Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Smažený kapr je tradiční symbol Vánoc a patří po generace na štědrovečerní tabuli společně s bramborovým salátem. S kapřím řízkem je spojená i tradice vkládání kapří šupiny pod talíř, která zajistí hojnost a peníze.

Když se řekne hlavní symbol Vánoc, zaručeně každého napadne kapr s bramborovým salátem. Avšak pokud se najdou jedinci, kteří nemají právě kapra příliš v lásce, na výběr mají z mnoha jiných alternativ mezi sladkovodními i mořskými rybami.

1/15

    1 z 15

    Citronový losos a salát

    Citronový losos a salát

    Vánoční rybu s bramborovým salátem snadno připravíte v chutné a fit verzi. Lososa postačí den předem naložit do marinády z citrónu a díky tomu bude chutnat po upečení neodolatelně. K lososu podávejte svěží bramborový salát bez majonézy.

    2 z 15

    Kapr s bylinkovo-citronovou krustou

    Kapr s bylinkovo-citronovou krustou

    Kapr je tradiční česká ryba, se kterou se většina z nás potkává pouze na svátečním stole, avšak i kapra můžete připravit na vícero způsobů, než je pouze smažení v trojobalu. Vyměňte klasický trojobal za voňavou bylinkovou krustu, která chutná báječně.

    3 z 15

    Kapr na víně

    Kapr na víně

    Vyzkoušejte odlehčenou verzi tradičního kapra na štědrovečerní večeři, tento pokrm totiž okouzlí vaše chuťové buňky. Kousky kapra stačí upéct v pekáči s bylinkami a česnekem a podlít červeným vínem. Upečený kapr chutná skvěle se šťouchaným bramborem.

    6 z 15

    Štědrovečerní rybí polévka

    Štědrovečerní rybí polévka

    O tradiční štědrovečerní večeři by neměla chybět také rybí polévka, která je připravovaná z rybích odřezků a hlavy. Rybí vývar doplňuje nakrájená kořenová zelenina a nasekaná voňavá petrželka. Polévku podávejte s křupavými krutony z pečiva.

    8 z 15

    Pstruh pečený v troubě

    Pstruh pečený v troubě Video

    Vánočního kapra může zastoupit i chutná náhrada, kterou je pstruh pečený v troubě. Příprava této ryby je velmi jednoduchá, pstruha stačí nasolit, posypat kmínem zvenčí i zevnitř a upéct s plátky másla. Pstruha podávejte s vařeným bramborem nebo salátem.

    9 z 15

    Pečený losos s brambory

    Pečený losos s brambory Video

    Dopřejte si šťavnatého lososa k běžnému víkendovému obědu nebo také k slavnostní příležitosti. Kousky lososa jednoduše upečete v alobalu se snítkou rozmarýnu a kolečkem citrónu, který mu přidá báječnou vůni. Jako přílohu zvolte vařené brambory.

    10 z 15

    Třeboňské kapří hranolky

    Třeboňské kapří hranolky Video

    Kapří hranolky patří mezi tradiční recepty z okolí třeboňských rybníků. Příprava této speciality spočívá v nakrájení kapřích filetů na drobné hranolky, které se marinují ve směsi sójové omáčky, koření i česneku, a obalené v mouce se usmaží dozlatova.

    12 z 15

    Vánoční kapr ve zlatých šupinách

    Vánoční kapr ve zlatých šupinách

    Připravte vánočního kapra, který je obalený doslova ve zlatých šupinách. Zvolte místo obyčejného trojobalu kukuřičné lupínky, díky kterým budou kousky kapra báječně křupat. Kapra v lupínkách osmahněte dozlatova a poté dopečte v troubě.

    14 z 15

    Kapr na černo

    Kapr na černo

    Kapr na černo je staročeský tradiční pokrm, který se dříve připravoval na Štědrý den k večeři. Jemné kapří maso se přelévalo švestkovou omáčkou s kořenovou zeleninou, která je dochucená strouhaným perníkem a divokým kořením. Tuto kombinaci si zamilujete.

    15 z 15

    Lososová polévka s houbami

    Lososová polévka s houbami

    Pokud jste milovníci rybí polévky s intenzivní chutí, tak právě tento recept vás potěší. Základ polévky připravíte z opečených kousků lososa a kořenové zeleniny, kterou doplníte sušenými hříbky a vývarem. Polévku podávejte posypanou petrželkou.

1/15

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli