Jidášky s rozinkami
Tradiční velikonoční sladkou dobrotou jsou jidáše z kynutého těsta, které se pečou ke snídani o Zeleném čtvrtku. Říká se, že kdo sní jidáše za svítání bude se těšit pevnému zdraví. Jidáše s rozinkami jsou krásně vláčné a křehké.
Postup přípravy
Krok 1: Do mléka rozdrobíme droždí, přidáme lžičku cukru, hrubou mouku a necháme vzejít kvásek, zhruba 10-15 minut.
Krok 2: Tuk se zbylým cukrem a žloutky utřeme v míse do pěny. Přidáme vykynutý kvásek, prosátou hladkou mouku, sůl, vanilkový cukr a najemno strouhanou citronovou kůru. Vypracujeme hladké, nelepivé těsto, které necháme na teplém místě asi 30 minut kynout.
Krok 3: Poté těsto znovu prohněteme a necháme ještě dalších 20 minut na teplém místě kynout.
Krok 4: Plech vyložíme pečicím papírem. Včas zapneme nahřívat troubu na 180 °C.
Krok 5: Následně těsto nakrájíme na kousky, které rozválíme na dlouhé tenké válečky. Ty pak stáčíme podle vlastní fantazie. Ozdobíme je rozinkami, rozložíme na připravený plech a na teplém místě necháme opět 15 minut kynout.
Krok 6: Potřeme rozšlehaným vejcem a pečeme v předehřáté troubě při teplotě 180 °C asi 20 minut. Po upečení necháme na kovové mřížce vychladnout.
Zveřejněno 17. 4. 2025
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Jidášky s rozinkami
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/rkMrK
Moje poznámka
Jidášky s rozinkami
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/rkMrK
Nejnovější recepty
Bylinkové pesto
Přidáno před 5 hodinami
Grilovaný chřest s pikantním přelivem a sezamem
Přidáno před 11 hodinami
Vepřová směs se zeleninou a hranolkami
Přidáno před 11 hodinami
Kuřecí prsa se zeleninou z jednoho pekáče
Přidáno před 12 hodinami
Bulgur s restovanou zeleninou, sýrem a klíčky
Přidáno před 15 hodinami
Rychlé kynuté knedlíky s rebarborou
Přidáno před 20 hodinami
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Vepřový pekáček s hlávkovým zelím a noky
Sahula před 5 hodinami
Kuřecí stehna na hlávkovém zelí
Sahula před 5 hodinami
Vepřový plátek v rozlítané omáčce v pomalém hrnci
radekfiala před 7 hodinami
Halušky s brynzou pro Dášenku
Alamatej před 7 hodinami
Vepřová játra koloniála Jíry
Sahula před 8 hodinami
Vepřová játra na slanině
Sahula před 8 hodinami
Sekaná
evik_svistik před 9 hodinami
Kopřivový špenát
Jan_Nepomuk před 9 hodinami
Zapečený chřest s kuřecím masem
danamamina před 11 hodinami
Tvarohové řezy
Saratice před 14 hodinami
Suroviny:
mléko,
droždí čerstvé,
cukr moučkový,
mouka hrubá,
tuk,
žloutek,
mouka hladká,
sůl,
cukr vanilkový,
rozinky,
vejce
Komentáře
K receptu nejsou žádné komentáře.