Zdobená bábovka podle Václava Kopty
Moderátor Václav Kopta prý dříve neměl sladké rád. Jakmile však objevil kouzlo pečení, pustil se do toho sám, a my se tak můžeme inspirovat jeho receptem na skvělou mramorovanou bábovku s citronovou polevou a ořechovým posypem.
Suroviny pro 1 kus
1kus
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 22 819 kJ / 5 454 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 101,93 g |
Tuky | 284,92 g |
Vláknina | 34,25 g |
Cholesterol | 1,05 g |
Sodík | 1,03 g |
Sůl | 3,05 g |
Sacharidy | 603,36 g |
Postup přípravy
Krok 1: V míse smícháme mouku, cukr, prášek do pečiva a špetku soli. V druhé míse vyšleháme vejce s vanilkovým cukrem do pěny. Postupně přidáváme olej a mléko a mícháme do hladka.
Krok 2: Suché ingredience přidáme k mokrým a zamícháme hladké těsto. Třetinu těsta odložíme bokem a smícháme s kakaem a mlékem. Do zbylé části těsta přidáme rozinky a mleté mandle. Dobře promícháme.
Krok 3: Do připravené formy, vytřené máslem a vysypané moukou, střídavě vrstvíme obě těsta (nejdříve světlé, pak tmavé) a vytvoříme tak mramorový efekt.
Krok 4: Bábovku pečeme v troubě předehřáté na 180 °C asi 45-50 minut, nebo dokud není těsto propečené. Zkontrolujeme špejlí. Po upečení necháme bábovku chvíli vychladnout, pak ji opatrně vyklopíme z formy a necháme úplně vychladnout.
Krok 5: Připravíme si polevu. Moučkový cukr smícháme s citronovou šťávou dohladka. Polevou polijeme úplně vychladlou bábovku, posypeme ji mandlemi a rozinkami a necháme ztuhnout.
Krok 6: Po ztuhnutí polevy je bábovka připravena k podávání.
Zveřejněno 15. 2. 2024
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Zdobená bábovka podle Václava Kopty
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/wpK3m
Moje poznámka
Zdobená bábovka podle Václava Kopty
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/wpK3m
Nejnovější recepty
Vánoční - Brněnské kytičky
Přidáno před 13 hodinami
Kuřecí čína se žampiony
Přidáno před 21 hodinami
Domácí zelí s mrkví
Přidáno před 23 hodinami
Dýňový chlebíček
Přidáno 15. 10. 2025 09:00:02
Kuřecí s adžikou a kukuřicí
Přidáno 14. 10. 2025 20:26:58
Domácí jablečný štrúdl se švestkami
Přidáno 14. 10. 2025 14:33:04
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Klasické české rohlíky
novakovajanna před 13 minutami
Dušená mrkev
Fitulka před 39 minutami
Hořčičná marináda s kari
cahoun před 46 minutami
Vepřové maso na mrkvi
Fitulka před 55 minutami
Bramborová polévka s klobásou a smetanou
Fitulka před 59 minutami
Zapékaná brokolice
VerkaDvorakova před 1 hodinou
Krkovice pečená na bramborech
VerkaDvorakova před 1 hodinou
Vepřová kýta na zelenině
VerkaDvorakova před 1 hodinou
Tagliatelle s čerstvými houbami a smetanou
martianekk před 2 hodinami
Cuketový perník
martianekk před 2 hodinami
Suroviny:
mouka hladká,
cukr krupice,
prášek do pečiva,
sůl,
vejce,
olej,
mléko,
cukr vanilkový,
kakao,
mléko,
rozinky,
mandle mleté,
mouka hladká,
cukr moučkový,
šťáva citronová
Komentáře (1)