Blumový koláč s mákem a tvarohem
Recept ještě nebyl hodnocenNa makovou náplň, přivedeme mléko téměř k varu, vsypeme do něj mletý mák a za stálého míchání vaříme cca 15 min. Do zhoustlé hmoty přisypeme cukry a skořici. Jeli náplň…
Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 249 kJ / 59 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 0,65 g |
– z toho živočišné bílkoviny | 0,00 g |
– z toho rostlinné bílkoviny | 0,65 g |
Tuky | 0,20 g |
– nasycené | 0,04 g |
– nenasycené | 0,10 g |
–– mononenasycené | 0,01 g |
–– polynenasycené | 0,09 g |
––– omega 3 | 0,03 g |
Vláknina | 2,50 g |
Cholesterol | 0 mg |
Sodík | 4 mg |
Sůl | 0,00 g |
Sacharidy | 12,50 g |
– cukry | 6,00 g |
––– laktóza | 0,00 g |
Na makovou náplň, přivedeme mléko téměř k varu, vsypeme do něj mletý mák a za stálého míchání vaříme cca 15 min. Do zhoustlé hmoty přisypeme cukry a skořici. Jeli náplň…
Nejprve připravte formu na koláč, kterou vymažte tukem a vysypte hrubou moukou. Blumy omyjte a osušte a ostrým nožem z nich nakrájejte slabé plátky. V míse vyšlehejte…
Mouku prosejeme s moučkovým cukrem a přidáme na kousky nakrájené máslo, vejce, kůru a šťávu z poloviny citronu. Vše důkladně propracujeme na hladké nelepivé těsto,…
Zapékací misku vystříkáme olejem. Dno vyložíme kaší, pečlivě uhladíme. Povrch kaše zarovnáme ovocem nakrájeným na tenké plátky, okořeníme a narovnáme druhou polovinu…
V tomto lahodném koláči si vychutnáme sladké a šťavnaté blumy zasypané voňavou skořicovou drobenkou s křupavými mandlemi. Mimo sezónu blum můžeme použít i jahody. Jistě…
Moučníky s mákem patří u nás mezi nejoblíbenější. Nejjednoduššími jsou pak různé makovce, které se mohou plnit švestkami, povidly nebo polévat čokoládou. Tento je…
Droždí rozdrobíme do misky a přidáme trochu cukru, vlahé mléko a trošku mouky, vše z už odváženého a odměřeného množství. Rozmícháme a necháme pod utěrkou vzejít kvásek…
Blumy vypeckujeme a nakrájíme na osminky. Vložíme do kastrůlku, zasypeme cukrem, podlijeme portským vínem a přidáme badyán, skořici a hřebíčky. Necháme asi 10 minut na…
Jáhly spařte dvakrát vroucí vodou. Vsypte je do hrnce, přidejte mléko, vodu, špetku soli a přiveďte k varu.Jáhly vařte cca 10 minut doměkka a nakonec je nechte 5 minut…
Chlazené listové těsto vyválíme na dva díly a přeneseme na plech s pečícím papírem. Střed těsta potřeme švestkovými povidly, poklademe plátky omytých jablíček,…
1. Z uvedených surovin vypracujeme těsto, které vložíme na hodinu do lednice a necháme odpočinout. Poté vyndáme a tvarujeme knedlíčky, které vaříme ve vroucí vodě cca 6…
Slívový kompot je skvělý způsob, jak si uchovat sladkou chuť švestek či blum na chladnější měsíce. Díky jednoduchému cukrovému nálevu získají plody jemně nasládlou chuť…
Ve vlahém mléce necháme rozpustit máslo. Do mísy prosejeme mouku, přidáme cukr, droždí, špetku soli, rum, vejce a změklé sádlo. Přidáme vlahé mléko s máslem a zaděláme…
Bůček si nakrájíme na kostky, dáme je do mísy, osolíme, opepříme, potřeme rozetřeným česnekem, nalijeme rum a promícháme. Maso přikryjeme a dáme do chladna odpočívat do…
Do mísy dáme balzamikový ocet, javorový sirup, perníkové koření a řádně promícháme. Blumy přepůlíme, zbavíme pecek a vložíme do sladké marinády. Řádně promícháme a dáme…
Asi polovinu mléka odlejeme do mističky a přidáme droždí se lžící cukru, rozmícháme a dáme na teplé místo kynout. Mezitím nakrájíme máslo na menší kousky a dáme do mísy,…
Uvedené ingredience postupně zašlehat, mouku s práškem do pečiva prosít, nakonec lehce vmíchat sníh. Těsto nalít do vymazané a vysypané formy (nebo peč.papír), poklást…
Lehký blumový koláč s podmáslovým těstem přináší sladkou, ale jemnou chuť šťavnatého ovoce. Perfektní volba na podzimní odpoledne, kdy si chcete dopřát příjemně sladký…
Makové řezy, jejichž základ je tvořen korpusem bez mouky, můžete lehce přetvořit na bezlepkový dezert tím, že v drobence nahradíte mouku například moukou mandlovou,…
Mouky, tuk, vejce, cukry, prášek do pečiva, mandlovou tresť a rozpuštěnou Heru zamícháme. Těsto nalijeme do připravené vymazané dortové formy a pečeme asi 30-35 minut a…
Pokud máte rádi sladké snídaně, ochutnejte tyto výborné lívance. Při přípravě vynecháme cukr a dosladíme je medem a zralým banánem. Podáváme je přelité omáčkou z blum,…
Očištěné ovoce nakrájíme na ctrvtinky, zbavíme jádřinců, pecek, jablka a hrušky také oloupeme. Vložíme do hrnce, zakápneme citrónem, přidáme třtinový cukr a zalijeme…
K rodinnému posezení u šálku dobré kávy neodmyslitelně patří doma upečený a příjemně sladký moučník. Přichází čas blum, a tak neváhejte a připravte z nich báječně vláčný…
Základem pro rozetky jsou skořicoví šneci z kynutého těsta. Jednotlivé šneky potřeme tukem, aby se neslepily a klademe je na vymazaný pekáček. Na každého šneka dáme…