

Vánočka netradičně
Suroviny 1 velká
- 500 g hladké mouky
- 250 ml smetany ke šlehání
- 100 g másla
- 3 žloutky
- špetka soli
- 70 g cukru krupice
- 20 g čerstvého droždí
- rozinky předem namočené v rumu
- nasekané loupané mandle
- 1 rozšlehané vejce na potření před pečením
- 1 lžíce rozpuštěného másla se lžičkou medu na potření upečené vánočky
Postup přípravy receptu
Do misky připravíme kvásek z 1 lžíce mouky , 2 lžic vlahého mléka, 1 lžičky cukru a 20 g droždí. Promícháme, zakryjeme a necháme na teplém místě vzejít.
Zatím do mísy prosejeme mouku, přidáme sůl, cukr a promícháme. Rozehřejeme máslo a necháme zchladnout na vlahé. Mírně ohřejeme i smetanu - zkontrolujeme objem a do 250 ml doplníme mlékem
(některá má 200 nebo 215 ml). Do mléka (těch 50 ml) dáme žloutky a vidličkou rozkvedláme - lépe se rozptýlí v mouce.Po vzejíti kvásku vmícháme do mouky smetanu, vejce v mléce i kvásek a vypracujeme hebké, nelepivé těsto. Nejprve promícháme vařečkou a pak dobře prohněteme. S těstem se krásně pracuje, nelepí se, je vláčné a velmi rychle vykyne. Těsto v míse přikryjeme a na teplém místě necháme vykynout (za půl hodiny zdvojnásobilo objem). Do těsta přidáme rozinky a mandle, část mandlí ponecháme na posypání upletené vánočky.
Těsto rozdělíme na 9 dílů, z každého dílu vyválíme dlouhý pramen a spleteme nejprve 4 prameny, začneme uprostřed, dopleteme k jednomu kraji, otočíme a dopleteme k druhému kraji. Přemístíme na plech vyložený podložkou nebo papírem na pečení. Pak upleteme cop ze tří pramenů. Do upletené části na plechu uděláme hranou ruky prohlubeň a na ni uložíme cop ze 3 pramenů. Smotáme jednoduše poslední 2 prameny, uděláme prohlubeň v copu a umístíme smotaný dvojpramen. Konce z obou stran podsuneme pod spodní část. Takto upletenou vánočku propíchneme uprostřed a kousek od konců půlkami špejlí, zlehka zakryjeme čistou utěrkou a necháme upletenou vánočku znovu na plechu vykynout (20 min). Zapneme troubu na 200°C.
Vykynutou vánočku potřeme rozkvedlaným vejcem a posypeme odloženými mandlemi. Vložíme do vyhřáté trouby na 7 minut, pak snížíme teplotu na 150°C a pečeme 25-35 minut (podle trouby). Pokud by vánočka začala na povrchu tmavnout, použijeme pečící papír na zakrytí a dopečeme zakrytou. Po vyndání z trouby ihned potřeme upečenou vánočku máslem smíchaným s medem a necháme vsáknout, získá tím vůni, chuť i lesk.
Poznámka od kuchařky
Tento recept jsem dostala od kamarádky, měla ho vystřižený z nějakého časopisu. 50 let jsem byla zvyklá dělat vánočky podle receptu po babičce a mamce, ať mi prominou, ale jinou než tuto již dělat nebudu. Byla opravdu skvělá, nadýchaná, měkoučká a všem moc chutnala.
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Vánočka netradičně
-
MamlajdaD : moc děkuji za bezva radu na pletení z 3 -3-2 pramenů ,to bych mohla zvládnout
Zdravím a mějte se fajn -
MamlajdaD: moc děkuji
Hodně zdraví a štěstí vám všem
-
MamlajdaD:
přesně tak
hezký večer
-
Marie Svarcova: Vánočka je už od pohledu moc pěkná a asi bude opavdu moc dobrá.
Ukládám a vyzkouším!
Zdravím!
-
zdenka.s: Nic si z toho nedělej, já mám zase problém z pletení vánočky ze šesti.
Kupodivu se mi to povedlo hned napoprvé, ale dělala jsem to podle videa krok za krokem. Ale pak už nikdy, to bych si spíš zauzlovala ruce!
Tak jsem to vzdala. Ale je tady někde rada, že se může ten nejspodnější díl udělat místo ze čtyř pramenů taky jako copánek ze tří (prý jen trochu silnější prameny) a pak už jen ještě jeden cop ze tří a jeden ze dvou na to, a nikdo to nepozná. Zkus a máš po problému.
Zdravím!
-
magdalenka: díky za komentář - hlavně že chutná , každý plete jinak a když se nakrájí stejně to nikdo nepozná jak byla upletená
hezký večer a hodně zdraví
-
cathleen: moc děkuji
hezký večer
-
Ja pečiem vianočku tiež iba z hladkej múky...a s pletením sa netrápim, zvládam len z 5 prameňov a už z toho nemám ani mindráky!
-
Marie Svarcova: aha
hledala jsem netradičnost při zadělávání nebo třeba pletení... Receptů na vánočky je poměrně hodně, tak znám i z těsta se šlehačkou (myslím, že takovou máme dokonce tady na Topkách) a už roky ji peču jen z hladké mouky.
Ta vaše vánočka je moc pěkně zapletená -
Nadja : té paní to jde krásně , to na tom asi nic nebude
Mě to učí každý rok sousedka na tkaničkách , vím ,jak na to ,ale : jen se za ní zavřou dveře jsem v koncích a vše je zapomenuté
Děkuji za odkaz.,budu ho studovat
-
zdenka.s: podívej se na video: https://www.youtube.com/watch?v=5J0VEky5IXQ,
Jak uplést vánočku ze 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 a 9 pram... -
cathleen: protože neznám žádný starý recept na vánočku 1) z hladké mouky, 2) se šlehačkou -Tradičně se vánočka dělá z polohrubé mouky a podle starých receptů na 1 kg až 250-300 g másla a 8 žloutků. Dělala jsem podle tradičního receptu celý život až loni jsem upekla tu netradiční. Díky za komentář a přeji hodně zdraví, hezký den
-
Marie Svarcova: proč je vánočka nazvaná "netradiční"?
-
zdenka.s: pekárnu nemám ale když znáte postup tak určitě ano, Klidně udělejte copy ze 3 pramenů nerbo malé sladké houstičky, uzlíky atd. snídaňové pečivo ( bude se péct kratší dobu)
děkuji za komentář , přeji stálé zdraví a hezký den
-
Tak tomu se nedá oddolat
zkusím ale udělat pletenec ,kulatý a asi dva menší , protože že čtyř plést neumím
Jestli pak by šlo využít. pekárnu ?