Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Čajot restovaný s krevetami a nudlemi z jedné pánve

Čajot je tykvovitá rostlina, která vypadá jako hruška, ale svou chutí připomíná spíše kedlubnu nebo okurku. Doplněný krevetami a udon nudlemi vytvoří jídlo inspirované asijskou kuchyní, které je připraveno velmi rychle a provoní celou vaši domácnost.

Recept nikdo nehodnotil, buďte první

Ohodnotit

Buďte první kdo ohodnotí recept

Marie Svarcova Marie Svarcova

Snadný

Doba přípravy 20 min Doba přípravy: 8 min Doba tepelné úpravy: 12 min

20 min (8 min příprava + 12 min tepelná úprava)

Suroviny pro 2 porce

2porce

Nahlásit chybu v receptu

Postup přípravy

Krok 1: Očistíme krevety, odlomíme hlavu, sundáme krunýř, krevetu nařízneme jemně na zádech a odstraníme střívko, opláchneme pod tekoucí vodou a necháme na sítu okapat. Krok 2: Omyjeme čajot, rozpůlíme (jde to lehce), odstraníme pecku a velmi chutné jádro sníme. Polovinu čajotu nakrájíme na plátky a poté na hranolky. Nasekáme oloupaný rozmáčknutý česnek. Krok 3: Do hluboké rozehřáté pánve dáme olivový olej, vložíme čajot a restujeme cca 5 minut. Krok 4: Přidáme nudle a restujeme další 2 minuty. Odhrneme ke kraji pánve a doprostřed dáme krevety, restujeme z každé strany 1,5 minuty, přidáme česnek a necháme rozvonět. Krok 5: Podlijeme jednou lžící vody, aby se česnek nespálil, a přidáme dvě lžíce rybí omáčky. Vše promícháme a ihned podáváme v miskách ozdobených lístky koriandru.

TIP: Asijské udon a soba nudle prostě musíte ochutnat

Zveřejněno 3. 8. 2025

Poznámka autorky Marie Svarcova

Recept je z vietnamské kuchyně - velmi chutná, zdravá a rychlá večeře. Čajot je tykvovitá rostlina. Vyžaduje slunné stanoviště a dobře propustnou, vlhkou půdu. Lze jej pěstovat na zahradě nebo v nádobách na balkoně. Rostlina potřebuje dostatek prostoru a oporu pro popínavé výhony. Jedlý je úplně celý včetně listů a liánovitých výhonů, nemusí se loupat a je vhodný k využití ve studené i teplé kuchyni od polévek, v hlavních jídlech i do salátů. Chutná podobně jako kedlubna nebo někomu připomíná tvrdou hrušku.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Čajot restovaný s krevetami a nudlemi z jedné pánve

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/9rG64

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Čajot restovaný s krevetami a nudlemi z jedné pánve

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/9rG64

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (3)

To vypadá úchvatně. Čajot jsem sice nikdy nejedla, ale ta kombinace krevet a koriandru, to je moje. Jsem z těch lidí, co koriandr milují.

AnnBra: :-K Moc děkuji za komentář, jsem na tom také tak 😀Čajot jsem koupila poprvé a stojí za vyzkoušení, syrový jsem ochutnala, dala do salátu, pak jsem udělala s krevetami, dnes bude v thajské polévce a ještě mám v plánu nějaké mexiko. Všude se hodí, je velmi zdravý a dobrý. :-K Krásný zbytek neděle. :-K

Suroviny:
olej olivový, nudle, česnek, krevety, omáčka rybí, pepř mletý, koriandr

Přidat fotografie receptu