pohádce. Moc bych za oka na polívce zlaťáku nedostal. Jedno velké kolo od hovězího morku.!!! HI HI :-D

    Odpovědět

1 2

Přidat komentář

Tato webová stránka používá cookies pro vylepšení naších služeb. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Zapomněl/a jsem heslo