Bramborové placky se škvarky podle Honzy Punčocháře
Křupavé a nadýchané placky z bramborového těsta dozlatova usmažené na sádle jsou provoněné domácími škvarky, přidanými do těsta. Podáváme je jako chutnou přílohu, ale i hlavní chod. Skvěle doplní pečené telecí hrudí s hříbky.
Postup přípravy
Krok 1: Sádlo nakrájíme na malé kostičky a z nich vyškvaříme křupavé škvarky. Místo sádla můžeme použít tučnou část z bůčku, protože chceme, aby tam bylo i trochu masa. Pak budou i bramborové placky hezky masité. Škvarky se dají koupit už hotové, ale když si je ale uděláme sami doma, zůstane nám skvělé sádlo a domácí škvarky také chutnají mnohem lépe, protože se dělají v menším množství a jsou čerstvé.
Krok 2: Při přípravě škvarků je důležité nakrájet bok nebo sádlo na stejně velké kusy, aby se smažily rovnoměrně. Abychom škvarky nemuseli do placek sekat, děláme je docela malé. V plackách pak skvěle křupou. Důležité je škvarky škvařit postupně a pomalu, abychom je nespálili, protože je potřebujeme mít pěkně křupavé i uvnitř. Když kostky bůčku namočíme přes noc do mléka, lépe se vyškvaří a mléko částečně stáhne silnou chuť vepřového masa.
Krok 3: Škvarky nikdy nesmíme vyškvařit úplně, budou "docházet" ještě v cedníku, tudíž by mohly zhořknout. Škvarky scedíme přes cedník do připraveného hrnce, mírně osolíme a necháme zchladnout. Zbavíme je přebytečného tuku papírovou utěrkou. Z 300 g sádla získáme asi 150 g škvarků. Scezené sádlo uchováme na pečení placek.
Krok 4: Mezitím, co se sádlo škvaří, připravíme brambory. Umyjeme je a pečeme ve slupce 35 minut při 180 °C na horkovzduch.
Krok 5: Brambory necháme vychladnout, oloupeme je a nastrouháme na jemném struhadle. Díky tomu pak budou placky jemné. Brambory nevaříme, ale pečeme proto, že se díky tomu nádherně rozvoní, a voda, která je uvnitř, se vypaří. Brambory se pak lépe strouhají a není potřeba přidávat tolik mouky.
Krok 6: K nastrouhaným bramborám přidáme sůl, jedno vejce a lžíci kypřicího prášku (díky němu placky naskočí a budou vláčnější). Přidáme špetičku muškátového oříšku a podle potřeby postupně přidáváme hladkou mouku. Bramborové těsto se musí dobře propracovat, ale je nutné z něj ihned vyválet, tvarovat a smažit placky. Kdybychom těsto nechali odležet, zřídne a nebude se s ním dát pracovat. Do hotového těsta zapracujeme škvarky – a nešetříme s nimi.
Krok 7: Těsto rovnoměrně vyválíme na přibližně 1 cm silný plát. Při válení ho podle potřeby podsypáváme hrubou moukou. Hrníčkem nebo skleničkou z něj vykrajujeme placky.
Krok 8: Na pánvi rozehřejeme sádlo. Není ho třeba dávat moc, placky budeme opékat jen na malém množství tuku. Pánev nebudeme příliš rozpalovat, placky se musí péct pozvolna, aby se mouka v nich obsažená stihla propéct. Placky obracíme asi po 5 minutách, aby byly zlatavé. Po druhé straně placky pečeme znovu asi 5 minut a po vyjmutí z pánve je potřeme sádlem.
Krok 9: Tyto bramborové placky jsou skvělé jako hlavní chod, ale ještě více se budou hodit k telecímu hrudí se hříbky.
Zveřejněno 13. 11. 2025
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Bramborové placky se škvarky podle Honzy Punčocháře
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/gJMyk
Moje poznámka
Bramborové placky se škvarky podle Honzy Punčocháře
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/gJMyk
Nejnovější recepty
Italský kaštanový koláč
Přidáno před 55 minutami
Mrkvová polévka
Přidáno před 1 hodinou
Kuřecí quesadilla
Přidáno před 3 hodinami
Vínové cukroví
Přidáno před 14 hodinami
Bramborové placky se škvarky podle Honzy Punčocháře
Přidáno před 15 hodinami
Polévka kulajda se zeleninou
Přidáno před 16 hodinami
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Jednoduchá roláda pro začátečníky
Lada Kašparová před 52 minutami
Jablečný páj - koláč
Jan Nemec před 1 hodinou
Bílkový chlebíček I.
Panova před 1 hodinou
Kachna bez práce
Zaneta34 před 1 hodinou
Hamburgerové bulky
Zelnak před 3 hodinami
Pomalá kachna
dalibor57 před 4 hodinami
Kynuté knedlíky, které se vždy povedou
Barča před 15 hodinami
Plovdivské maso
zvon23 před 15 hodinami
Buřtgulášek z točeňáku
janmericka87 před 18 hodinami
Jablečné krémové řezy
Jitinka před 18 hodinami
Suroviny:
brambory typ c,
mouka hladká,
mouka hrubá,
sádlo vepřové,
kypřící prášek,
vejce,
ořech muškátový,
sůl
Komentáře (1)