Škvarkovníky

Jenda1 Kuchař: Jenda1

Slané pečivo 38 názorů

Suroviny

1 kg polohrubé mouky
80-90 dkg škvarků
2 kostky droždí
2 kávové lžičky cukru
6 lžiček soli
mletý pepř
1 vejce
1 žloutek
mléko
1/2 dcl oleje
Recept si zatím oblíbilo 43 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Škvarky sa zomelu.

  2. Múku vysypeme do vandľa, spravíme jamku, dáme cukor a pomrvené droždie.

  3. Zalejeme vlažným mliekom a spravíme kvások.

  4. Po vykysnutí kvásku pridáme soľ, vajce, žĺtok, korenie, olej, podľa potreby mlieko a zamiesíme. Necháme trochu vykysnúť.

  5. Potom cesto dáme na tablu, rozvaľkáme a natrieme škvarkami. Poskladáme ako lístkové cesto, prekladáme 3x a na tretí raz už vykrajujeme.

  6. Kladieme na suchý plech, potrieme vajcom a necháme trocha podkysnúť.

Poznámka

Tento recept jsem získal od paní Počerecké z Valče (obec pár kilometrů pod Martinem). Tam jsme letos v létě u rodiny trávili prodloužený víkend.

Recept je ručně psaný a omlouvám se, pokud jsem něco špatně opsal.

Dnes jsem se rozhodl recept vyzkoušet a porovnat tak škvarkovníky z Valče o mé výtvory.

Vše začalo zajímavě, kdy jsem v rozporu s receptem dal připravit kvásek a šel na net hledat, jak se vlastně překládá listové těsto. Zdržel jsem se pouhých 5 minut, ovšem kvásek byl rychlejší(viz foto).

Z receptu se nedozvíme výšku "rozvaľkania". Já jsem to tipnul na 1cm, ale podle fotek zjišťujeme, že to chce více roztáhnout.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 1 020 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Škvarkovníky

  • casino casino

    No, na rozdíl od mouky jsou u nás škvarky úzký profil...:-)
    Podle váhy škvarků dávám stejné (nebo i menší) množství mouky

    Odpovědět

  • Nadja Nadja

    Jenda1: děkuji, možná by šlo část škvarků nahradit sádlem.;-)

    Odpovědět

  • Jenda1 Jenda1(autor receptu)

    Nadja: Nadi, je to kalorická bomba, ale pagáčky jsou skvělé. Chystám se je upéct, vyzkouším snížit množství škvarků a dám vědět.;-)

    Odpovědět

  • Nadja Nadja

    Jendo, pagáčky se mi moc líbí, :-O ale nějak se mi nezdá množství škvarků - téměř kilo na kilo mouky ?
    To budou pořádně mastné pagáčky (i finančně). :-(

    Odpovědět

  • Anna Anna(neregistrovaná)

    Žila jsem dlouho v Trnove Valču znám chodila jsem ke kadeřnici Ludke pozdravuji a děkuji za receptík na škvarkovníky zrovna je dělám :-)

    Odpovědět

  • Tatiana Poloncová Tatiana Poloncová(neregistrovaný)

    Pocházím z Martina a tenhle recept zbožňuji,Je rychlý,dělám sice 2x za rok, ale moc si pochutnáváme na "škvarkovníkoch!":yes:

    Odpovědět

  • korijita korijita

    Dělala jsem je dnes poprvé a jsou super :yes: krásně se mě povedlo skládat těsto, nedělala jsem kolečka, ale čtverečky jsem krájela rádýlkem, takže mají super tvar :-) vložila jsem i fotečku :-)

    Odpovědět

  • jana jana(neregistrovaná)

    :-8vyskušela jsem, sou vyborny

    Odpovědět

  • dominika dominika(neregistrovaná)

    nazdarek kuchtici :) tyto padagcky se mi libi nejvice ze vsech ktere jsem na netu nasla,vidim ze vsem vysli krasne a povedli se, jenomze ja nejsem az taka skusena pekarka a tak vas prosim o radu

    - na kolika stupnech a jak dlhou se maji pect??? :-/
    nechci to pokazit tak se radeji zeptam...:-8
    dekuju :)

    Odpovědět

  • Sarovka Sarovka

    Výborný recept:-! Večer jsem se neudržela a nyní mám zbytek. Určitě jsem nedělala naposledy:yes::-K Díky

    Odpovědět

  • BILKOVAI BILKOVAI

    Včera jsem vyzkoušela a musím říct, že byly vynikající:yes:Přátelé chválili. Vykrajovala jsem taky malé tvary, takže některé kousky se mi klátily na stranu.:-D Ale to nevadí, malé kousky se lépe jí:-)) Bohužel jsem včera neměla foťák, takže dnes jsem vyfotila už jenom zbyteček těch nejškaredějších:-( Ty nejhezčí se včera snědli:-8 Moc děkuji za recept a bodík je samozřejmostí+1:yes:

    Odpovědět

  • senky senky

    Ráno na mě vykoukly z náhodných, odolat se nedalo:-D:-D Upečeno, ochutnáno, vynikající:yes::yes: jak od mojí babičky;-):-8 Dovolila jsem si trošku zaimprovizovat, doma bylo málo škvarků, doplnila jsem zbytkem rillettes, které jsem zkoušela minulý týden a dopadlo skoro jako škvarky:-8:-8 Bod udělen a posílám foto:-*;-)

    Odpovědět

  • Irrena Irrena

    Dneska upečené, jsou vynikající:yes:Přidala jsem fotku, jestli bude vadit klidně ji vymaž;-)Pidala jsem chlebové koření od Antonína;-)

    Odpovědět

  • Jenda1 Jenda1(autor receptu)

    Terezko, děkuji za uznání:-K. Pagáčiky byly křehounké a jen se na jazyku rozplynuly:-p:-p:-p. Příště použiji vykrajovátko o větším průměru, snad se tolik nebudou "rozjíždět":-);-).

    Odpovědět

  • tejaja tejaja(moderátorka)

    Jendo, sú výborné a takto majú škvarkové pagáče vyzerať :yes:;-)
    Podľa obrázku neviem odhadnúť výšku pagáčov, ale po upečení má byť výška asi 3 - 4 cm, takže v žiadnom prípade viacej nevaľkať.
    Opakujem sa, ale musím : takto majú vyzerať pagáče, krásne musia lístkovatieť :yes::yes::yes::-D:-D:-D
    Škoda, že ti môžem dať len 1 bodík ;-):-p

    Odpovědět

Předchozí 1 2 3

Tématické fráze: škvarkové pagáče od babičky domácí škvarkovníky recepty se škvarkami jak dlouho péct škvarkové placky domaci skvarkove placky škvarkovíky skvarovniky jak péct škvarkové placky vykrajovátko na pagáčky jak dlouho péct škvarkový placky skvarkovniky z domacich skvarek lístkové škvarkové placky rillettes v domaci pekarne škvarkové placky z listového těsta pagáče se škvarkami jak se preklada listove testo jak dlouho pect skrvarkove placky www,skvarkovniky.cz recept lístové škvarkovníky kuchar jenda 1