Vánočka netradičně

Moučníky KynutéOstatní Doba přípravy: cca 1,5 hod 21 názorů

Moučníky KynutéOstatní Doba přípravy: cca 1,5 hod 21 názorů

Suroviny 1 velká

500 g hladké mouky
250 ml smetany ke šlehání
100 g másla
3 žloutky
špetka soli
70 g cukru krupice
20 g čerstvého droždí
rozinky předem namočené v rumu
nasekané loupané mandle
1 rozšlehané vejce na potření před pečením
1 lžíce rozpuštěného másla se lžičkou medu na potření upečené vánočky

Postup přípravy receptu

  1. Do misky připravíme kvásek z 1 lžíce mouky , 2 lžic vlahého mléka, 1 lžičky cukru a 20 g droždí. Promícháme, zakryjeme a necháme na teplém místě vzejít.

  2. Zatím do mísy prosejeme mouku, přidáme sůl, cukr a promícháme. Rozehřejeme máslo a necháme zchladnout na vlahé. Mírně ohřejeme i smetanu - zkontrolujeme objem a do 250 ml doplníme mlékem
    (některá má 200 nebo 215 ml). Do mléka (těch 50 ml) dáme žloutky a vidličkou rozkvedláme - lépe se rozptýlí v mouce.

  3. Po vzejíti kvásku vmícháme do mouky smetanu, vejce v mléce i kvásek a vypracujeme hebké, nelepivé těsto. Nejprve promícháme vařečkou a pak dobře prohněteme. S těstem se krásně pracuje, nelepí se, je vláčné a velmi rychle vykyne. Těsto v míse přikryjeme a na teplém místě necháme vykynout (za půl hodiny zdvojnásobilo objem). Do těsta přidáme rozinky a mandle, část mandlí ponecháme na posypání upletené vánočky.

  4. Těsto rozdělíme na 9 dílů, z každého dílu vyválíme dlouhý pramen a spleteme nejprve 4 prameny, začneme uprostřed, dopleteme k jednomu kraji, otočíme a dopleteme k druhému kraji. Přemístíme na plech vyložený podložkou nebo papírem na pečení. Pak upleteme cop ze tří pramenů. Do upletené části na plechu uděláme hranou ruky prohlubeň a na ni uložíme cop ze 3 pramenů. Smotáme jednoduše poslední 2 prameny, uděláme prohlubeň v copu a umístíme smotaný dvojpramen. Konce z obou stran podsuneme pod spodní část. Takto upletenou vánočku propíchneme uprostřed a kousek od konců půlkami špejlí, zlehka zakryjeme čistou utěrkou a necháme upletenou vánočku znovu na plechu vykynout (20 min). Zapneme troubu na 200°C.

  5. Vykynutou vánočku potřeme rozkvedlaným vejcem a posypeme odloženými mandlemi. Vložíme do vyhřáté trouby na 7 minut, pak snížíme teplotu na 150°C a pečeme 25-35 minut (podle trouby). Pokud by vánočka začala na povrchu tmavnout, použijeme pečící papír na zakrytí a dopečeme zakrytou. Po vyndání z trouby ihned potřeme upečenou vánočku máslem smíchaným s medem a necháme vsáknout, získá tím vůni, chuť i lesk.

Poznámka od kuchařky

Tento recept jsem dostala od kamarádky, měla ho vystřižený z nějakého časopisu. 50 let jsem byla zvyklá dělat vánočky podle receptu po babičce a mamce, ať mi prominou, ale jinou než tuto již dělat nebudu. Byla opravdu skvělá, nadýchaná, měkoučká a všem moc chutnala.

Komentáře k receptu Vánočka netradičně

  • zdenka.s zdenka.s

    MamlajdaD : moc děkuji za bezva radu na pletení z 3 -3-2 pramenů ,to bych mohla zvládnout :-)
    Zdravím a mějte se fajn :-K:-K:-K

    Odpovědět

  • MamlajdaD: moc děkuji :-) Hodně zdraví a štěstí vám všem :-K

    Odpovědět

  • MamlajdaD: :yes::yes::-)přesně tak :-K hezký večer

    Odpovědět

  • MamlajdaD MamlajdaD

    Marie Svarcova: Vánočka je už od pohledu moc pěkná a asi bude opavdu moc dobrá. :yes::yes: Ukládám a vyzkouším! <3;-) Zdravím! :-K:-K:-K

    Odpovědět

  • MamlajdaD MamlajdaD

    zdenka.s: Nic si z toho nedělej, já mám zase problém z pletení vánočky ze šesti. ;-) Kupodivu se mi to povedlo hned napoprvé, ale dělala jsem to podle videa krok za krokem. Ale pak už nikdy, to bych si spíš zauzlovala ruce!:-D:-D Tak jsem to vzdala. Ale je tady někde rada, že se může ten nejspodnější díl udělat místo ze čtyř pramenů taky jako copánek ze tří (prý jen trochu silnější prameny) a pak už jen ještě jeden cop ze tří a jeden ze dvou na to, a nikdo to nepozná. Zkus a máš po problému. ;-):-8 Zdravím! :-K:-K:-K

    Odpovědět

  • magdalenka: díky za komentář - hlavně že chutná , každý plete jinak a když se nakrájí stejně to nikdo nepozná jak byla upletená :-) hezký večer a hodně zdraví :-K

    Odpovědět

  • cathleen: moc děkuji :-K hezký večer

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka

    Ja pečiem vianočku tiež iba z hladkej múky...a s pletením sa netrápim, zvládam len z 5 prameňov a už z toho nemám ani mindráky! :-8

    Odpovědět

  • cathleen cathleen(moderátorka)

    Marie Svarcova: aha :-) hledala jsem netradičnost při zadělávání nebo třeba pletení... Receptů na vánočky je poměrně hodně, tak znám i z těsta se šlehačkou (myslím, že takovou máme dokonce tady na Topkách) a už roky ji peču jen z hladké mouky.
    Ta vaše vánočka je moc pěkně zapletená :yes:

    Odpovědět

  • zdenka.s zdenka.s

    Nadja : té paní to jde krásně , to na tom asi nic nebude :-D:-D:-D:-D
    Mě to učí každý rok sousedka na tkaničkách , vím ,jak na to ,ale : jen se za ní zavřou dveře jsem v koncích a vše je zapomenuté :-(
    Děkuji za odkaz. :-K ,budu ho studovat

    Odpovědět

  • Nadja Nadja

  • cathleen: protože neznám žádný starý recept na vánočku 1) z hladké mouky, 2) se šlehačkou -Tradičně se vánočka dělá z polohrubé mouky a podle starých receptů na 1 kg až 250-300 g másla a 8 žloutků. Dělala jsem podle tradičního receptu celý život až loni jsem upekla tu netradiční. Díky za komentář a přeji hodně zdraví, hezký den :-K

    Odpovědět

  • cathleen cathleen(moderátorka)

    Marie Svarcova: proč je vánočka nazvaná "netradiční"? :-)

    Odpovědět

  • zdenka.s: pekárnu nemám ale když znáte postup tak určitě ano, Klidně udělejte copy ze 3 pramenů nerbo malé sladké houstičky, uzlíky atd. snídaňové pečivo ( bude se péct kratší dobu) :-) děkuji za komentář , přeji stálé zdraví a hezký den :-K

    Odpovědět

  • zdenka.s zdenka.s

    Tak tomu se nedá oddolat :yes: zkusím ale udělat pletenec ,kulatý a asi dva menší , protože že čtyř plést neumím :-(
    Jestli pak by šlo využít. pekárnu ?

    Odpovědět

Předchozí 1 2