Tradiční kynutá vánočka
Vánočka, která nesmí na svátečním stole nikdy chybět. Podáváme ji s máslem nebo marmeládou a horkým kakaem. Nesnažte se proces urychlit a nechte vánočce čas na kynutí, jedině tak dosáhnete nadýchané střídky. Dobrou chuť.
Postup přípravy
Krok 1: Z celkového množství surovin odebereme zhruba 50 g mouky, 100 ml mléka a 2 lžíce cukru. Mléko zahřejeme, aby bylo teplé, ale ne horké. Rozdrobíme do mléka všechno droždí a promícháme. Přidáme mouku, a cukr. Rozmícháme a necháme na teplém místě vzejít kvásek.
Krok 2: Do mísy od robota (nebo domácí pekárny) vložíme zbytek vlažného mléka, vejce, zbytek cukru a mouky, sůl a nastrouhanou kůru z citronu. Přidáme vzešlý kvásek a hněteme na první stupeň zhruba 10 minut.
Krok 3: Po této době přidáme na kousky nakrájené, změklé máslo a necháme ho zapracovat do těsta, úplně nakonec přidáme okapané rozinky a už jen krátce zapracujeme do těsta.
Krok 4: Těsto necháme na teplém místě vykynout zhruba 1-2 hodiny. Poté vyklopíme z mísy a rozdělíme na 6 stejně velkých dílů. Můžeme je odvážit, aby byl každý stejně velký. Každý díl stočíme do kuličky a necháme ještě 10 minut odpočinout.
Krok 5: Po této době dlaněmi rozválíme díly na jednotlivé prameny a spleteme vánočku z 6 pramenů. Konce stiskneme a přeložíme pod vánočku.
Krok 6: Přeneseme na plech vyložený pečícím papírem a zakryté necháme ještě zhruba 45 minut nakynout.
Krok 7: Vykynutou vánočku potřeme rozšlehaným vejcem a bohatě posypeme plátky mandlí. Pečeme ve vyhřáté troubě na 160 °C asi 50 minut. Pokud by vánočka rychle zlátla nebo se mandle připalovaly, můžeme zakrýt alobalem.
Krok 8: Upečenou vánočku necháme vychladnout na mřížce a po vychladnutí krájíme nebo můžeme posypat moučkovým cukrem.
Zveřejněno 27. 11. 2024
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Tradiční kynutá vánočka
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/n5YAD
Moje poznámka
Tradiční kynutá vánočka
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/n5YAD
Nejnovější recepty
Měkoučké vánoční perníčky se škrobem
Přidáno před 5 hodinami
Závin s červenou cibulí
Přidáno před 6 hodinami
Jednoduchý ORGASMUS
Přidáno před 9 hodinami
Vepřová plec dušená na divoko
Přidáno před 9 hodinami
Knedlíky z toustového chleba
Přidáno před 10 hodinami
Mini listové zákusky s krémem
Přidáno před 13 hodinami
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Květák smažený v troubě
radbastim před 2 hodinami
Švestkový koláč z jogurtového těsta
Lucie Hertlova před 2 hodinami
Kuřecí stehna pečená s rýží z jednoho pekáčku
Hanka6 před 3 hodinami
Polévka Durčina
Kajkajak před 5 hodinami
Dušené vepřové na víně se švestkami
Johanek před 5 hodinami
Křenové fazole
Kocicka65 před 5 hodinami
Měkoučké vánoční perníčky se škrobem
Evik.ka před 5 hodinami
Buchtičky s krémem
Battova před 7 hodinami
Zelný salát do zásoby
jitka78 před 8 hodinami
Jablkovo-ořechová bábovka
pazderka83 před 8 hodinami
Suroviny:
mouka hladká,
cukr,
mléko,
droždí,
vejce,
máslo,
rozinky,
sůl,
kůra citronová,
mandle,
vejce
Komentáře (3)