Jablka jsou doslova nabité vitamínem C. Co všechno z nich lze připravit?
Co obsahuje takové jablko? Zejména vitamín C, železo, měď, zinek, křemík, vápník, hořčík a draslík. Kromě toho obsahuje až kolem 90 % vody a také rozpustnou i nerozpustnou vlákninu. Zejména ale právě díky velkému množství vlákniny může vést nadměrná konzumace jablek k bolesti břicha a nadýmání.
Nejoblíbenější recepty z jablek
Díky jablkům jsou dezerty krásně šťavnaté. Nejlépe se doplňují se skořicí, se kterou vytvoří božskou chuť, a pokud jablko nastrouháte do moučníku, krásně zvláční.
- Dezerty: jablečný koláč (s tvarohem, pudinkem, čokoládou apod.), perník, závin, dort, žemlovka, bábovka, jablka v županu (těstíčku) nebo v karamelu atd.
- Další: jablečný ocet, povidla, křížaly, domácí nutella, ovocné kůže, salát s jablky, kompot, smoothie, jablečný čaj, křupavé chipsy ze slupek a další.
Jaké odrůdy jsou v Česku nejžádanější?
Jablka jsou k dostání v mnoha odrůdách, z nichž každá má nepatrně jinou chuť, někdo má rád tužší a křupavější jablka, jiný zase měkčí a jemnější. Mezi nejčastější odrůdy v Česku patří Gala, Golden Delicious a odrůdy skupiny Jonagoldu, méně často se pak vyskytuje v běžných obchodech odrůda Idared.
Další témata
Další recepty
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Francouzský toust
Přidáno před 12 minutami
Hovězí rolky ve slanině od Denisky
Přidáno před 19 hodinami
Pudinkový pohár s ovocem
Přidáno před 20 hodinami
„Žitné“ rohlíky s omládkem
Přidáno před 21 hodinami
Křupavé brambory
Přidáno 23. 4. 2024 08:35
Jogurtový pohár se zmrzlinou a mangem
Přidáno 23. 4. 2024 08:07