Postup přípravy
Krok 1: Nejdříve uděláme pyré.
Zahřejeme troubu na 200 °C.
Rozpůlíme dýni na dvě půlky, vydlabeme semínka a většinu vláknitých kousků. Dýni položíme na plech řezem dolů. Dýni můžeme na několika místech propíchnout nožem.
Pečeme 45 až 60 minut. Krok 2: Po upečení necháme dýni vychladnout a rozmixujeme do hladka. Potom doděláme náplň.
Vymícháme dohromady vajíčka s oběma cukry, přidáme pyré, smetanu, vanilku, skořici, zázvor, hřebíček a sůl. Vše dobře zamícháme. Krok 3: Připravíme těsto.
Dáme mouku do mísy, přidáme cukr a sůl a promícháme. Přidáme nakrájené studené máslo a zpracujeme, až se těsto začíná spojovat - asi 20 minut. Začneme přidávat studenou vodu, nejdříve 2 lžíce a postupně přidáváme zbytek vody (může se přidat i více když je potřeba) a vypracujeme těsto do hladka. Těsto zabalíme do fólie a dáme do chladničky alespoň na hodinu odležet. Krok 4: Po jedné hodině vyjmeme těsto z chladničky, necháme stát asi 5 minut a potom těsto rozválíme na lehce pomoučeném vále na průměr asi 30 cm. Natočíme těsto na váleček a přeneseme do koláčové formy tak, aby těsto pokrylo dno a hrany formy. Nožem odřízneme těsto 1 cm přes okraj formy. Položíme ten 1 cm na okraj formy a prstem nebo nožem uděláme na okraji vlnky. Dáme znovu takto připravený koláč na asi 20 minut do chladničky. Krok 5: Zahřejeme troubu na 220 °C. Po 20 minutách vyjmeme koláč z chladničky, dáme celou formu na plech a nalejeme náplň do připravené formy. Pečeme při této teplotě 15 minut, potom snížíme teplotu na 190 °C a pečeme dalšich 35 až 45 minut. Koláč asi 1 nebo 2x během pečení otočíme. Zkusíme špejlí asi 4 cm od okraje jestli je čistá. Jestliže kraje koláče začínají být moc hnědé, zakryjeme je proužkem alobalu. Krok 6: Před podáváním necháme vychladnout.
Zahřejeme troubu na 200 °C.
Rozpůlíme dýni na dvě půlky, vydlabeme semínka a většinu vláknitých kousků. Dýni položíme na plech řezem dolů. Dýni můžeme na několika místech propíchnout nožem.
Pečeme 45 až 60 minut. Krok 2: Po upečení necháme dýni vychladnout a rozmixujeme do hladka. Potom doděláme náplň.
Vymícháme dohromady vajíčka s oběma cukry, přidáme pyré, smetanu, vanilku, skořici, zázvor, hřebíček a sůl. Vše dobře zamícháme. Krok 3: Připravíme těsto.
Dáme mouku do mísy, přidáme cukr a sůl a promícháme. Přidáme nakrájené studené máslo a zpracujeme, až se těsto začíná spojovat - asi 20 minut. Začneme přidávat studenou vodu, nejdříve 2 lžíce a postupně přidáváme zbytek vody (může se přidat i více když je potřeba) a vypracujeme těsto do hladka. Těsto zabalíme do fólie a dáme do chladničky alespoň na hodinu odležet. Krok 4: Po jedné hodině vyjmeme těsto z chladničky, necháme stát asi 5 minut a potom těsto rozválíme na lehce pomoučeném vále na průměr asi 30 cm. Natočíme těsto na váleček a přeneseme do koláčové formy tak, aby těsto pokrylo dno a hrany formy. Nožem odřízneme těsto 1 cm přes okraj formy. Položíme ten 1 cm na okraj formy a prstem nebo nožem uděláme na okraji vlnky. Dáme znovu takto připravený koláč na asi 20 minut do chladničky. Krok 5: Zahřejeme troubu na 220 °C. Po 20 minutách vyjmeme koláč z chladničky, dáme celou formu na plech a nalejeme náplň do připravené formy. Pečeme při této teplotě 15 minut, potom snížíme teplotu na 190 °C a pečeme dalšich 35 až 45 minut. Koláč asi 1 nebo 2x během pečení otočíme. Zkusíme špejlí asi 4 cm od okraje jestli je čistá. Jestliže kraje koláče začínají být moc hnědé, zakryjeme je proužkem alobalu. Krok 6: Před podáváním necháme vychladnout.
Zveřejněno 17. 10. 2022
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Koláč s náplní z dýně - Pumpkin Pie
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/9r6v8
Moje poznámka
Koláč s náplní z dýně - Pumpkin Pie
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/9r6v8
Nejnovější recepty
Listové těsto na 3 způsoby
Přidáno před 10 hodinami
Vánočka podle Mirky van Gils Slavíkové
Přidáno 25. 12. 2025 18:13:53
Sladké snídaňové briošky
Přidáno 25. 12. 2025 17:48:09
Kuličky z piškotů s vaječným koňakem
Přidáno 25. 12. 2025 17:18:18
Piškotový dort s tvarohovým krémem vhodný pro žlučníkáře
Přidáno 25. 12. 2025 15:36:31
Pečená žebra s povidlovou marinádou
Přidáno 24. 12. 2025 20:05:10
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Bramborová pomazánka
Kamuna před 32 minutami
Sýrová kolečka
zonoro před 2 hodinami
Panenkové medailonky se žampionovou omáčkou
knihomolka před 4 hodinami
Maminčina svíčková - snadná i pro začátečníky
Iloonka před 5 hodinami
Tvarohová štola
Petra.J. před 6 hodinami
Vánočka s mandlemi a rozinkami po sto prvé
Pavlinaa před 6 hodinami
Těsto na bramborové knedlíky
lenka64892 před 6 hodinami
Hrníčková bábovka
Barun před 7 hodinami
Babiččiny "startovací" žemličky (jinak housky)
ferda30 před 7 hodinami
Suroviny:
dýně,
pyré dýňové,
vejce,
cukr hnědý,
cukr krupice,
smetana ke šlehání,
vanilka,
skořice,
zázvor,
koření hřebíček,
sůl,
mouka polohrubá,
sůl,
cukr,
máslo,
voda
Komentáře (4)