Škvarkovníky

Jenda1 Kuchař:

Slané pečivo 38 názorů

544
Recept si zatím oblíbilo 44 kuchařů

Suroviny

1 kg polohrubé mouky
80-90 dkg škvarků
2 kostky droždí
2 kávové lžičky cukru
6 lžiček soli
mletý pepř
1 vejce
1 žloutek
mléko
1/2 dcl oleje
Recept si zatím oblíbilo 44 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Škvarky sa zomelu.

  2. Múku vysypeme do vandľa, spravíme jamku, dáme cukor a pomrvené droždie.

  3. Zalejeme vlažným mliekom a spravíme kvások.

  4. Po vykysnutí kvásku pridáme soľ, vajce, žĺtok, korenie, olej, podľa potreby mlieko a zamiesíme. Necháme trochu vykysnúť.

  5. Potom cesto dáme na tablu, rozvaľkáme a natrieme škvarkami. Poskladáme ako lístkové cesto, prekladáme 3x a na tretí raz už vykrajujeme.

  6. Kladieme na suchý plech, potrieme vajcom a necháme trocha podkysnúť.

Poznámka

Tento recept jsem získal od paní Počerecké z Valče (obec pár kilometrů pod Martinem). Tam jsme letos v létě u rodiny trávili prodloužený víkend.

Recept je ručně psaný a omlouvám se, pokud jsem něco špatně opsal.

Dnes jsem se rozhodl recept vyzkoušet a porovnat tak škvarkovníky z Valče o mé výtvory.

Vše začalo zajímavě, kdy jsem v rozporu s receptem dal připravit kvásek a šel na net hledat, jak se vlastně překládá listové těsto. Zdržel jsem se pouhých 5 minut, ovšem kvásek byl rychlejší(viz foto).

Z receptu se nedozvíme výšku "rozvaľkania". Já jsem to tipnul na 1cm, ale podle fotek zjišťujeme, že to chce více roztáhnout.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Sdílet na Facebooku Poslat emailem

Recept sdílelo již 360 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Škvarkovníky

  • casino casino

    No, na rozdíl od mouky jsou u nás škvarky úzký profil...:-)
    Podle váhy škvarků dávám stejné (nebo i menší) množství mouky

    Odpovědět

  • Nadja Nadja

    Jenda1: děkuji, možná by šlo část škvarků nahradit sádlem.;-)

    Odpovědět

  • Jenda1 Jenda1(autor receptu)

    Nadja: Nadi, je to kalorická bomba, ale pagáčky jsou skvělé. Chystám se je upéct, vyzkouším snížit množství škvarků a dám vědět.;-)

    Odpovědět

  • Nadja Nadja

    Jendo, pagáčky se mi moc líbí, :-O ale nějak se mi nezdá množství škvarků - téměř kilo na kilo mouky ?
    To budou pořádně mastné pagáčky (i finančně). :-(

    Odpovědět

  • Anna Anna(neregistrovaná)

    Žila jsem dlouho v Trnove Valču znám chodila jsem ke kadeřnici Ludke pozdravuji a děkuji za receptík na škvarkovníky zrovna je dělám :-)

    Odpovědět

  • Tatiana Poloncová Tatiana Poloncová(neregistrovaný)

    Pocházím z Martina a tenhle recept zbožňuji,Je rychlý,dělám sice 2x za rok, ale moc si pochutnáváme na "škvarkovníkoch!":yes:

    Odpovědět

  • korijita korijita

    Dělala jsem je dnes poprvé a jsou super :yes: krásně se mě povedlo skládat těsto, nedělala jsem kolečka, ale čtverečky jsem krájela rádýlkem, takže mají super tvar :-) vložila jsem i fotečku :-)

    Odpovědět

  • jana jana(neregistrovaná)

    :-8vyskušela jsem, sou vyborny

    Odpovědět

  • dominika dominika(neregistrovaná)

    nazdarek kuchtici :) tyto padagcky se mi libi nejvice ze vsech ktere jsem na netu nasla,vidim ze vsem vysli krasne a povedli se, jenomze ja nejsem az taka skusena pekarka a tak vas prosim o radu

    - na kolika stupnech a jak dlhou se maji pect??? :-/
    nechci to pokazit tak se radeji zeptam...:-8
    dekuju :)

    Odpovědět

  • Sarovka Sarovka

    Výborný recept:-! Večer jsem se neudržela a nyní mám zbytek. Určitě jsem nedělala naposledy:yes::-K Díky

    Odpovědět

  • BILKOVAI BILKOVAI

    Včera jsem vyzkoušela a musím říct, že byly vynikající:yes:Přátelé chválili. Vykrajovala jsem taky malé tvary, takže některé kousky se mi klátily na stranu.:-D Ale to nevadí, malé kousky se lépe jí:-)) Bohužel jsem včera neměla foťák, takže dnes jsem vyfotila už jenom zbyteček těch nejškaredějších:-( Ty nejhezčí se včera snědli:-8 Moc děkuji za recept a bodík je samozřejmostí+1:yes:

    Odpovědět

  • senky senky

    Ráno na mě vykoukly z náhodných, odolat se nedalo:-D:-D Upečeno, ochutnáno, vynikající:yes::yes: jak od mojí babičky;-):-8 Dovolila jsem si trošku zaimprovizovat, doma bylo málo škvarků, doplnila jsem zbytkem rillettes, které jsem zkoušela minulý týden a dopadlo skoro jako škvarky:-8:-8 Bod udělen a posílám foto:-*;-)

    Odpovědět

  • Irrena Irrena

    Dneska upečené, jsou vynikající:yes:Přidala jsem fotku, jestli bude vadit klidně ji vymaž;-)Pidala jsem chlebové koření od Antonína;-)

    Odpovědět

  • Jenda1 Jenda1(autor receptu)

    Terezko, děkuji za uznání:-K. Pagáčiky byly křehounké a jen se na jazyku rozplynuly:-p:-p:-p. Příště použiji vykrajovátko o větším průměru, snad se tolik nebudou "rozjíždět":-);-).

    Odpovědět

  • tejaja tejaja

    Jendo, sú výborné a takto majú škvarkové pagáče vyzerať :yes:;-)
    Podľa obrázku neviem odhadnúť výšku pagáčov, ale po upečení má byť výška asi 3 - 4 cm, takže v žiadnom prípade viacej nevaľkať.
    Opakujem sa, ale musím : takto majú vyzerať pagáče, krásne musia lístkovatieť :yes::yes::yes::-D:-D:-D
    Škoda, že ti môžem dať len 1 bodík ;-):-p

    Odpovědět

1 2 3 Další

Přidat komentář

Tato webová stránka používá cookies pro vylepšení naších služeb. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Zapomněl/a jsem heslo