Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Domácí smetanové žervé

Žervé má u většiny z nás své místo. Využíváme jej jako základ do různých pomazánek nebo jen tak, na čerstvý chléb. To kupované dnes nechte v obchodě a dle následujícího receptu připravte lahodné domácí smetanové žervé.

Recept nikdo nehodnotil, buďte první

Ohodnotit

Buďte první kdo ohodnotí recept

poslirecept poslirecept

Snadný

Doba přípravy 10 min Doba přípravy: 10 min bez doby odkapávání syrovátky

10 min (10 min příprava, bez doby odkapávání syrovátky)

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Postup přípravy

Krok 1: Bílý jogurt nalijeme do mísy. Přidáme smetanu a podle chuti přidáme sůl, nejlépe bylinkovou. Můžeme také vmíchat hrst sušených bylinek. Krok 2: Do hrnce vložíme sítko, do něj rozložíme čisté plátýnko (můžeme ho nahradit velkým kapesníkem) a pak vlijeme promíchanou směs. Krok 3: Takto uložíme do lednice a necháme 24 hodin odkapávat syrovátku. Tu pak můžeme využít na přípravu jiného pokrmu, například při pečení domácího chleba. Krok 4: Hotový sýr mažeme na pečivo, můžeme dochutit paprikou nebo cibulkou.

TIP: Top 7 - Chutné pomazánky se kterými ušetříme - oblíbené recepty

Zveřejněno 7. 5. 2025

Poznámka autora poslirecept

Pokud seženeme tučnější smetanu, bude sýr ještě lepší.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Domácí smetanové žervé

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/zpx0O

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Domácí smetanové žervé

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/zpx0O

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Suroviny:
jogurt smetanový, smetana, sůl bylinková

Přidat fotografie receptu