Ořechy jsou významným zdrojem zdravých tuků a kromě toho chutnají božsky

Ořechy jsou skvělým příkladem výživných potravin, které mají mnoho využití v kulinářství. Kromě toho jsou významným zdrojem živin. Obsahují zdravé tuky, bílkoviny, vlákninu, vitamíny (zejména vitamín E a vitamíny skupiny B), minerály (jako je hořčík, fosfor a draslík) a antioxidanty. Tyto složky ořechů přispívají ke zdraví srdce, normální funkci mozku, zvýšení energie a posílení imunitního systému.
Nejznámější druhy ořechů
Existuje mnoho různých druhů ořechů, z nichž mezi nejoblíbenější patří:
- vlašské ořechy,
- lískové oříšky,
- mandle,
- makadamové ořechy,
- para ořechy,
- pistácie,
- kešu ořechy,
- pekanové ořechy.
Využití v kuchyni
Ořechy mají velmi široké využití, a to především ve sladké kuchyni. Často se používají do pečených i nepečených dezertů, ale nejoblíbenější jsou zejména k přípravě cukroví. Z mandlí se například vyrábí také mandlová mouka, ze které připravíte zdravé a bezlepkové dobroty. Využití najdou i ve slané kuchyni, používají se do omáček i do salátů. Chutnají perfektně i samostatně, nebo například obalené v čokoládě, medu nebo karamelu.
Kulinářský slovník Přejít do slovníku
Řečík pistáciový (pistácie pravá) je malý strom z čeledi ledvinovníkovité. Vyhovuje jim suché až polopouštní subtropické klima. Pěstuje se pro oříšky, které se konzumují buď syrové, pražené, solené, nebo jsou součástí např. pistáciové zmrzliny, přidávají se do uzenin, našli bychom je v mortadelle. Jsou zdrojem bílkovin, vlákniny, minerálů, a mají méně tuku než ostatní ořechy. Pravidelná konzumace prospívá našemu zdraví.
Předchozí 1 … 9 10 11 12 Další
Další témata
Další recepty
Přečtěte si Zobrazit více