Pumpkin Pie (variace amerického dýňového koláče na Den díkůvzdání)

sardinka Kuchařka: sardinka

Moučníky , Dezerty, zákusky, poháry, Řezy s ovocem, bublaniny 2 názory

Suroviny

Těsto:
100 g hladké mouky světlé
200 g celozrnné mouky
1 vejce
150 g tuku
4 lžíce cukru krystal
4 lžíce vody
1 lžička kypřícího prášku do pečiva
špetka soli
náplň:
1 dýně Hokkaidó
3/4 hrnku cukru krystal
1 lžíce medu
2 celá vejce
1 žloutek
1 vanička polotučného tvarohu (~250g)
1,5 lžičky mleté skořice
1 lžička soli
1 lžička mletého zázvoru
1 lžička muškátového ořechu (mletého)
1/2 lžičky nového koření
1/2 lžičky hřebíčku
trochu oleje (na předpečení dýně)
navíc:
hrst rozinek
rum
Recept si zatím oblíbilo 6 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Rozinky necháme naložit v rumu, nejlépe pár hodin.

  2. Ze surovin na těsto vypracujeme pružné, nelepivé těsto. V případě potřeby přidáme buď trochu mouky, nebo vody navíc. Zabalíme do potravinářské fólie a dáme do lednice odpočinout.

  3. Dýni rozpůlíme a vydlabeme semínka. Obě půlky položíme slupkou nahoru na plech (viz foto), který jsme lehce potřeli olejem, jen aby se dýně nepřipekla k plechu. Vložíme do rozehřáté trouby na 160°C a pečeme cca 30 minut, aby změkla - když do dýně píchneme vidličkou, měla by jít lehce dovnitř i ven. Poté necháme zchladnout. Předpékání dýně je mnohem lepší než její předvaření, chuť je pestřejší a intenzivnější.

  4. Mezitím vyšleháme dohromady vejce, žloutek, cukr a med.

  5. Ze zchladlé dýně lžící vydlabeme dužinu od slupky a tuto dužinu rozmixujeme mixérem na hladké pyré (nebo lze jen rozmačkat vidličkou). Dýňové pyré zamícháme do vyšlehané směsi, přidáme i tvaroh. Nové koření a hřebíček rozdrtíme či rozemeleme a společně s ostatním kořením přidáme do dýňové směsi, pečlivě smícháme/zašleháme.

  6. Vytáhneme těsto z ledničky, propracujeme a ručně ho rozprostřeme na dno i stěny kulaté zapékací nádoby. Na těsto nalijeme půlku dýňové směsi, poklademe rozinkami naloženými v rumu a nalijeme zbytek náplně. Nádobu vložíme do rozpálené trouby na 230°C na 10-15 minut, poté teplotu snížíme na 170°C a dopékáme, dokud nezůstane špejle po vpichu do koláče čistá. Čistě orientačně - já dopékala cca hodinu.

  7. Po upečení necháme řádně vychladnout a až potom porcujeme. Jednotlivé výseče koláče můžeme ozdobit kopečkem zakysané smetany nebo šlehačky.

Poznámka

Nebojte se do sladké dýňové náplně dát celou lžičku soli, naopak - sůl podtrhne sladkost moučníku a zvýrazní celkovou chuť, slanost pak v náplni necítíte.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 39 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Pumpkin Pie (variace amerického dýňového koláče na Den díkůvzdání)

Tématické fráze: pumpkin pie recept dýňový koláč s nivou pumpkin pie dynovy pie americke kolace den díkůvzdání jidlo díkůvzdání jídlo dýňový den menu na díkůvzdání dýňový koláč pumpkin pye pumkin pie dýňový koláč na deníkůvzdání recept dynove sladkosti den dikuvzdani menu dýnové koláčky jídlo na den díkuvzdání dýńový americký kláč dynova smes na pie kolac s nalozenou dyni